Τι γράφει για την κρίση ο ΔΣ του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ: ''Να αλλάξουμε, όχι να μας αλλάξουν''
Του Μιχάλη ΤσαµάζΗ κρίση συνθέτει µια νέα πραγµατικότητα, την οποία όλοι µας δύσκολα κατανοούµε και συνδιαµορφώνουµε. Η νέα αυτή πραγµατικότητα αισθανόµαστε ότι µας επιβάλλει αλλαγές στον τρόπο που ζούµε, που επιχειρούµε, που σχεδιάζουµε. Καλούµαστε, όµως, για να επιβιώσουµε, να τη διαχειριστούµε.
Του Μιχάλη Τσαµάζ
Η κρίση συνθέτει µια νέα πραγµατικότητα, την οποία όλοι µας δύσκολα κατανοούµε και συνδιαµορφώνουµε. Η νέα αυτή πραγµατικότητα αισθανόµαστε ότι µας επιβάλλει αλλαγές στον τρόπο που ζούµε, που επιχειρούµε, που σχεδιάζουµε. Καλούµαστε, όµως, για να επιβιώσουµε, να τη διαχειριστούµε.
Σε µικρότερο ή µεγαλύτερο βαθµό, όλοι αναγνωρίζουµε τη θεµελιώδη πρόκληση να αλλάξουµε. Προαπαιτούµενο είναι ο καθένας να κάνει την επίπονη, αλλά απαραίτητη αυτοκριτική του, για να επανεξετάσει τις ευθύνες του. Αυτή είναι η βάση για µια αλλαγή που πρέπει να κάνουµε εµείς και όχι να µας επιβληθεί. Μόνο έτσι θα καταφέρουµε να αποκτήσουµε όραµα, να ανακτήσουµε εµπιστοσύνη και να εξασφαλίσουµε βιωσιµότητα.
Η αλλαγή είναι δύσκολη, ακόµα και στις πιο βατές και ευνοϊκές συνθήκες, καθώς ένα σηµαντικό στοιχείο συντηρητισµού και αντίστασης στο καινούργιο υπάρχει σύµφυτο στον άνθρωπο και στην κοινωνία.
Σε συνθήκες κρίσης και πίεσης είναι, εποµένως, ακόµα πιο φυσιολογικό να θέλουµε να αγκιστρωθούµε στις οικείες µας πρακτικές και νοοτροπίες, ακόµα και εάν αναγνωρίζουµε ότι είναι λανθασµένες.
Το γνωµικό του Albert Einstein ότι «δεν µπορούµε να λύσουµε ένα πρόβληµα µε τον τρόπο σκέψης µε τον οποίο το δηµιουργήσαµε» είναι πραγµατικά επίκαιρο.
Ως µέρος της αλλαγής για την επίτευξη των άµεσων στόχων της χώρας, αλλά και για τη µακροπρόθεσµη µετάβαση στην κοινωνία που επιθυµούµε, πρέπει να πραγµατοποιηθούν σηµαντικές τοµές στις δοµές του κράτους.
Το κράτος πρέπει να δηµιουργήσει την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα για να προσελκύσει επενδυτές και, γενικότερα, να δηµιουργήσει ένα ευνοϊκό επιχειρηµατικό περιβάλλον. Μια από τις πιο σηµαντικές προτεραιότητες πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισµός των βραδυκίνητων µηχανισµών του. Το σηµερινό ρυθµιστικό πλαίσιο είναι παρεµβατικό και δαιδαλώδες. Η κωδικοποίησή του σε απλοποιηµένη µορφή θα βελτιώσει τη σχέση του κράτους µε τον πολίτη σε όλα τα επίπεδα και, κυρίως, θα αφαιρέσει ένα σηµαντικό εµπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηµατικότητας.
Στην Ελλάδα, οι δυνατότητες για ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας ήταν πολλές σε διάφορους τοµείς ήδη πριν από την κρίση. Οι νέοι επιχειρηµατίες είναι οι πρώτοι που δίνουν το παράδειγµα µε όραµα και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες, οι οποίες πρεσβεύουν το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Οι παλαιότερες και µεγαλύτερες επιχειρήσεις καλούνται τώρα, επίσης, να προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα και να µάθουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάµεις. Η αυτονόµηση και ανάπτυξή τους προϋποθέτει, αφενός, άρση των στρεβλώσεων που πνίγουν την επιχειρηµατικότητα και τον ανταγωνισµό και, αφετέρου, αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών εκ µέρους των ίδιων των επιχειρήσεων.
Οι συνθήκες απαιτούν πλέον γενναίες δόσεις επαγγελµατισµού, σκληρής δουλειάς, οµαδικότητας και πίστης στις δυνατότητες των ανθρώπων.
Η κρίση, ωστόσο, έχει «κλέψει» από τον επιχειρηµατικό κόσµο το όραµα, την αποστολή και τον µακρόπνοο σχεδιασµό. Λόγω των συνθηκών, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έχουν εγκλωβιστεί σε βραχυπρόθεσµο σχεδιασµό, αδυνατώντας να δουν και να σχεδιάσουν πέραν του τριµήνου, του εξαµήνου, του χρόνου.
Υπάρχει άµεση ανάγκη για την αλλαγή του τρόπου σκέψης αναφορικά µε τον επιχειρηµατικό σχεδιασµό σε περίοδο κρίσης. Το διαρκώς ασταθές και ευµετάβλητο περιβάλλον µάς επιβάλλει να υιοθετήσουµε διττό και αλληλοσυµβατό σχεδιασµό (dual compatible planning), που θα προστατεύει το όραµα και την αποστολή της επιχείρησης.
Στον ΟΤΕ, έναν πρώην δηµόσιο οργανισµό, που σε µεγάλο βαθµό αποτέλεσε µικρογραφία της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας, έχει ξεκινήσει µια µεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισµού, µε σκοπό τη βιώσιµη ανάπτυξή του και την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών και προϊόντων στον πελάτη.
Η έµφαση τοποθετείται στον εξορθολογισµό της οργάνωσης και λειτουργίας του, στη µείωση της γραφειοκρατίας, στην καλλιέργεια και εµπέδωση συναινετικής και συνεργατικής κουλτούρας – χαρακτηριστικό παράδειγµα η υπογραφή της Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας σε µια δύσκολη για όλους εποχή.
Παραµένουµε δεσµευµένοι στο όραµα και στην αποστολή µας, δουλεύοντας, παράλληλα, για τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται για να υπηρετήσουµε το πρώτο και να επιτύχουµε το δεύτερο. Η κλιµάκωση της κρίσης δεν πτόησε την προσπάθεια αυτή, αλλά µας έδωσε περισσότερη δύναµη, σε πείσµα των προκλήσεων, να πετύχουµε τον στόχο µας. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ήδη έχουν βρει εφαρµογή στην COSMOTE, καθιστώντας την µια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.
Αξιοποιώντας την ευκαιρία αλλαγής που µας προσφέρει η κρίση, καλούµαστε όλοι, σε µικρότερο ή µεγαλύτερο βαθµό, να κάνουµε την ατοµική µας υπέρβαση. Να αποβάλουµε παθογένειες που προκάλεσαν τη σηµερινή κατάσταση. Να αλλάξουµε την παραδοσιακή µας θεώρηση µε συνεργασία και συναίνεση. Και, όλα αυτά, χωρίς να απεµπολήσουµε όσες αξίες συνέβαλαν στις µεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος και είναι βέβαιο ότι θα φέρουν και τις µελλοντικές: την προστασία του ταλέντου, την ανάδειξη της βιωσιµότητας ως καταλύτη διληµµατικών αποφάσεων, την επένδυση στην καινοτοµία.
Οφείλουµε να αλλάξουµε εµείς και να πάρουµε τον έλεγχο των εξελίξεων και όχι να µας αλλάξουν αυτές. Η διαδικασία είναι σίγουρα επώδυνη, αλλά ανάλογη των κόπων µας θα είναι και η επιτυχία.
* Ο κ. Μιχάλης Τσαµάζ είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου ΟΤΕ
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 29ης Σεπτεμβρίου
Πηγή: capital.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr