Κανένας ανασχηματισμός δεν πρόκειται να αλλάξει κανένα κλίμα από την επίδραση των Τεμπών! Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος
Ποιες παράμετροι θα πρέπει να βαρύνουν στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, το «τρίγωνο» των κορυφαίων υπουργών
Με το που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας, στην πολιτική «πιάτσα» φούντωσαν οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό. Αλλωστε, είχε (αυθαιρέτως), επικρατήσει η αίσθηση, ότι από τις 12 Φεβρουαρίου κι έπειτα, ο χρόνος θα μετρούσε αντίστροφα.
Ορισμένες πηγές εκφράζουν με βεβαιότητα την εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών. Εκ του περισσού σημειώνεται ότι κανείς δεν γνωρίζει, πέραν του Πρωθυπουργού.
Το ζήτημα είναι ότι ο νέος αυτός κύκλος συζήτησης, φημολογίας και παραφιλολογίας, έχει διαφορετική διάσταση λόγω της συγκυρίας.
Αυτή περιγράφεται από δύο παραμέτρους: Την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση λόγω των Τεμπών και το γεγονός ότι η αδράνεια που προξενεί και μόνο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί αλλαγών στην κυβέρνηση, οδηγεί σε διακοπή εργασιών σχεδόν όλα τα υπουργεία.
Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος στο Protagon.gr
Υπό αυτές τις συνθήκες, τίθεται το ζήτημα και το πολύ απλό ερώτημα: για ποιον λόγο θα κάνει ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης;
Εμπειρα πολιτικά στελέχη επιμένουν: Κανένας ανασχηματισμός αυτή τη στιγμή, δηλαδή σε σύντομο χρόνο, δεν πρόκειται να αλλάξει κανένα κλίμα, ειδικότερα δε αν μιλάμε για την επίδραση των Τεμπών στην πολιτική ατμόσφαιρα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο 15ήμερο, μέσα στο οποίο θα αναμένει την έκδοση των πορισμάτων των πραγματογνωμόνων, τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενδεχομένως μία πρόταση δυσπιστίας και, κυρίως, τη συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου, για τη συμπλήρωση δύο ετών από το δυστύχημα.
Η δυναμική και των τριών αυτών παραμέτρων, κατά την ίδια πάντα συλλογιστική, δεν πρόκειται να ανακοπεί από αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση· αντιθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ενισχυόταν, όπως π.χ. στην περίπτωση πολιτικού αδειάσματος της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών.
Υπό το ίδιο πρίσμα, οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός οφείλουν στην παρούσα συγκυρία να μην κάνουν τα λάθη που ακολούθησαν τις συγκεντρώσεις της 25ης Ιανουαρίου. Κατά τις σχετικές εισηγήσεις, δεν πρέπει να δίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη καμία απάντηση στις οξείες και ασύμμετρες επιθέσεις και παράλληλα, θα πρέπει να αποφευχθούν αφορμές για κριτική, όπως εκείνη σε βάρος της ΕΡΤ για την προσπάθεια υποβάθμισης της δημοσιογραφικής κάλυψης των πρώτων εκείνων συγκεντρώσεων.
Αλλες πηγές, οι οποίες έχουν μία αίσθηση για τα όσα συζητούνται στο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές παράμετροι του ανασχηματισμού (θα πρέπει να) είναι τρεις: ότι η κυβέρνηση έχει «κατεβάσει τα μολύβια», ότι σε κρίσιμα πεδία απαιτούνται γενναίες ή εν πάση περιπτώσει αποτελεσματικές παρεμβάσεις και ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να στείλει και εσωτερικά μηνύματα αποφασιστικότητας προς υπουργούς και στελέχη, που είτε είναι γνωστό, είτε προεξοφλείται ότι έχουν ηγετικές βλέψεις…
Το «τρίγωνο»
Ως προς το τελευταίο, δεν περνά απαρατήρητο ότι παρασκηνιακά διακινείται τις τελευταίες ημέρες μία ενόχληση του Μαξίμου για την δραστηριότητα του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια. Αφορμή είχε δοθεί από τη συνάντησή του με την πρεσβευτή της Γαλλίας προ ημερών για το θέμα της υπό συζήτηση προμήθειας πυραυλικών συστημάτων Meteor προς την Τουρκία. Οπως λέγεται: «Καλά έκανε ο υπουργός και έθεσε το ζήτημα, όμως δεν γίνονται αυτά με τέτοια δημοσιότητα».
Με το σκεπτικό των εσωτερικών ισορροπιών ή/και της προσπάθειας να κοπούν ορέξεις επίδοξων δελφίνων, πολιτικοί παράγοντες εφιστούν την προσοχή στο υπουργικό τρίγωνο Γεραπετρίτη – Δένδια – Χατζηδάκη.
Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών δεν θεωρείται, προφανώς, ένας από εκείνους που θα εκδηλώσουν βλέψεις για τη διαδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι όμως ένα από τα κομβικά πρόσωπα για την διαμόρφωση ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου μέσα στο Μαξίμου και γι’ αυτόν τον λόγο φουντώνει το σενάριο επιστροφής του στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού, πιθανώς και με την αναβαθμισμένη ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Στο ευρύτερο περιβάλλον της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ συζητείται ότι μία τέτοια μετακίνηση ότι θα έφερνε στο ΥΠΕΞ τον Κωστή Χατζηδάκη και τις τελευταίες ημέρες διακινείται ότι τη θέση στο υπουργείο Οικονομικών θα καταλάμβανε ο Νίκος Δένδιας.
Και μόνο αυτές οι αλλαγές αν επαληθευτούν, τα μηνύματα που θα θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σαφή.
Ως προς το ποια στιγμή θα προκριθεί ως καταλληλότερη για τις όποιες αλλαγές, οι περισσότεροι στον κύκλο του Μαξίμου ποντάρουν ότι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα ορκιστεί ενώπιον του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr