Top woman, η Ashley Norton: Η πρώτη στο κόσμο με σκλήρυνση κατά πλάκας, 6 εγχειρήσεις καρδιάς & βηματοδότη που ολοκλήρωσε το τρίαθλο Ironman (φωτό)

Μέσω του αγώνα της υποστηρίζει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της, το Grace Global Foundation.

Η Ashley Norton είναι η απόλυτη Top woman!

Η γυναίκα από το Ρέντον της Ουάσινγκτον, είναι το πρώτο άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) , βηματοδότη και 6 εγχειρήσεις στην καρδιά που ολοκλήρωσε ένα τρίαθλο Ironman.

Διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας μετά τον τοκετό.

Η Νόρτον αντιμετώπισε πολλές ιατρικές προκλήσεις αλλά κρατήθηκε όρθια με έντονη προπόνηση.

Η συμμετοχή της στόχευε να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους με αναπηρία και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μέσω του αγώνα της υποστηρίζει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της, το Grace Global Foundation, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους με σκλήρυνση να αποκτήσουν τους πόρους.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης / αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), και αποτελεί το συχνότερο μη τραυματικό αίτιο αναπηρίας σε νέους ενήλικες. Η τυπική ηλικία έναρξης της ΣκΠ βρίσκεται μεταξύ 20 και 40 ετών, ωστόσο έχει περιγραφεί έναρξη ήδη από τη νηπιακή ηλικία, ή ακόμα και στην 7η δεκαετία της ζωής. 

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας θεωρείται παραδοσιακά μία νόσος που προσβάλλει κυρίως και πρωταρχικά τη μυελίνη, το προστατευτικό έλυτρο δηλαδή των νευρικών κυττάρων του ΚΝΣ. Μέχρι προσφάτως,  η  επικρατούσα άποψη  ήθελε  τη βλάβη και εκφύλιση του νευρικού κυττάρου να έρχεται πιο όψιμα, ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και σε πρώιμα στάδια της νόσου.

Η ΣκΠ μπορεί να προσβάλλει κάθε σημείο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αξιοσημείωτη ποικιλομορφία των πιθανών κλινικών συμπτωμάτων. 

Στο κλινικό φάσμα περιλαμβάνονται συμπτώματα από το οπτικό νεύρο όπως θάμβος όρασης, μειωμένη οπτική οξύτητα, ελλείμματα οπτικών πεδίων και διαταραχές χρωματικής αντίληψης. Συχνά είναι επίσης στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας και τα συμπτώματα από τα υπόλοιπα κρανιακά νεύρα, όπως διπλωπία, βαρηκοΐα, εμβοές, ίλιγγος, νευραλγία, δυσαρθρία ή/και δυσκαταποσία

Βλάβες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές αισθητικότητας (μούδιασμα, υπαισθησία, καυσαλγία, διαταραχή της αίσθησης στο χώρο) ή/και κινητικότητας (αδυναμία, αδεξιότητα, αταξία, διαταραχή στην ισορροπία) σε οποιοδήποτε σημείο του κορμού και των άκρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ