Σολομός μαριναρισμένος με πλιγούρι και ελιές από την εκπληκτική στην κουζίνα Ντίνα Νικολάου!




Ευχαριστούμε την κ. Ντίνα Νικολάου και το www.dinanikolaou.gr  για την παραχώρηση της συνταγής


Για τη μαρινάδα:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το κύμινο, τον τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο, την πάπρικα, το κάρι, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αποσύρω από τη φωτιά, αδειάζω το μείγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι και βάζω εκεί τις φέτες ή τα φιλέτα του σολομού.

Ανακατεύω με τα χέρια μου μέχρι να βραχούν καλά με το μείγμα και τα απλώνω στο ίδιο σκεύος, σε μονή στρώση. Σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για όλο το βράδυ (ή για 8 ώρες).
Για το πλιγούρι: Την επόμενη ημέρα, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω το πλιγούρι και 1½ φλιτζάνι (300 ml) νερό. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση και χαμηλώνω τη φωτιά. Προσθέτω το καρότο και την πιπεριά και μαγειρεύω για 10 - 12 λεπτά (ή για όσο διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία του πλιγουριού), μέχρι το πλιγούρι να φουσκώσει κι να απορροφήσει όλο το υγρό.

Αποσύρω από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να στεγνώσει τελείως και να γίνει αφράτο και σπυρωτό. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και τις ελιές, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.
Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά και λαδώνω ένα μέτριο ταψάκι.



Στραγγίζω τις φέτες (ή τα φιλέτα) σολομού από τη μαρινάδα τους, τα σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα απλώνω στο ταψάκι, σε μονή στρώση. Τα ψήνω σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, για 10 λεπτά περίπου, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν.
Μοιράζω το πλιγούρι σε πιάτα, βάζω από μία φέτα (ή φιλέτο) σολομού σε κάθε πιάτο και σερβίρω αμέσως.

  • Για 4 μερίδες:
  • Για το σολομό και τη μαρινάδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι, καλά κοπανισμένοι στο γουδί ή τριμμένοι στο μπλέντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κάρι
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας σας
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
  • 1 κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 φέτες (ή 4 φιλέτα) σολομού, φρέσκες ή κατεψυγμένες, βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία
  • Για το πλιγούρι:
  • 150 γρ. πλιγούρι
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 20 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr