Φακές με μελιτζάνες και μανιτάρια για όσους ξεκίνησαν νηστεία από τον master της κουζίνας Γιάννη Λουκάκο!

Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει και να πάρει έντονο χρώμα. Αποσύρουμε τη μελιτζάνα σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.

Επαναφέρουμε το τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.

Βάζουμε τα μανιτάρια, τις φακές, τον ζωμό (ή το νερό) και το ξύσμα λεμονιού και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά.

Στο τέλος προσθέτουμε το τσάιβς και το βούτυρο (ή λάδι) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

ΥΛΙΚΑ

  • Για τις φακές
    • 100 γρ. ελαιόλαδο
    • 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
    • 120 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε μέτρια καρέ
    • 2 γρ. ξύσμα λεμόνι
    • 60 γρ. μανιτάρια shitake σχάρας, με γλάσο σόγιας (βλ. συνταγή Μανιτάρια σχάρας με γλάσο σόγιας και σουσάμι)
    • 250 γρ. φακές, βρασμένες
    • 400 γρ. ζωμό κοτόπουλο (ή νερό)
    • 20 γρ. βούτυρο (ή λάδι)
    • 10 γρ. τσάιβς
    • αλάτι

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr