Ελληνίδες εισβάλλουν στην πληροφορική: Women and Girls Go Digital, το Ελληνικό Πρόγρμμα που πήρε διεθνή διάκριση στο Μεξικό
Τον επόμενο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, οι οποίες δεν θα καλυφθούν, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Τον επόμενο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, οι οποίες δεν θα καλυφθούν, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ενας από τους λόγους είναι ότι το επάγγελμα του μηχανικού υπολογιστών και λογισμικού ασκείται από άρρενες κατά πλειοψηφία και αντικατοπτρίζει το ψηφιακό χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει τα δύο φύλα.
«Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για τις λίγες γυναίκες που είμαστε στον χώρο», λέει χαριτολογώντας η Σταματία Τουρνά, μια νεαρή μηχανικός λογισμικού που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Οι εταιρείες προσπαθούν να απασχολούν περισσότερες γυναίκες, ακριβώς για να αμβλύνουν αυτήν την εικόνα, όμως το πρότυπο που έχει επικρατήσει είναι ανδρικό. Κατά τη γνώμη μου ξεκινάει από το σχολείο και εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση, αν θέλουμε να αλλάξει», συνεχίζει η ίδια.
Καλύτερη είναι η εικόνα που έχουν δύο νέες επιχειρηματίες, η Βέρα Παπαγγελοπούλου και η Εύα Επιτροπάκη, οι οποίες δημιούργησαν το jamjar, μια πλατφόρμα προώθησης δημιουργών χειροποίητων αντικειμένων. Πρόσφατα έκλεισαν ένα χρόνο παρουσίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο και έχουν συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία ώστε να αισθάνονται σιγουριά για το επιχειρηματικό τους μοντέλο. «Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες συνεργάτες δεν δέχονται πάντοτε εύκολα την ιδέα ότι μπορεί να είσαι σοβαρός διαπραγματευτής, οπότε πρέπει να καταβάλεις περισσότερη προσπάθεια, όμως στο τέλος υποχωρούν» συμπληρώνουν οι δύο κυρίες.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων πάντως σκοπεύει να παρέμβει τόσο στις μικρότερες, όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες, αφού οι ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο της πληροφορικής μπορεί να δώσουν λύση σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν το άμεσο και ζέον πρόβλημα της ανεργίας. Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε μια «συμμαχία» δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, η οποία μάλιστα θεωρείται πρότυπο στην Ε.Ε. και αποσπά διεθνείς διακρίσεις.
«Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα δράσης το οποίο περιλαμβάνει από μαθήματα κατάρτισης και σεμινάρια σε συνεργασία με την αγορά, έως στοχευμένες ενέργειες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», εξηγεί ο κ. Παντελής Νικολαΐδης, υπεύθυνος συντονισμού εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνεισφορά του τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 7-9%. Εντούτοις η αναλογία ανδρών-γυναικών επαγγελματιών στον κλάδο αγγίζει το 70-30%, ενώ υπολογίζεται ότι σε κάθε 1.000 γυναίκες πτυχιούχους, μόνο 29 ασχολούνται με την πληροφορική κι από αυτές μόνο 4 εργάζονται στον κλάδο! Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2015 το 90% των νέων θέσεων εργασίας θα απαιτεί κάποια εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες.
«Είναι η μοναδική σχετική πρωτοβουλία που υλοποιείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτό υιοθετήθηκε από την Κομισιόν ως υποσχόμενη την παραγωγή βέλτιστων πρακτικών ενίσχυσης της απασχόλησης που μπορούν να διαχυθούν σε όλη την Ευρώπη» εξηγεί ο κ. Γιάννης Σύρρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ).
Στις 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 19ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2014), που διοργανώθηκε στη Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό από τον διεθνή οργανισμό WITSA, μια κοινοπραξία 84 συνδέσμων τεχνολογίας απ’ όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και ο ΣΕΠΕ) το ελληνικό πρόγραμμα της Γ.Γ. Ισότητας «Γυναίκες και κορίτσια στην ψηφιακή τεχνολογία» (women and girls go digital) απέσπασε τιμητική διάκριση ως μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Βασικό στοιχείο «επιτυχίας» της ελληνικής πρωτοβουλίας αποτελεί η ευρεία συνεργασία σχεδόν του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη βάση ενός κοινού στόχου - της γυναικείας απασχόλησης με άξονα τις ΤΠΕ. Αυτό που κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι υλοποιείται στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας, συνεπώς, η επιτυχία της πρωτοβουλίας μπορεί να αποτελέσει ένα είδος μοντέλου για άλλες χώρες, αφού θα αναδείξει την αναπτυξιακή διάσταση που μπορεί να έχει το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα σε άνδρες και σε γυναίκες.
Η Βάσω Κόλλια, η γενική γραμματέας Ισότητας
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr