Το eirinika & η υγιεινή διατροφή: Αγκινάρα, το παρεξηγημένο λαχανικό - Βοηθά στην άμυνα του οργανισμού, δίνει ευεξία, ενισχύει το συκώτι

Μάθετε τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι ένα πολυετές λαχανικό με σημαντική διατροφική αξία, που ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών. 

Πρόκειται για φυτό ιθαγενές της Αφρικής, το οποίο καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, που είναι προστατευμένες από τσουχτερό κρύο και έχουν καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. 

Από διατροφική άποψη, οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C. Οι βιταμίνες αυτές συνεισφέρουν σε μια ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, στη βελτίωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού και στη γενικότερη ευεξία. 

Η κατανάλωση αγκινάρας μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του ήπατος και να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερίνης, προωθώντας μια καρδιοπροστατευτική δράση. 

Στην Ελλάδα, οι αγκινάρες καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές, όπως στην Αργολίδα (ιδιαίτερα στα Ίρια και την Κάντια), στην Κρήτη, στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Κέρκυρα και στην Ηλεία.

Η καλλιέργεια της αγκινάρας είναι επίσης διαδεδομένη σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, τη Βρετανία και τη Γαλλία. 

Σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν οι γιορτές αγκινάρας που διεξάγονται σε ελληνικές περιοχές όπως τα Ίρια της Αργολίδας και η Τήνος κάθε Μάιο, όπου η αγκινάρα γιορτάζεται ως κύριος πρωταγωνιστής μέσα από διάφορες μαγειρικές. 

Η αγκινάρα μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, τρώγεται συχνά ωμή με λεμόνι, αποτελώντας έναν εξαιρετικό μεζέ για συνοδεία με τσικουδιά

Φτιάξτε αγκινάρες αλά πολίτα

Η ποικιλία στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από την αγκινάρα, μαζί με τις ευεργετικές της ιδιότητες, την καθιστούν ένα αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr