Athens Gardens Festival: Δωρεάν μουσική και θέαμα στον Εθνικό Κήπο! (φωτό)‏

Λίγο προτού το πρώτο Athens Gardens Festival πλημμυρίσει με (δωρεάν) μουσικές και θεάματα δρόμου τον Εθνικό Κήπο (15-18/6), ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης μίλησε στην Ιωάννα Γκομούζα για τις θέσεις και τις εκδηλώσεις του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου, το οποίο παρεμβαίνει δυναμικά στην πόλη με δράσεις ξεχωριστές.

Λίγο προτού το πρώτο Athens Gardens Festival πλημμυρίσει με (δωρεάν) μουσικές και θεάματα δρόμου τον Εθνικό Κήπο (15-18/6), ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης μίλησε στην Ιωάννα Γκομούζα για τις θέσεις και τις εκδηλώσεις του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου, το οποίο παρεμβαίνει δυναμικά στην πόλη με δράσεις ξεχωριστές.



Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο ξεκίνησε από την ανάγκη των καιρών, όταν ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να αποκτήσουν πιο σημαντικό ρόλο στην οργάνωση πολιτιστικών δράσεων. Στόχος μας; Η επικοινωνία των Ελλήνων καλλιτεχνών μεταξύ τους και με την κοινωνία αλλά και η δικτύωσή τους στο εξωτερικό. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί ανέλπιστα θερμά στις δράσεις μας, διότι καταλαβαίνει ότι κινούμαστε από ανάγκη καλλιτεχνικής επιβίωσης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Ξεκινήσαμε με τους Κήπους της Αθήνας, οργανώνοντας μουσικά, θεατρικά και παιδικά δρώμενα σε πάρκα, διότι από τη φύση τους αυτοί οι χώροι είναι τόποι συνάντησης και –γιατί όχι;– έκφρασης ανοιχτοί σε όλους. Σε αυτήν την κοινωνία των διαχωριστικών γραμμών η καλλιτεχνική έκφραση φέρνει τον κόσμο πιο κοντά. Κάθε μας πλατφόρμα θα κορυφώνεται μέσα στο χρόνο με το δικό της φεστιβάλ.



Με το Athens Gardens Festival σας καλούμε να αράξετε στο γρασίδι του Εθνικού Κήπου και να απολαύσετε έργα κλασικής και κινηματογραφικής μουσικής αλλά κι εκφάνσεις της world μουσικής. Το ίδιο μήνυμα απευθύνουμε και στους τουρίστες. Επιδιώκουμε να μπολιάσουμε την τουριστική βιομηχανία με σύγχρονες πολιτιστικές αξίες, για να δώσουμε επιπλέον κίνητρα σε κάποιον να έρθει στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα διατίθεται στα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου, και μάλιστα σε ορισμένα θα δώσουμε και μια νότα του φεστιβάλ με παρουσιάσεις.

Η Πατησίων Μας είναι η δεύτερη πολιτιστική πλατφόρμα, με 1-2 εκδηλώσεις κάθε μήνα. Σκέψου, μιλάμε για έναν από τους πιο ιστορικούς εμπορικούς δρόμους: εδώ βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, κινηματογράφοι, θέατρα αλλά και δείγματα σπουδαίας αρχιτεκτονικής έκφρασης. Η ζύμωση της διαφορετικότητας, που σήμερα λέγεται κοινωνική κρίση, στο μέλλον μπορεί να λέγεται πολιτιστική έκρηξη. Στις αρχές του 2014 το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με το φεστιβάλ Patision Cinemart Technology, το οποίο θα φιλοξενεί την εγχώρια κινηματογραφική δημιουργία αλλά και animations και video art.



Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο θα σας καλέσουμε και στο “Μικρό Παρίσι των Αθηνών”. Έτσι αποκαλούμε την περιοχή η οποία εκτείνεται κάτω από την Πλατεία Ομονοίας μέχρι την Πλατεία Καραϊσκάκη και την Πλατεία Βάθη, και περιλαμβάνει δρόμους με γαλλικά ονόματα (Σατωβριάνδου, Βερανζέρου κ.ά.). Εδώ, σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο του 1833 των Κλεάνθη και Σάουμπερτ, θα χτιζόταν το παλάτι – στη σημερινή οδό Φαβιέρου. Η περιοχή διαθέτει υποδομή (θέατρα, το Εθνικό Ωδείο, το παλιό κτίριο της Φίνος Φιλμ, το καφενείο “Ακροβάτης” όπου γυρίστηκε η ταινία “Της κακομοίρας” κ.ά.) ώστε να δούμε μια ισχυρή πολιτιστική πλατφόρμα, ένα φεστιβάλ θεάτρου που θα συνοδεύεται από εκθέσεις και μουσικά δρώμενα.



Θα ανοίξει στις 9/10 με δράσεις στη λαϊκή αγορά στον Άγιο Παύλο και θα κλείσει στις 16/10. Το θέμα μας φέτος αφορά τον Αλμπέρ Καμί (είναι τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του), για το έργο του οποίου θα μιλήσει ο σημαντικότερος αναλυτής του, ο Φρανκ Πλανέιγ. Ετοιμάζουμε όμως κι ένα δρώμενο με… αέρα Μονμάρτρης στο “δύσκολο” πεζόδρομο της Μαιζώνος. Ως δίκτυο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες πολιτιστικής ανάπτυξης σε περιοχές με έντονη κοινωνική κρίση, διότι έτσι πιστεύω ότι πετυχαίνουμε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια αναβάθμισης. Θέλουμε να φέρουμε στη γειτονιά τους Αθηναίους και τους ξένους επισκέπτες, να γνωρίσουμε τους μετανάστες κατοίκους και τελικά να συναντηθεί μέσω των τεχνών ο κόσμος στη γειτονιά και να χαρεί. Από γνωστούς και νέους καλλιτέχνες υπάρχει μεγάλη διάθεση συμμετοχής. με τις προτάσεις που έχουμε ήδη μπορούμε να κάνουμε τρία τέτοια φεστιβάλ!

Βλέπουμε να ξεφυτρώνουν διάφορες φεστιβαλικές πρωτοβουλίες από πολυχώρους και ομάδες. Είναι μια έκφραση οργανωτικού οργασμού, όχι απλώς δημιουργικού. Και αυτό είναι καλό. Την προηγούμενη δεκαπενταετία το καλλιτεχνικό “περιθώριο” έβραζε από δημιουργία, πράγμα που δεν φαινόταν, διότι το lifestyle ισοπέδωνε τα πάντα. Τώρα που κατέρρευσε ήρθε στην επιφάνεια όλη αυτή η δημιουργικότητα, η οποία γυρεύει ένα κανάλι για να εκφραστεί μέσα από τέτοιες διοργανώσεις. Δεν πρέπει όμως να γίνει το λάθος να ανταγωνιστεί η μία την άλλη, αλλά με το χρόνο να αποκτηθεί μια καλή επικοινωνία μεταξύ τους, να φτιαχτεί ένας καλός καταστατικός χάρτης που θα βοηθά να συνυπάρχουν και θα προβάλλει το έργο τους στις διεθνείς εκθέσεις θεάματος, κάτι το οποίο απουσιάζει 100%».

Πηγή: Αθηνόραμα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ