EE: Τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να έχουν το σήμα «Bio» για να είναι πράγματι βιολογικά

Βιολογικά αυγά και κρέας, πόσο βιολογικά είναι; 

 Η Κομισιόν θέλοντας να ενισχύσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη λαμβάνει νέα μέτρα. Οι παραγωγοί αντιδρούν, οι πολιτικοί φοβούνται, οι καταναλωτές χαίρονται.

Καλά νέα για τους καταναλωτές βιολογικών προϊόντων. Εξαιτίας των πολλών σκανδάλων που έχουν εμφανιστεί σε αυτόν τον κλάδο τροφίμων ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντάσιαν Τσιόλος θέλει να υιοθετήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, όπως μεταδίδει για το skai.gr η Ειρήνη Αναστασοπούλου.

Τι αλλάζει

«Τα βιολογικά προϊόντα με τζίρο 20 δις ευρώ κατέχουν σημαντική θέση στην αγροτική οικονομία», είπε ο επίτροπος. «Διαφανείς και σαφείς κανόνες, καθώς και ενισχυμένοι έλεγχοι θεωρούνται απαραίτητοι. Όπου υπάρχει το σήμα Bio, θα πρέπει να ανταποκρίνεται και σε βιολογικά προϊόντα». Για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους καταναλωτές και να σταματήσουν οι παραβιάσεις της νομοθεσίας θα επικαιροποιηθεί ολόκληρη η σχετική οδηγία για τη βιολογική παραγωγή τροφίμων. Θα καταργηθούν οι επιτρεπόμενες μέχρι τώρα εξαιρέσεις, θα μειωθεί η χρήση συμβατικών ζωοτροφών ή σπόρων και θα αυστηροποιηθεί το όριο υπολειμμάτων σε φυτοφάρμακα ή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά.

Για το διεθνές εμπόριο υπάρχουν νέα σχέδια, δηλαδή για τα προϊόντα από τρίτες χώρες που πωλούνται στην ΕΕ και φέρουν την ευρωπαϊκή σφραγίδα Bio. «Χρειαζόμαστε καλύτερους ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα, θέλουμε να διαπραγματευθούμε με εταίρους εκτός ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ενιαία στάνταρτ», είπε ο Ντάσιαν Τσιόλος. Επίσης η Κομισιόν θέλει να ενισχύσει τις επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη πρακτικών που εξοικονομούν πρώτες ύλες. Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές και αποτελούν ένα πρώτο βήμα. Το λόγο θα έχει στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πρέπει να νομοθετήσει.

Αντιδράσεις

«Είναι αδιάφορο αν πρόκειται για το συμβατικό ή οικολογικό τομέα. Το αποφασιστικό πρόβλημα είναι ότι εμείς ως καταναλωτές δεν μαθαίνουμε αναφορικά με τα διατροφικά σκάνδαλα για ποιον παραγωγό πρόκειται και για ποιο προϊόν, αν και είναι εξαιρετικά σημαντικό», επισημαίνει ο Αντρέας Βίνκλερ από την Foodwatch. «Μόνο έτσι δημιουργούνται οι δομές, ώστε ο παραγωγός από μόνος του να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μη συμβαίνουν σκάνδαλα. Η διαφορά είναι τεράστια ανάμεσα στο να φοβούνται οι παραγωγοί ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία από το να ενημερώνονται σωστά οι καταναλωτές».

Οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων ήταν αναμενόμενες, αλλά και από πολιτικούς, όπως τον γερμανό υπουργό Αγροτικής Οικονομίας, ο οποίος ζήτησε να μην γίνουν αφορμή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να χάσουν οι παραγωγοί τη διάθεση να παράγουν βιολογικά προϊόντα. Αλλά και οι ενώσεις παραγωγών ξεσηκώθηκαν. Συμφωνούν με το στόχο των μεταρρυθμίσεων που θέλει να επιφέρει η Κομισιόν, αλλά θεωρούν ότι θα φρενάρει τη βιολογική παραγωγή. Η Κομισιόν βέβαια δεν συμφωνεί και θεωρεί, αντίθετα, ότι ο στόχος δεν είναι ο πολλαπλασιασμός της παραγωγής, αλλά η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
 

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr