Είδηση που μ' έκανε να χαμογελάσω... Ακαδημία βιώσιμης επιχειρηματικότητας στην Κρήτη

Της Κατερίνας Καπερναράκου Κατασκευάζοντας με οικολογικά υλικά ένα καλαίσθητο βιοκλιματικό κέντρο διδασκαλίας και έρευνας της βιώσιμης επιχειρηματικότητας σε ένα προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον, αισθάνεσαι πως κάνεις τις διδαχές σου πράξη. «Δίδαξα επιχειρηματική ηθική και αειφορία στην Τασμανία, τη Σαγκάη, τη Γαλλία», επισημαίνει η πανεπιστημιακός και επιχειρηματίας Σάρον Τζάκσον, η οποία ίδρυσε στην καρδιά ενός ελαιώνα στον Δράπανο, ανατολικά των Χανίων, την -πρώτη του είδους της στη Γηραιά Ηπειρο- Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιωσιμότητας (European Sustainability Academy/ESA).

Της Κατερίνας Καπερναράκου


Κατασκευάζοντας με οικολογικά υλικά ένα καλαίσθητο βιοκλιματικό κέντρο διδασκαλίας και έρευνας της βιώσιμης επιχειρηματικότητας σε ένα προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον, αισθάνεσαι πως κάνεις τις διδαχές σου πράξη. «Δίδαξα επιχειρηματική ηθική και αειφορία στην Τασμανία, τη Σαγκάη, τη Γαλλία», επισημαίνει η πανεπιστημιακός και επιχειρηματίας Σάρον Τζάκσον, η οποία ίδρυσε στην καρδιά ενός ελαιώνα στον Δράπανο, ανατολικά των Χανίων, την -πρώτη του είδους της στη Γηραιά Ηπειρο- Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιωσιμότητας (European Sustainability Academy/ESA). «Επέλεξα την Κρήτη, γιατί συνδέει τρεις ηπείρους, έχοντας ταυτόχρονα άρρηκτη σχέση με τη μυθολογία και την αρχαία ελληνική σκέψη, αναφορές σημαντικές στα μαθήματά μου. Αποτελεί ιδανικό πόλο να προσελκύσει μάνατζερ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα διδαχθούν τι σημαίνει υπεύθυνη και κερδοφόρος επιχειρηματικότητα και ηγεσία».

Η εναρκτήρια διεθνής διάσκεψη της ESA το διάστημα 1-14 Οκτωβρίου κάλυψε ευρεία θεματολογία, όπως βιώσιμες κατασκευές, εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ), ανανεώσιμες πηγές, εναλλακτικά νομίσματα και είχε πλούσια συμμετοχή από πανεπιστήμια (Κούμπρια, Κράνφιλντ κ.ά.), διεθνείς και ελληνικούς ομίλους και φορείς, ΜΚΟ και δίκτυα ΕΚΕ (ΒΑΤ, Panasonic, BT, Boots, Ethical Corporation, The Hamilton Group, ΡΑΕ, APIVITA, Bιολέα, Fisika, Eurocharity κ.ά).

«Πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός ελληνικών εταιρειών χρειάζονται χρόνο να αντιληφθούν τι κάνουμε», προσθέτει η κ. Τζάκσον. «Είμαι Αγγλίδα και ήρθα στην Ελλάδα σε εποχές, όπου η εμπιστοσύνη σε θεσμούς και συστήματα καταλύεται ραγδαία. Υπάρχουν, ωστόσο, θύλακες που επιδιώκουν διέξοδο από την κρίση μέσω βιώσιμης επιχειρηματικότητας, όπως η Βιολέα (λάδι) και η Fisika (σαπούνια)».

Με διοικητική προϋπηρεσία σε διεθνείς ομίλους, τα τελευταία δώδεκα χρόνια διδάσκει το αειφόρο επιχειρείν (Πανεπιστήμια Κράνφιλντ και Κέμπριτζ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) κ.ά.), αλλά και το ασκεί στην εταιρεία ΕΚΕ, Carlton CSR. Με τον σύζυγό της Αλαν τοποθέτησαν τις οικογενειακές τους αποταμιεύσεις στην ESA. «Η βασική επένδυσή μας φθάνει τα 500.000 ευρώ και στοχεύουμε σε μια μακράς πνοής κληρονομιά», εξηγεί. «Κομίζω διεθνή τεχνογνωσία και δικτύωση και με ενδιαφέρει, όχι ο ανταγωνισμός, αλλά οι συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια -το ΟΠΑ με στήριξε πολύ στην προσπάθειά μου-, ΜΚΟ και ιδρύματα».

Καθιστώντας την τοπική κοινότητα στον Δράπανο κοινωνό του οράματός της, εξασφάλισε την αποδοχή και την εμπιστοσύνη της, ενώ δύο από τα βασικά στελέχη, που πλαισιώνουν τη Σάρον Τζάκσον είναι οι κ. Μελίτα Λαζαράτου (εκπαιδευτικά/εταιρικά προγράμματα) και Μαρία Ανδριανάκη (πελατειακές σχέσεις). «Οι άνθρωποι εδώ με στηρίζουν ηθικά και πρακτικά, ενώ το κτίριο της ESA διατίθεται δωρεάν για τις δράσεις της τοπικής κοινότητας», μας λέει η καινοτόμος επιχειρηματίας. Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο -έργο των αρχιτεκτόνων Αντωνίας Διαμαντάκη και Ζέτας Χρυσαφάκη- το οποίο προσαρμόζεται στα κλιματολογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα του τόπου για τις ανάγκες φωτισμού, αερισμού, δροσισμού και θέρμανσης. Εχει ενεργειακή αυτάρκεια και εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τις ιδιότητες των δομικών υλικών του: τoυ ξύλου, του άχυρου, του χώματος και της πέτρας. «Επρόκειτο για ένα πρωτόγνωρο κατασκευαστικά εγχείρημα», επισημαίνει η αρχιτέκτων κ. Διαμαντάκη, «η πολεοδομία, χωρίς να είναι αρνητική, είχε ζητήσει περισσότερα πειστήρια για τα χρησιμοποιούμενα υλικά, τα οποία δεν είναι ευρέως τυποποιημένα στην ελληνική αγορά».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr