Oι 10 κλασικές ταινίες γεμάτες καλοκαίρι, ήλιο και πάθος ... Απολαύστε τις !

Εν μέσω θέρους, ταινίες που διαδραματίζονται στο θέρος! Και που το χρησιμοποιούν με τρόπο συμβολικό ενίοτε, για να μιλήσουν για τις σχέσεις και τα όνειρα των ανθρώπων, για τις συναντήσεις και τους αποχωρισμούς τους.

Εν μέσω θέρους, ταινίες που διαδραματίζονται στο θέρος! Και που το χρησιμοποιούν με τρόπο συμβολικό ενίοτε, για να μιλήσουν για τις σχέσεις και τα όνειρα των ανθρώπων, για τις συναντήσεις και τους αποχωρισμούς τους. Το tospirto.net αλίευσε από τη δεξαμενή του παγκόσμιου κινηματογράφου, δέκα από τις πιο χαρακτηριστικές και σας τις θυμίζουμε, σε μία καλοκαιρινή ανθολογία γεμάτη ήλιο αλλά και πάθος.

1. «Εκδρομή στην εξοχή» (1936) του Ζαν Ρενουάρ



Η ομώνυμη νουβέλα του Γκι ντε Μοπασάν ευτυχεί στα χέρια του σκηνοθέτη και το θέμα της ανεκπλήρωτης αγάπης απογειώνεται. Η ταινία διαρκεί μόλις 40 λεπτά, είναι όμως αρκετά για αν αποδώσουν υποδειγματικά ένα αριστούργημα που μιλάει με απαράμιλλη τρυφερότητα για τον έρωτα τοποθετώντας τον μέσα σε ένα οργιαστικό καλοκαίρι, σε ένα μέρος ονειρεμένο, στον απόλυτο Παράδεισο. Φιλμ που στοχεύει κατευθείαν στην ψυχή των θεατών. Ο ίδιος ο Ρενουάρ παίζει το ρόλο του πανδοχέα.

2. «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (1953) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν



Πρώιμος Μπέργκμαν. Πάντα προβληματισμένος, πάντα έτοιμος να καταβυθιστεί στις ψυχές των ηρώων του και να αφουγκραστεί τις πιο μύχιες σκέψεις τους, αλλά πιο εύληπτος από τον Μπέργκμαν των μετέπειτα χρόνων. Ο Χάρι και η Μόνικα γνωρίζονται σε ένα μπαρ και πηγαίνουν μαζί στον κινηματογράφο. Εκείνη ονειρεύεται να αποδράσει από τη μιζέρια του σπιτιού της και το μεθύστακα πατέρα της. Εκείνος την παρασύρει σε φυγή. Οι δύο νέοι θα παντρευτούν και θα κάνουν παιδί. Η Μόνικα, όμως, δεν θα αντέξει τη συμβατική οικογενειακή ζωή. Θα εγκαταλείψει τη συζυγική εστία με θλιβερά αποτελέσματα.  Η Χάριετ Αντερσον μεγαλουργεί στο ρόλο της έφηβης που ενηλικιώνεται με μάλλον βίαιο τρόπο, σε ένα ασπρόμαυρο ρέκβιεμ για τους έρωτες που είναι προορισμένοι να σβήσουν γρήγορα.

3. «Σιωπηλός μάρτυρας» (1954) του Άλφρεντ Χίτσκοκ



Ένας ριψοκίνδυνος φωτορεπόρτερ βρίσκεται ακινητοποιημένος, με το πόδι στο γύψο, και σκοτώνει την ώρα του παρακολουθώντας τι γίνεται στα απέναντι διαμερίσματα ώσπου γίνεται αυτόπτης μάρτυρας του φόνου που διέπραξε ένας από τους ενοίκους τους. Με τη βοήθεια της αγαπημένης του εξιχνιάζει το έγκλημα σε μία ταινία που επηρέασε όσο λίγες τον αστυνομικό κινηματογράφο. Εν προκειμένω, ο καλοκαιρινός ήλιος λάμπει έξω από το δωμάτιο όπου βρίσκεται καθηλωμένος ο Τζέιμς Στιούαρτ, τρυπώνει όμως σε αυτό κάθε φορά που στο πλάνο εμφανίζεται η απαστράπτουσα Γκρέις Κέλι.

4. «Το τέλος του καλοκαιριού» (1961) του Γιασουχίρο Οζού



Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου σε μια από τις ωριμότερες δουλειές του μιλάει για την απόλυτη συντριβή και ήττα, καθώς -όπως έχουν σημειώσει οι μελετητές του- στην εν λόγω ταινία «κανένας χαρακτήρας δεν διασώζεται, ηθικά ή πνευματικά». Η διάλυση μιας οικογένειας που συμπίπτει με το τέλος του καλοκαιριού, έρχεται ως σχόλιο πάνω στο πολυσύνθετο των ανθρώπινων σχέσεων και στην αδυναμία ακόμα της αγάπης να επιφέρει γαλήνη. Στην πραγματικότητα ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι «Το φθινόπωρο της οικογένειας Κοχαγιαγκάμα».

5. «Τα σαγόνια του καρχαρία» (1975) του Στίβεν Σπίλμπεργκ



Η ταινία που στοίχειωσε τα καλοκαιρία εκατομμυρίων σινεφίλ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι, χρειάστηκε μετά την παρακολούθησή της να επιστρατεύσουν όλη τη δύναμη και το θάρρος τους για να ξαναμπούν στη θάλασσα όπου, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, κυριαρχούσε η απειλή του τεράστιου λευκού καρχαρία. Του θηρίου που τρεφόταν από σέρφερς και όχι μόνο. Το φιλμ στοίχισε 7.000.000 και οι εισπράξεις του έφτασαν τα 470.600.000 δολάρια. Καθόλου άσχημα.

6. «Η πράσινη αχτίδα» (1986) του Ερίκ Ρομέρ



Απομένουν δύο μόλις εβδομάδες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές και τα σχέδια της Ντελφίν πέφτουν στο κενό. Η μοναξιά την τυλίγει, ώσπου αποφασίζει να φύγει μόνη. Με τον άνδρα της ζωής της να την περιμένει κάπου στο δρόμο της; Εν προκειμένω το θέρος θα γεμίσει έρωτα και ο σκηνοθέτης θα ντύσει τη συνάντηση δύο αδελφών ψυχών με τον απαραίτητο ρομαντισμό αλλά και με τον αναπόφευκτο πόνο.

7. «Κάνε το σωστό» (1989) του Σπάικ Λι



Η κάμερα του Λι καταγράφει το 24αωρο μιας γειτονιάς του Μπρούκλιν όπου ζουν κυρίως μαύροι. Και όπου, στη διάρκεια μία καυτής καλοκαιρινής ημέρας όλα θα αλλάξουν, όταν Ιταλο-Αμερικανοί και Αφρο-Αμερικανοί θα έρθουν αντιμέτωποι. Όταν οι άνθρωποι που μέχρι πρότινος ζούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο, σε μια δύσκολη στιγμή, θα ανακαλύψουν ότι οι διαφορές τους είναι αγεφύρωτες και θα αναμετρηθούν. Χιούμορ, δράμα αλλά και καυστικό σχόλιο από έναν σκηνοθέτη που μιλάει για τον ρατσισμό με αποστομωτικό τρόπο. Ο Λι ερμηνεύει και έναν από τους βασικούς ρόλους στο πλευρό του Ντάνι Αϊελο.

8. «Νεανικά μπερδέματα» (1993) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ



Οι περιπέτειες μιας ομάδας παιδιών μετά την τελευταία ημέρα του σχολείου. Με τους ήρωές μας να παίζουν και να δέρνουν, να καπνίζουν, να φλερτάρουν και να φιλοσοφούν… Ταινία χωρίς ιδιαίτερη πλοκή η οποία όμως καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις με το τρελό, νεανικό, σκανδαλιάρικο πνεύμα που τη διατρέχει. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και ο Μάθιου ΜακΚόνεχι πριν γίνει σταρ.

9. «Το καλοκαίρι του έρωτά μου» (2004) του Πολ Παυλικόφσκι



Δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία θρίλερ και με πρωταγωνίστρια μία κοπέλα που περνά το πιο έντονο καλοκαίρι της ζωής της μέσα από τη γνωριμία της με την Ταμσίν, μια μαθήτρια αριστοκρατικών καταβολών, με την οποία μοιράζεται τις μέρες των διακοπών της. Θαυμάσιες ερμηνείες από την Νάταλι Πρες και την Έμιλι Μπλαντ.

10. «Our beloved month of August» (2008) Μιγκέλ Γκομέζ



Ερωτικό δράμα με στοιχεία ντοκιμαντέρ, ταινία μυστηρίου με πιο ανεπίλυτο μυστήριο εκείνο των ανθρώπινων σχέσεων, καυστικό σχόλιο πάνω στη συντροφικότητα. Όποιο από τα παραπάνω και αν είναι η ταινία του πορτογάλου δημιουργού, αποτελεί την ίδια στιγμή και μία ζαλιστική Συμφωνία φτιαγμένη από όλα τα υλικά του μεσογειακού καλοκαιριού. Με το πάθος, ανάμεσα στα κύρια συστατικά της να ανεβάζει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο, εν μέσω Αυγούστου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ