Άκης Πετρετζίκης: Δοκιμάστε τη διαφορετική εκδοχή του κλασικού ασιατικού πιάτου, κοτόπουλο με κάρι - Με χειροποίητη πάστα που θα σας ξετρελάνει ! (βίντεο)
Πεντανόστιμο!
Υλικά
Για την πάστα κάρι
-
⅓ κ.γ. κουρκουμά
-
¼ κ.γ. κανέλα
-
¼ κ.γ. κύμινο
-
1 σκ. σκόρδο
-
½ κρεμμύδι
-
½ κόκκινη πιπεριά
-
10 γρ. τζίντζερ
-
½ πιπεριά τσίλι
-
¼ ματσάκι κόλιανδρο, μονο τα κοτσάνια
-
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
-
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
Για το κοτόπουλο
-
1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
-
150 γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια
-
½ κρεμμύδι
-
½ κόκκινη πιπεριά
-
400 γρ. κρέμα καρύδας
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
-
ρύζι μπασμάτι
-
πίτες παπαντάμ (papadums)
-
¼ ματσάκι κόλιανδρο, μονο τα φύλλα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για την πάστα κάρι
-
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τον κουρκουμά, την κανέλα, το κύμινο και το σκόρδο.
-
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το τζίντζερ, την πιπεριά τσίλι, και τα κοτσάνια του κόλιανδρου, και τα ρίχνουμε και αυτά.
-
Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ και το ελαιόλαδο, και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να κοπούν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-
Προσθέτουμε τον πελτέ και χτυπάμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Για το κοτόπουλο
-
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
-
Φοράμε γάντια, κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής το κοτόπουλο σε κυβάκια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
-
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
-
Χοντροκόβουμε το μπρόκολο, το κρεμμύδι και την πιπεριά, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
-
Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
-
Προσθέτουμε την πάστα κάρι και την κρέμα καρύδας, και ανακατεύουμε.
-
Χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό.)
-
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα.
-
Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι και πίτες παπαντάμ, και σερβίρουμε με φύλλα κόλιανδρου.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr