Άκης Πετρετζίκης: Τα πιο νόστιμα, σπιτικά fish fingers από φιλέτο γλώσσας - Μια εύκολη συνταγή για τραγανές ψαροκροκέτες !

Πεντανόστιμες!

Υλικά

  • 500 γρ. γλώσσα, φιλέτο

  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 2 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • αυγά, μέτρια

  • 100 γρ. ψωμί, τριμμένο

  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρεσκο

  • 1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια

  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

  • 100 γρ. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • πατάτες τηγανητές

  • 100 γρ. κέτσαπ

  • φέτες λεμόνι

  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το φιλέτο της γλώσσας στη μέση και στη συνέχεια στη μέση κατά μήκος.

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

  • Σπάμε τα αυγά σε ένα δεύτερο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

  • Ανακατεύουμε σε ένα τρίτο μπολ το τριμμένο ψωμί, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη γραβιέρα.

  • Περνάμε τα κομμάτια του ψαριού στο αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθούν εντελώς και τινάζουμε με τα χέρια μας να φύγει το περιττό αλεύρι.

  • Καλύπτουμε τα φιλέτα με το αυγό, και τέλος τα περνάμε από το μείγμα του ψωμιού.

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.

  • Τηγανίζουμε τα φιλέτα ψαριού σε δόσεις για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα.

  • Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φιλέτα.

  • Σερβίρουμε τα fish fingers με πατάτες τηγανητές, κέτσαπ, φέτες λεμονιού και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ