Άκης Πετρετζίκης: Pancakes γλυκοπατάτας με φέτα & ντοματίνια – Ένα ελαφρύ brunch που θα σας φτιάξει την διάθεση!
Εύκολη και γρήγορη συνταγή!
5 Δεκεμβρίου 2024 - 9:20 πμ
Συστατικά
Για τα pancakes
- 2 γλυκοπατάτες, μέτριες (για τη συνταγή θα χρειαστούμε 400 γρ. σάρκα)
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 2 αυγά, μεσαία
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 ασπράδια, από μεσαία αβγά
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 100 γρ. γαλοπούλα, σε φέτες
- 50 γρ. ρόκα
- 100 γρ. φέτα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις γλυκοπατάτες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις γλυκοπατάτες απ’ όλες τις μεριές και τις τυλίγουμε μία-μία με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου.
- Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες στο ταψί.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 με 11⁄2 ώρα (ανάλογα το μέγεθός τους).
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από το ταψί και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
- Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση οριζόντια όσο είναι ακόμα ζεστές, αφαιρούμε όλη τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Για τη συνταγή θα χρειαστούμε 400 γρ. από τη σάρκα. Την υπόλοιπη την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση (π.χ. να συνοδεύσουμε ένα πιάτο ή να την κάνουμε πουρέ).
Για τα pancakes
- Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ τα 400 γρ. από τη σάρκα από τις γλυκοπατάτες και τη σπάμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με το πιρούνι.
- Προσθέτουμε τους 2 κρόκους αβγών, τα 2 αβγά, τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά, και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα αβγά και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
- Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας λίγο από το μείγμα και το βάζουμε στο τηγάνι. Συνολικά βάζουμε 4 κουταλιές, φροντίζοντας να έχουν απόσταση τα pancakes μεταξύ τους.
- Ψήνουμε τα pancakes για 2 λεπτά από τη μία πλευρά, τα αναποδογυρίζουμε, και τα ψήνουμε για ακόμα 2 λεπτά ή για όσο χρειαστεί μέχρι να ψηθούν.
- Αφαιρούμε τα pancakes από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σκουπίζουμε το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
- Για τη σύνθεση
- Βάζουμε τα pancakes σε ένα πιάτο και προσθέτουμε από πάνω τα ντοματίνια, τη γαλοπούλα, τη ρόκα, και τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ελαιόλαδο, και σερβίρουμε.
Διαβάστε ακόμα: Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαγειρεύει σουφλέ τυριών: Μαστιχωτό, αφράτο & πεντανόστιμο!
Διαβάστε ακόμα: Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει στριφτή σπανακοτυρόπιτα! Τραγανή & γεμάτη μυρωδικά (βίντεο)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
1 Φεβρουαρίου 2025
31 Ιανουαρίου 2025