Έξυπνη πάνα «αναλύει» τα ούρα του μωρού και ειδοποιεί τους γονείς με smartphone application

Ζευγάρι στην Αμερική επινόησε και δημιούργησε πάνα που μπορεί να ανιχνεύει αν το μωρό αντιμετωπίζει ουρολογικά προβλήματα. Η «έξυπνη πάνα» διαθέτει ειδικές ταινίες στην απορροφητική περιοχή της, οι οποίες αλλάζουν χρώμα μέσω ενός πατενταρισμένου κώδικα άμεσης απόκρισης. Στη συνέχεια, με συγκεκριμένο application στο smartphone, ο γονιός μπορεί να καταλάβει αν τα χρώματα που εμφανίζονται στον πίνακα της πάνας υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη

Ζευγάρι στην Αμερική επινόησε και δημιούργησε πάνα που μπορεί να ανιχνεύει αν το μωρό αντιμετωπίζει ουρολογικά προβλήματα. Η «έξυπνη πάνα» διαθέτει ειδικές ταινίες στην απορροφητική περιοχή της, οι οποίες αλλάζουν χρώμα μέσω ενός πατενταρισμένου κώδικα άμεσης απόκρισης. Στη συνέχεια, με συγκεκριμένο application στο smartphone, ο γονιός μπορεί να καταλάβει αν τα χρώματα που εμφανίζονται στον πίνακα της πάνας υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη, σύμφωνα με τα όσα γράφει το mama365.gr.



Ο Yaroslav Faybishenko, με τη γυναίκα του Jenny, δημιούργησαν τις ψηφιακές αυτές πάνες, οι οποίες υπόσχονται να παρακολουθούν με τον απλούστερο δυνατό τρόπο την υγεία των παιδιών, και τις λάνσαραν μέσω της νεοϋορκέζικης start-up εταιρίας τους Pixie Scientific.
Αναφορικά με την λειτουργία της πάνας, ο Faybishenko εξηγεί ότι έχει μπαλώματα στο μπροστινό μέρος με διάφορα χρωματιστά τετράγωνα που αλλάζουν χρώμα κάθε φορά που αντιδρούν σε διαφορετικά «στοιχεία», όπως η περιεκτικότητα των ούρων σε νερό, οι πρωτεΐνες και τα βακτήρια. Έτσι, ο γονιός μπορεί πολύ εύκολα να ανιχνεύσει πιθανές ουρολοιμώξεις, δυσλειτουργία στους νεφρούς και αφυδάτωση. Οι πάνες συνοδεύονται από μία εφαρμογή για smartphone που μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα, έτσι ώστε να μπορεί ο γονιός άμεσα να τα στείλει και στον παιδίατρό του.

Η «έξυπνη» αυτή πάνα δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στο εμπόριο, καθώς η εταιρία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ώστε να πάρει την απαραίτητη έγκριση. Όταν αυτό γίνει, εκπρόσωποι της εταιρίας λένε ότι οι πάνες θα δοκιμαστούν πρώτα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Κι αν όλα πάνε καλά, θα βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων, με κόστος κατά 30% με 40% υψηλότερο από αυτό των συμβατικών.

Προβληματισμοί

Η πρωτότυπη ιδέα της Pixie Scientific δεν θα μπορούσε να μην έχει και τους επικριτές της. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, οι γονείς αλλά και οι ειδικοί που φοβούνται πως μία τέτοια πάνα μπορεί να αγχώσει τρομερά και να ανησυχήσει τους γονείς, ενδεχομένως χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Οι παιδίατροι, μάλιστα, αναρωτιούνται πόσο καθαρό δείγμα μπορεί να αποτελέσει μία πάνα, όταν υπάρχει π.χ. μόλυνση της ουροδόχου κύστης.
Η Pixie Scientific απαντά ότι σκοπός χρήσης τους είναι να ηρεμήσουν οι ανήσυχοι γονείς και να γνωρίζουν πότε πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους.
Εσείς θα τις δοκιμάζατε;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ