Πως οι πληρωμές με POS "εμφάνισαν" 6,6 δισ. ευρώ στην αγορά: Ποιος κλάδος είχε 600% αύξηση εσόδων - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας
Από τον Μάρτιο, τίθεται σε εφαρμογή και το ψηφιακό πελατολόγιο
Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι πληρωμές με POS έφεραν επιπλέον έσοδα 6,6 δισ. ευρώ στην αγορά το 2024.
Έσοδα που δεν... εμφανιζόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια με ορισμένους κλάδους η αξία των συναλλαγών να ξεπερνά το 600% σε σχέση με το 2023.
Τα μετρητά... καταργούνται και πολλοί κλάδοι εμφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση εσόδων τα οποία πλέον θα φορολογούνται.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε επαγγελματικούς χώρους όπου η πληρωμή με μετρητά ήταν κανόνας.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στα ταξί τριπλασιάστηκαν, από 26 εκατ. ευρώ το 2023 σε 79 εκατ. ευρώ το 2024. Παρά τις έντονες αρχικές αντιδράσεις, η υποχρεωτική χρήση POS εφαρμόστηκε κανονικά, με αποτέλεσμα οι πληρωμές μέσω καρτών να γίνουν πλέον η νέα πραγματικότητα.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στα πλυντήρια αυτοκινήτων, όπου ο τζίρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτινάχθηκε από 11,2 εκατ. ευρώ σε 80,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια μεταβολή που φανερώνει το μέγεθος των αδήλωτων εσόδων τα προηγούμενα χρόνια.
Τι αλλάζει από τον Μάρτιο
Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο, τίθεται σε εφαρμογή το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα καταγράφει υποχρεωτικά την είσοδο και έξοδο των οχημάτων από επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπως πλυντήρια, πάρκινγκ, συνεργεία και εταιρείες ενοικίασης. Μέσω του νέου αυτού εργαλείου, κάθε όχημα που εισέρχεται στις εγκαταστάσεις θα καταγράφεται αυτόματα στο σύστημα της ΑΑΔΕ, ενώ η απόδειξη πληρωμής θα διαβιβάζεται απευθείας στο φορολογικό μητρώο, διασφαλίζοντας ότι όλες οι συναλλαγές δηλώνονται.
Τεράστια ήταν η μεταβολή και στις νομικές υπηρεσίες, όπου οι συναλλαγές μέσω POS σημείωσαν άλμα από 11,3 εκατ. ευρώ το 2023 σε 45 εκατ. ευρώ το 2024. Ο κλάδος των δικηγόρων, που παραδοσιακά στηριζόταν στις πληρωμές με μετρητά, χρησιμοποιεί πλέον μόνο ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Αντίστοιχα σημαντική ήταν η μεταβολή και σε άλλους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι οδοντίατροι εμφάνισαν αύξηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές από 206 εκατ. ευρώ σε 248 εκατ. ευρώ, ενώ οι γιατροί είδαν τον τζίρο των δηλωμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών τους να αυξάνεται από 356 εκατ. ευρώ σε 391 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν επιπλέον κλάδοι, όπως οι ιδιωτικές κλινικές, τα φροντιστήρια, τα κομμωτήρια και οι τεχνικές υπηρεσίες, όπου το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών παραμένει χαμηλό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr