Καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αναπτύσουν οι ΗΠΑ μετά τις προκλήσεις της Β. Κορέας σε βάρος της Ουάσινγκτον και Σεούλ - Παίζει με την φωτιά ο νεαρός Κιμ?

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο με τη Σεούλ αυτή τη φορά να προειδοποιεί με σκληρά αντίποινα σε περίπτωση πρόκλησης από τη Βόρεια Κορέα.

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο με τη Σεούλ αυτή τη φορά να προειδοποιεί με σκληρά αντίποινα σε περίπτωση πρόκλησης από τη Βόρεια Κορέα, όπως αναφέρει το Έθνος.



Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γουεν –χι , θα υπάρξει ισχυρή και ταχεία στρατιωτική απάντηση, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές συνέπειες.

«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Νότιας Κορέας και των πολιτών της, θα πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην αρχή και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες », είπε η πρόεδρος Παρκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ανώτερους αξιωματούχους τη Δευτέρα.

Η δήλωση αυτή της προέδρου της Νότιας Κορέας έρχεται μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το νότιο γείτονά της κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Καταδιωκτικά αναπτύσσουν οι ΗΠΑ

Αναβρασμός στην Κορεατική Χερσόνησο Μετά τα βομβαρδιστικά Β-52, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέπτυξαν «αόρατα» καταδιωκτικά F-22 στο πλαίσιο των αμερικανο-νοτιοκορεατικών ασκήσεων που διεξάγονται εν μέσω εντάσεων με το βορειοκορεατικό καθεστώς.

Δύο αεροσκάφη F-22 Raptor προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Νότια Κορέα για να μετάσχουν στις ετήσιες ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

Τα μαχητικά αεροσκάφη σταθμεύουν στην αμερικανική βάση στο νησί Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές.

Αναβρασμός στην Κορεατική Χερσόνησο

Τα F-22 μετέχουν στις ασκήσεις αυτές αλλά το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο με ταυτόχρονη κλιμάκωση των φραστικών απειλών, την οποία οι αναλυτές κρίνουν ανησυχητική μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ από τη μια πλευρά, της Σεούλ και της Ουάσινγκτον από την άλλη.

«Δεν θα επιτύχει τίποτα (η Βόρεια Κορέα) με τις απειλές και τις προκλήσεις, οι οποίες θα φέρουν περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας και θα υπονομεύσουν τις διεθνείς προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην βορειοανατολική Ασία », αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης.

Η ένταση στην περιοχή έχει πολλαπλασιαστεί με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να τίθεται σε «κατάσταση πολέμου». Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιον Ουν έθεσε τις πυραυλικές συστοιχίες σε επιφυλακή για πιθανή επίθεση κατά στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και στην περιοχή του Ειρηνικού.


Παρά τις απειλές του καθεστώτος, όμως, ελάχιστοι αναλυτές διαβλέπουν οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Πιονγκγιάνγκ θα διακινδυνεύσει μια σχεδόν βέβαιη ήττα με την έναρξη ενός πολέμου. Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση μετά την ανακωχή που τερμάτισε τη σύγκρουση της περιόδου 1950-53.

Υποχωρούν οι εξαγωγές της Ν.Κορέας
Την υποχώρηση του εξαγωγικού της τομέα το μήνα Μάρτιο ανακοίνωσε η Ν.Κορέα, εν μέρει εξ αιτίας της απότομης πτώσης του γιεν, που έκανε πιο ελκυστικά τα ιαπωνικά προϊόντα, αλλά και λόγω άλλων παραγόντων, όπως οι εργασιακές σχέσεις και τα παγκόσμια ζητήματα προσφοράς και ζήτησης, ανέφερε αναπληρωτής υπουργός εμπορίου στη Σεούλ.

Ο Λι Γουν-χο, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις εξαγωγικές προοπτικές της Νότιας Κορέας, ανέφερε ότι το ασθενές γιεν, θα συνεχίσει να βλάπτει τις εξαγωγές των κορεατικών προϊόντων, καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με τους ιάπωνες, στον τομέα των αυτοκινήτων και των προϊόντων χάλυβα.

Ο κορεάτης αναπληρωτής υπουργός εμπορίου, ανέφερε ότι οι αλλαγές στο σύστημα βάρδιας σε μια αυτοκινητοβιομηχανία, μαζί με το πλεόνασμα της προσφοράς σε προϊόντα χάλυβα ήταν επίσης ένας από τους παράγοντες τω φτωχών επιδόσεων των κορεατικών εξαγωγών για το μήνα που μόλις τελείωσε.

Χρονολόγιο της έντασης στην Κορέα
12 Δεκεμβρίου 2012: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο μία κίνηση που καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως απαγορευμένη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς

12 Φεβρουαρίου 2013: Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποεί υπόγεια πυρηνική δοκιμή, την τρίτη κατά σειρά μετά το 2006 και το 2009.

7 Μαρτίου: Ο ΟΗΕ υιοθετεί νέες κυρώσεις για τη χώρα. Η Β.Κορέα τονίζει ότι έχει το δικαίωμα μίας «προπαρασκευαστικής επίθεσης» στις ΗΠΑ.

11 Μαρτίου: ΗΠΑ και Νότια Κορέα αρχίζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Β.Κορέα λέει ότι κατήργησε το σύμφωνο ανακωχής του Κορεατικού Πολέμου (ενώ ο ΟΗΕ τονίζει ότι δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς)

19 Μαρτίου: Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-2 πετούν πάνω από την κορεατική χερσόνησο έπειτα από απειλές της Β.Κορέας για επίθεση κατά αμερικανικών και νοτιοκορεατικών στόχων

20 Μαρτίου: Τράπεζες και δημοσιογραφικοί οργανισμοί στη Νότια Κορέα γίνονται στόχος κυβερνοεπίθεσης, η προέλευση της οποίας παραμένει άγνωστη, λίγες ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι κάποιες ιστοσελίδες της έγιναν στόχος χάκερ.

27 Μαρτίου: Η Βόρεια Κορέα κόβει τη στρατιωτική γραμμή επικοινωνίας με τη Νότια, την τελευταία απευθείας σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

28 Μαρτίου: Αμερικανικά Στελθ πάνω από τη χερσόνησο, επίδειξη ικανότητας για πλήγμα κατά βούληση

30 Μαρτίου: Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει ότι εισέρχεται σε «κατάσταση πολέμου» με την Νότια.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr