''Θεσμοθετείται το κίνημα της πατάτας''! Ποιος το είπε; Υπουργός παρακαλώ!

Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:"Λάδι, φέτα, γραβιέρα, ρύζι, μακαρόνια θα μοιραστούν σε 720.000 δικαιούχους""Πρωινό με γραβιέρα και γιαούρτι στους μαθητές"

Ευχάριστα νέα για πάνω από 700.000 δικαιούχους ανακοίνωσε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ:

"Μοιράζουμε πέντε βασικά ελληνικά προϊόντα σε 720.000 δικαιούχους τους οποίους μας υποδεικνύουν οι κοινωνικοί εταίροι. Εμείς κάνουμε το διαγωνισμό κι εκείνοι μας λένε που πρέπει να παραδοθούν. Για πρώτη φορά θα μοιραστεί λάδι, αλλά και ελληνική φέτα, γραβιέρα, ρύζι, μακαρόνια. Αυτός είναι ο διαγωνισμός του 2012, ενώ ήδη έχει έρθει η έγκριση και για το 2013 και μάλιστα αυξημένη, θα είναι ύψους 25,5  εκατομμυρίων ευρώ.  Επιπλέον θα διανείμουμε φρούτα και γαλακτοκομικά σε σχολεία φτωχά στην περιφέρεια, αλλά και να μάθουμε στα παιδιά να τρώνε σωστά, ένα σάντουιτς με γραβιέρα ή γιαούρτι  ελληνικό."


Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια μείωσης της ψαλίδας των τιμών. Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη:

"Αγωνιζόμαστε να οργανώσουμε τα farmers’ market ώστε να διαθέτουν απευθείας οι αγρότες τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Κάθε Σάββατο μόνο οι αγρότες της περιοχής θα πωλούν προϊόντα, όχι άλλα είδη, όπως γίνεται στις λαϊκές, αλλά μόνο αυτά που παράγουν. Ας πούμε ότι έτσι θεσμοθετείται το «κίνημα της πατάτας». Είναι ένας νέος θεσμός, δεν μπορούμε να τον κάνουμε σε μεγάλα νούμερα. Θα ξεκινήσουμε σε 2-3 περιοχές έτσι ώστε να δούμε πως λειτουργεί.
Σκεφτόμαστε αρχικά την Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία. Τρεις διαφορετικές περιοχές που διαφοροποιούνται ως προς τα προϊόντα που παράγουν."

Ταυτόχρονα, μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα πραγματοποιούν τους διασταυρωτικούς ελέγχους, γίνονται προσπάθειες να σπάσει το κύκλωμα των πλαστών τιμολογίων.

Ο Υπουργός τόνισε επίσης πως είναι εφικτό και σύννομο να πωλούνται προϊόντα που πρόκειται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως πωλούνται ήδη σε χαμηλότερες τιμές, αλλά σε καμία περίπτωση ληγμένα.

Και ενώ μέσα σε 3 μήνες έχει αυξηθεί κατά 7% το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία, ο κ. Τσαυτάρης επισημαίνει το βασικό πρόβλημα ότι στους νέους αγρότες παραχωρούνται συχνά χωράφια ακατάλληλα για τις καλλιέργειές τους.

Ωστόσο, 1,1 δις ευρώ έχουν ήδη αρχίσει να πιστώνονται σε περίπου 670.000 δικαιούχους αγρότες στην περιφέρεια. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό είναι μόνο η προκαταβολή και μετά την 15η Δεκεμβρίου θα δοθούν άλλα 1,1 δις ευρώ. Όσο για το «πρόστιμο Χατζηγάκη», λέει ο κ. Τσαυτάρης, γίνονται προσπάθειες σε τρία μέτωπα.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr