Ευτυχώς υπάρχει: ο 40ός Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού έγινε στα Λαγκάδια Γορτυνίας- νικητές μικροί & μεγάλοι-Μπράβο πατρίδα!

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Γορτυνίας το διήμερο των εκδηλώσεων του 40ού Πανελληνίου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων.

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Γορτυνίας το διήμερο των εκδηλώσεων του 40ού Πανελληνίου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων.



Φέτος, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής ήταν αφιερωμένος στο αείμνηστο εμπνευστή και ιδρυτή του, Χρήστο Νικήτα – Στρατολάτη, η οικογένεια του οποίου παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Γορτυνίας, κ. Ιωάννη Γιαννόπουλο, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Το διαγωνιστικό μέρος ήταν ανανεωμένο και το επίπεδο των διαγωνιζομένων ιδιαίτερα  υψηλό, όπως γράφει το naftemporiki.gr.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, έγινε παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα: Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου, Χορευτικό Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας, Σύλλογος Λουτρακιωτών - «Ο ΙΒΥΚΟΣ», Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, Ελληνικός Χορευτικός Όμιλος (ΕΛΠΑΧΟ), Δικταίοι Καστρινοί.



Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιουλίου, διεξήχθη στα Λαγκάδια η προκριματική φάση, όπου η κριτική επιτροπή επέλεξε, μεταξύ των συμμετεχόντων, δέκα επτά άτομα για την τελική φάση του διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην Αγία Παρασκευή. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι επιστήμονες - ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη (λαογράφος, διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος), Ευάγγελος Καραμανές (κύριος ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) και Ιωάννης Πλεμμένος (μουσικολόγος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών).

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός και ερευνητής Κωνσταντίνος Παυλόπουλος, ενώ την  παρουσίαση έκανε η γνωστή δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά και συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας «Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος».
Τα βραβεία

Τα βραβεία καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες απονεμήθηκαν ως εξής: το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Γεώργιος Ασημακόπουλος από τον Κούβελα Μεσσηνίας, με το καθιστικό τραγούδι «Ομορφονιός καθότανε». Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Ουρανία Σαραντοπούλου από την Τρίπολη, με το τραγούδι «Βασιλικός στην πόρτα σου». Το τρίτο βραβείο πήρε η Ελένη Χρήστου από τη Θήβα, με το τραγούδι «Βασιλαρχόντισσα». Κατά την κρίση της επιτροπής, απονεμήθηκε και άλλο ένα τρίτο βραβείο στη Βασιλική Βουτέλη από την Καλαμάτα, για το τραγούδι «Βγήκα ψηλά στο διάσελα».



Ο Δήμαρχος Γορτυνίας  Ιωάννης Γιαννόπουλος, τιμά τον ιδρυτή του διαγωνισμού, αείμνηστο Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη, παραδίδοντας τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του. Την παραλαμβάνει η σύζυγος του Ευρυδίκη και η εγγονή του Ευρυδίκη.

Στην κατηγορία καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών, το πρώτο βραβείο απέσπασε η Γεωργία Μουστόγιαννη από το Περδικονέρι Γορτυνίας, με το τραγούδι «Περδικούλα ημέρευα». Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Ιωάννα Κωτούλα από την Αθήνα, με το τραγούδι «Απόψε τα μεσάνυχτα» και το τρίτο βραβείο πήρε η Βασιλική Μαριώλου από την Τρίπολη, με το τραγούδι «Τζιβαέρι».
Στην κατηγορία καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου, το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Παναγιώτης Κοκκώνης από την Βυτίνα, στη φλογέρα και το δεύτερο ο Αλέξης Τζέμης από την Αθήνα, στην γκάιντα.



Με την ευκαιρία της 40ής διοργάνωσης του διαγωνισμού, ο Δήμος Γορτυνίας ετοιμάζει φάκελο για την αναγνώρισή του ως μέλος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της επετειακής διοργάνωσης.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ