Ας γίνουμε σεφ με τη βοήθεια της Ντίνας Νικολάου: Μια σούπα ασιατική με γαρίδες, καρύδα και δυόσμο είναι ό,τι πρέπει για ένα βράδυ στη βεράντα με φίλους!

Τα εξωτικά προϊόντα όπως η σάλτσα ψαριού, έχου ιδιαίτερη και έντονη γεύση και είναι από τα αρτύματα που χαρακτηρίζουν τα ασιατικά πιάτα. Η χρήση της σάλτσας είναι προαιρετική, ωστόσο δίνει έντονο θαλασσινό άρωμα στη σούπα.

Τα εξωτικά προϊόντα όπως η σάλτσα ψαριού, έχου ιδιαίτερη και έντονη γεύση και είναι από τα αρτύματα που χαρακτηρίζουν τα ασιατικά πιάτα. Η χρήση της σάλτσας είναι προαιρετική, ωστόσο δίνει έντονο θαλασσινό άρωμα στη σούπα.



Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 Εκτέλεση:

Ξεπλένω με κρύο νερό τις γαρίδες. Τις καθαρίζω και βάζω τα κεφάλια και τα κελύφη σε μια μέτρια κατσαρόλα, μαζί με το ζωμό. Βράζω το μείγμα για 20 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και σουρώνω το ζωμό από λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντάς τον με μια ξύλινη κουτάλα για να πάρω όση περισσότερη γεύση γίνεται.
Πολτοποιώ στο μπλέντερ την καυτερή πιπερίτσα, το τζίντζερ, το σκόρδο, το σησαμέλαιο και το μαϊντανό. Ρίχνω τον πολτό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτω τον τριμμένο κόλιανδρο και ανακατεύω καλά. Ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να σκορπίσει το έντονο άρωμά του. Προσθέτω τις ντομάτες, ανακατεύω και συνεχίζω το μαγείρεμα για λίγα ακόμη λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια πηκτή πάστα.
Προσθέτω το ζωμό και το γάλα καρύδας και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Σιγοβράζω για 5 λεπτά, προσθέτω τις γαρίδες και την πιπεριά Φλωρίνης, βράζω για 2 - 3 λεπτά ακόμα και νοστιμίζω με τη σάλτσα ψαριού, αν θέλω. Αποσύρω από τη φωτιά.
Μοιράζω τα βρασμένα και στραγγισμένα noodles (ή το φιδέ) σε 4 ατομικά μπολ ή σε βαθιά πιάτα και από πάνω ρίχνω την καυτή σούπα της κατσαρόλας. Ρίχνω σε κάθε μερίδα λίγα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και ξύσμα λεμονιού και σερβίρω αμέσως.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 16 γαρίδες μεγάλου μεγέθους, φρέσκες ή κατεψυγμένες, με τα κελύφη και τα κεφάλια τους
  • 500 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, χονδροκομμένη
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, χονδροκομμένες
  • 50 ml σησαμέλαιο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι στο γουδί ή αλεσμένοι στο μύλο μπαχαρικών
  • 250 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 400 ml γάλα καρύδας (το βρίσκουμε σε κονσέρβες ή σε χάρτινες συσκευασίες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού (fish sauce –η χρήση της είναι προαιρετική. Τη βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελί, στο ράφι με τα έθνικ προϊόντα)
  • 200 γρ. ρυζομακάρονα (noodles) ή ψιλός φιδές, βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στραγγισμένα
  • τα φύλλα από 1 κλαδάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • μερικές φλούδες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr