Τα 6 «θανάσιμα» καλοκαιρινά πιάτα που μοσχοβολούν θέρος ελληνικό και τα 6 κρασιά - νέκταρ των Θεών για μαγικές βραδιές στο κύμα

1.Κολοκυθοκεφτέδες

Με “Alexandra” από την Κλαούντια Παπαγιάννη
Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής Λευκός (ποικιλία Μαλαγουζιά)

Γοητευτικό και λαμπερό κιτρινόχρωμο.Τυπικά αρώματα Μαλαγουζιάς,που θυμίζουν άγουρα φρούτα,δυόσμο και φλούδα λεμονιού.Γεύση πλούσια,ζωηρή και νευρώδης χάρη στην οξύτητα,με αισθητή την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα που κάνει το κρασί ακόμη πιο δροσιστικό

Γιατί ταιριάζουν:οι κολοκυθοκεφτέδες αν και είναι φαγητό τηγανητό,είναι ελαφροί λόγω κολοκυθιού και μοσχοβολιστοί χάρη στα μυρωδικά που περιέχει η συνταγή.Τους χρειάζεται λοιπόν ένα κρασί που να έχει “ζυγισμένο” γευστικό πλούτο που να μην λιγώνει αλλά και αρώματα παρόμοια με τα μυριστικά του πιάτου.Η Μαλαγουζιά έχει αρώματα τέτοια που το κρασί που δίνει ταιριάζει με ελαφρά φαγητά φτιαγμένα με μυρώδικά



2.Κρύα Χορτόσουπα, Κολοκυθόπιτα, Πατατοσαλάτα με γιδοτύρι, Ανάμεικτα Λαχανικά, Κολοκυθάκια στη Σχάρα

Με “Sauvignon Blanc” από το Κτήμα Αβαντίς του Απόστολου Μούντριχα (Μύτικας Ληλαντίου Πεδίου,Εύβοια)
Τοπικός Οίνος Ευβοίας Λευκός

Ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα.Πολύ καθαρό και ελκυστικό άρωμα μεγάλης ποικιλίας από φρέσκα εξωτικά φρούτα,χαρακτηριστικό της ποικιλίας σταφυλιού.Δροσιστική και ζωηρή γεύση,χάρη στην οξύτητα,με παρουσία διοξείδιου του άνθρακα που κάνει το κρασί ακόμη πιο ζωηρό

Γιατί ταιριάζουν:έχουμε μία σειρά από πιάτα ελαφρά,δροσιστικά,σχεδόν αποκλειστικά καλοκαιρινά,με κυρίαρχη την παρουσία των λαχανικών και (στην περίπτωση της πατατοσαλάτας) του λευκού τυριού.Η “γήινη” αίσθηση και η φυτικότητα των λαχανικών αλλά και η “αψιά” σχεδόν γεύση του γιδοτυριού είναι δείχνουν ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση κρασιού από Sauvignon Blanc,μια και έχει παρόμοια αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.Μια και πρόκειται όμως για ελαφρά πιάτα επιλέξαμε το σωστό κρασί,δηλαδή ένα σχετικά ελαφρύ Sauvignon Blanc


3.Mύδια Κρασάτα, μελιτζάνες και ντομάτες με φέτα, φαρφάλες με προσούτο, φαλάφελ

Με Σαντορίνη Σιγάλα,απο την Οία της Σαντορίνης
Οίνος Λευκός,Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος “Σαντορίνη” (ποικιλία Ασύρτικο)

Χρώμα κιτρινοπράσινο.Πολυσύνθετο και κομψό άρωμα εσπεριδοειδών και ροδάκινου,με νότες φύλλων τσαγιού και αρωματικό φόντο ελαφρόπετρας.Πλούσια γεύση,με σωστά παχειά “γλυκύτητα”,ολοζώντανη και λεμονάτη.Οξύτητα τέτοια που δίνει στο κρασί τέλεια γευστική ισορροπία.Πολύ μεγάλη επίγευση

Γιατί ταιριάζουν:είναι κανόνας να χρησιμοποιείς-για την επίτευξη τέλειου συνδυασμού-λευκό κρασί από την Σαντορίνη εάν έχεις φαγητά με αυτά τα κυρίως “γήινα” χαρακτηριστικά.Το Ασύρτικο της Σαντορίνης με τον “ορυκτό” αρωματικό φόντο (της ελαφρόπετρας) και την σφιχτοδεμένη γευστική υφή πάει “γάντι” με θαλασσινά,με μελιτζάνες αλλά και με πιάτα που συνδυάζουν τον “γήινο” χαρακτήρα των ζυμαρικών με το ψάρι καθώς και με το επίσης γήινο στοιχείο των ρεβυθιών του φαλάφελ.Η οξύτητα του Ασύρτικου παράλληλα θα ελαφρύνει από την λιπαρότητα των φαγητών και θα δημιουργήσει τέλεια γευστική ισορροπία.

4.Κοτόπιτα, τάρτα με σολομό, λαζάνια με λαχανικά, σολομός με πορτοκάλι, κοτόπουλο με αρωματικά

Με “Ήδυσμα Δρυός-Chardonnay” από το Κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι Δράμας)
Τοπικός Οίνος Δράμας Λευκός

Χρώμα λαμπερό κιρτινοπράσινο.Πλούσιο και σύνθετο,τυπικό της ποικιλίας,άρωμα:θυμίζει κυρίως ώριμο ανανά,πεπόνι και ροδάκινο,αλλά και νότες βουτύρου-βανίλιας και μέντας.Γεμάτη γεύση,με πολύ σωστά ισορροπημένη οξύτητα που δηλώνει την παρουσία της.Ένα κρασί πλούσιο που δεν κινδυνεύεις να σε λιγώσει.

Γιατί ταιριάζουν:μα διότι τα πιάτα έχουν τέτοια υλικά στη σύνθεση τους και είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένα που αφενός θέλουν κρασί με σαφή φρουτώδη χαρακτηριστικά,“λιπαρή” υφή και ζωηράδα και αφετέρου δεν τους ταιριάζουν τα πολύ βουτυράτα και βαρειά Chardonnay.Το Κτήμα Τέχνη Οίνου δεν έχει γίνει γνωστό μόνο για τον σχεδόν “boutique winery” μέγεθος του αλλά και για την παροιμιώδη κομψότητα των κρασιών του

5.Ρολό μελιτζάνας με κιμά, χοιρινό με σταφίδες, κουνέλι με πατάτες, μοσχάρι Τέξ-Μεξ, φιλέτο χοιρινό με pesto από θυμάρι,πιπεριές και πατάτες στον φούρνο, μανιτάρια φούρνου με κόκκινη σάλτσα

Με “Κόκκινο σε Μαύρο” του Κώστα Μητραβέλα
Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος “Νεμέα” (ποικιλία Αγιωργίτικο)

Βαθύχρωμο και τονισμένο κόκκινο.Αρώματα κερασιού,ελαφρώς φυτικά.“Στρογγυλή” και απαλή γεύση,αρκετά γεμάτη,με νόστιμες και απαλές τανίνες.Φρουτώδες,μαλακό και πολύ ευχάριστο

Γιατί ταιριάζουν:έχουμε μία σειρά από πιάτα με κοινό παρονομαστή την “γλύκα” και την απαλότητα των χαρακτηριστικών.Μόνο φαινομενικά όμως τέτοια πιάτα μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι θα ταίριαζαν με άσπρο κρασί.Γιατί,αντίθετα,έχουν τέτοια γευστική υφή και είναι μαγειρεμένα με τέτοιο τρόπο που στην πραγματικότητα τους ταιριάζει η υφή και η δομή ενός μαλακού κόκκινου κρασιού και κυρίως-για να “κλειδώσει” η γευστική αρμονία-τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά κερασιού που έχει το Αγιωργίτικο

6.Μοσχάρι με ρόκα, μπιφτέκια με μανιτάρια, ελαφρύ μοσχάρι Στρογγανώφ, αρνίσια παιδάκια με ούζο

Με “Νεμέα Δρυόπη” του Γιάννη Τσέλεπου
Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος “Νεμέα” (ποικιλία Αγιωργίτικο)

Βαθύχρωμο κόκκινο.Άρωμα με ευδιάκριτη την παρουσία της βανίλιας,με φυτικές νότες και φόντο καραμελωμένου κερασιού.Η γεύση είναι αρκετά πλούσια και λιπαρή,με έντονες τανίνες.

Γιατί ταιριάζουν:μα διότι από τη μια έχουμε πλούσια στη γεύση φαγητά με βάση κυρίως το μοσχαρίσιο κρέας και τα εξίσου έντονα αρνίσια παιδάκια,κάτι που οδηγεί σε πλούσιο και καλοδομημένο κρασί,αλλά από την άλλη ο γευστικός πλούτος και η λιπαρότητα των πιάτων δεν είναι τέτοια που να χρειάζεται πιο στιβαρό κρασί με σχεδόν στυφές τανίνες.Επομένως,η “Δρυόπη”-κρασί με φιλοδοξίες-είναι έτοιμη να κάνει τη δουλειά της μία χαρά.

nooz.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr