Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: 1400 κρούσματα παιδικής κακοποίησης το 2016 στην Ελλάδα

Την Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζει σήμερα ο ΟΗΕ με το "Χαμόγελο του Παιδιού" να υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα το 2016 καταγράφηκαν1.400 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σε ένα θέμα τόσο λεπτό όσο η κακοποίηση ενός παιδιού, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, καθώς τα περισσότερα περιστατικά αποκρύπτονται.

Από τα 1400  κρούσματα κακοποίησης που καταγραφηκαν στην Ελλάδα φέτος, τα περισσότερα αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα από 7 - 12 ετών.

Στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παγκοσμίως. Τη σύμβαση έχουν υιοθετήσει όλα τα κράτη του κόσμου εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101.

Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ