Εποχιακή τριχόπτωση: Τι είναι, πότε συμβαίνει και γιατί ; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την απώλεια μαλλιών ;
Ας μάθουμε !
Έχετε παρατηρήσει ότι χάνετε περισσότερα μαλλιά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο; Μην ανησυχήσετε είναι φυσιολογικό.
Η εποχική τριχόπτωση είναι η αναμενόμενη και αναστρέψιμη απώλεια μαλλιών, σε μεγαλύτερο βαθμό από το φυσιολογικό.
Η φυσιολογική ποσότητα τριχών που πέφτουν κάθε μέρα είναι περίπου 50 με 100 τρίχες. Ωστόσο, κατά την εποχική τριχόπτωση ο αριθμός αυτός αυξάνεται και μπορεί να δείτε την βούρτσα σας ή την ντουζιέρα σας να έχει πολλές περισσότερες τρίχες.
Η αύξηση αυτή μπορεί να παρατηρείται κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες, καθώς οι αλλαγές στον καιρό προκαλούν αλλαγές στο σώμα, στο δέρμα και στα μαλλιά μας. Η έντονη τριχόπτωση αυτούς τους μήνες είναι συχνότερη στις γυναίκες.
Η τρίχα έχει τέσσερις φάσεις ανάπτυξης και ανάλογα την φάση στην οποία βρίσκεται η τρίχα σας, η εποχική τριχόπτωση μπορεί να κορυφώνεται διαφορετικούς μήνες.
- Φάση Ανάπτυξης (αναγενής): Η φάση κατά την οποία τα μαλλιά αναπτύσσονται ενεργά.
- Φάση μετάβασης (καταγενής): Όταν η ανάπτυξη των τριχών επιβραδύνεται και ετοιμάζονται να πέσουν.
- Φάση ανάπαυσης (τελογενής): Οι παλιές τρίχες σταματάνε να αναπτύσσονται και νέες τρίχες ξεκινάνε να βγαίνουν.
- Φάση απόρριψης (εξωγενής): Οι νέες τρίχες «διώχνουν» τις παλιές με αποτέλεσμα την έντονη τριχόπτωση.
Η αλλαγή της θερμοκρασίας, ο ήλιος, ο ζεστός ή κρύος ξερός καιρός, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα τα θυλάκια να είναι περισσότερο ευαίσθητα στην τριχόπτωση. Οι συχνότεροι μήνες είναι οι φθινοπωρινοί, καθώς το καλοκαίρι τα μαλλιά τείνουν να ταλαιπωρούνται περισσότερο το καλοκαίρι, και έτσι με την αλλαγή θερμοκρασίας το φθινόπωρο πέφτουν πολύ πιο εύκολα.
Πόσο όμως διαρκεί η εποχική τριχόπτωση; Σε αντίθεση με την χρόνια τριχόπτωση, η οποία μπορεί να είναι απόρροια κάποιας σοβαρότερης ασθένειας, η εποχική τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη και διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι και 2 μήνες. Σταδιακά, θα δείτε ότι χάνετε όλο και λιγότερα μαλλιά και επιστρέφετε στο φυσιολογικό.
Πως να την αντιμετωπίσετε
Για να αντιμετωπιστεί η απώλεια μαλλιών υπάρχουν φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές θεραπείες. Στόχος είναι τόσο η πρόληψη ή επιβράδυνση της αραίωσης των μαλλιών όσο και η αναγέννησή τους.
Αρχικά, η πρώτη συμβουλή είναι να αποφύγετε να ταλαιπωρείτε περισσότερο τα μαλλιά σας με προϊόντα styling ή ακόμα και το πιστολάκι.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatropedia.gr, δεύτερον, η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας. Καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και λιπαρά οξέα ενισχύεται τον οργανισμό σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα τριχοθυλάκια για να ενδυναμωθούν.
Πολλές φορές, η έλλειψη βιταμινών μπορεί να επιδεινώσει την απώλεια μαλλιών, ειδικότερα η έλλειψη βιταμίνης D.
Πέρα από το να φροντίσετε να καταναλώνετε τρόφιμα που θα ενισχύσουν την συγκεκριμένη βιταμίνη στον οργανισμό σας, μπορείτε να πάρετε και κάποια εγκεκριμένα συμπληρώματα βιταμινών από το φαρμακείο.
Γενικότερα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εποχική τριχόπτωση. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό στο τριχωτό της κεφαλής σας, όπως αυξημένη ερυθρότητα ή ξηρότητα, ή η έντονη τριχόπτωση δεν σταματήσει τους χειμερινούς μήνες, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr