TopWoman η Florence Griffith - Η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών - Ο "μυστηριώδης" θάνατος στον ύπνο της & η χρήση αναβολικών ουσιών (φωτό-βίντεο)

Πέθανε μόλις στα 39 της 

Τα παγκόσμια ρεκόρ της στα 100 και στα 200 μέτρα κρατούν από το 1988, δηλαδή εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια. Η ίδια πρόλαβε να τα χαρεί μόλις για δέκα χρόνια.

Ο λόγος για την Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ, που το 1998 έφυγε από τη ζωή, με τις αιτίες θανάτου της να προκαλούν ακόμα και τώρα πάμπολλες συζητήσεις.

Η Φλόρενς γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1959 στο Λος Άντζελες, όπου και μεγάλωσε. Το 1983 έλαβε μέρος στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι, τερματίζοντας στη τέταρτη θέση του αγώνα των 200 μ. με χρόνο 22.46.

Εκείνη την περίοδο τράβηξε αρχικά το ενδιαφέρον λόγω της εμφάνισής της, καθώς τα νύχια των χεριών της ήταν ασυνήθιστα μακριά και πάντα βαμμένα με διάφορα χρώματα. Το 1984 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα των 200 μ. με χρόνο 22.04.

Μετά από μια διακοπή στην καριέρα της, κατά τη διάρκεια της οποίας δούλευε σε τράπεζα και αφού παντρεύτηκε τον τριπλουνίστα Αλ Τζόινερ, η Φλόρενς επέστρεψε στους στίβους το 1987, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, όπου τερματίζει ξανά στη δεύτερη θέση με χρόνο 21.96.

Στις 16 Ιουνίου 1988, στην Ιντιανάπολις, κατά την διάρκεια των ημιτελικών των 100 μ. για τους αγώνες ανάδειξης της ομάδας που θα λάμβανε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 10.49, που κρατάει μέχρι σήμερα. Αν και η μέτρηση του ανέμου έδειχνε πως επικρατούσε άπνοια, κάποιοι έκαναν λόγο για βοήθεια από τον αέρα, καθώς κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια των αγώνων ο άνεμος έφτανε τα 7 m/sec.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ η Γκρίφιθ κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια και 1 ασημένιο. Στα 100 μ. κέρδισε με χρόνο 10.54 δευτερόλεπτα, ενώ στους ημιτελικούς των 200 μ. σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο όμως κατέρριψε εκ νέου στους τελικούς με χρόνο 21.34. Επίσης έτρεξε στη σκυταλοδρομία 4 Χ 100 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ενώ η ομάδα της ήρθε δεύτερη στη σκυταλοδρομία 4 Χ 400.

Οι θεωρίες για αναβολικά

Κατά την περίοδο που ξεκίνησε να πετυχαίνει παγκόσμια ρεκόρ, διάφορες θεωρίες για χρήσεις απαγορευμένων ουσιών άρχισαν να εμφανίζονται. Το 1988, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λος Άντζελες, Χοακίμ Κρούζ, υποστήριξε πως οι επιδόσεις της πρέπει να προέρχονται από χρήση στεροειδών ή άλλων αναβολικών ουσιών, καθώς τόσο η σωματοδομή της όσο και οι επιδόσεις της είχαν αυξηθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πριν από το 1988 οι επιδόσεις της ήταν στα 10.91 στα 100 μ. (βελτιώνοντας τους χρόνους της κατά 0,47 δευτερόλεπτα) και στα 200 μ. 21.96 (διαφορά 0,62). Η διαφορά αυτή είναι μοναδική για αθλητή σε τόσο μικρό διάστημα. Η αποχώρησή της μετά την Ολυμπιάδα της Σεούλ ενίσχυσε αυτές τις υποψίες, καθώς από το 1989 θα ξεκινούσε η εφαρμογή των ξαφνικών ελέγχων ντόπινγκ.

Το παγκόσμιο ρεκόρ της στα 100 μ.:

Η Γκρίφιθ πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998, σε ηλικία 39 ετών, κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε από τις Αρχές πως πιθανές αιτίες του θανάτου της ήταν η ασφυξία λόγω θέσης, η επιληπτική κρίση ή σπηλαιώδες αγγείωμα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Ωστόσο, διάφορες φήμες θέλουν την υγεία της να είχε επιβαρυνθεί από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας πάντως δεν έγιναν εξετάσεις για ανίχνευση στεροειδών. Η οικογένειά της υποστήριξε πως είχε εκ γενετής μια εγκεφαλική δυσμορφία, η οποία την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις και πριν από τον θάνατό της είχε υποστεί άλλα τρία εγκεφαλικά και τουλάχιστον ένα καρδιακό επεισόδιο.

Tο παγκόσμιο ρεκόρ της στα 200 μ.:

Η Γκρίφιθ είχε σπουδάσει ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και με τον Αλ Τζόινερ είχαν αποκτήσει μία κόρη.

Με τον σύζυγο της, Αλ Τζόινερ

Ήταν γνωστή με το προσωνυμιών «Φλο-Τζο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr