Λε Κορμπυζιέ : Ένας ροκ σταρ αρχιτέκτονας-πολεοδόμος- 6 Οκτωβρίου γεννήθηκε (φωτό & βίντεο)

Που αλλού θα μπορούσε να εχει επιλέξει ένας νέος το επάγγελμα του σχεδιαστή καντράν ρολογιών, παρά μόνο στην Ελβετία. Μ’ αυτό τον τρόπο ξεκινά την ζωή του ένας φέρελπις νέος ονόματι Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Είναι ο ίδιος που με το όνομα Le Corbusier (1887-1965), γίνεται ένας από τους γνωστότερους αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, σχεδιαστές, ζωγράφους του αιώνα που πέρασε.

Που αλλού θα μπορούσε να εχει επιλέξει ένας νέος το επάγγελμα του σχεδιαστή καντράν ρολογιών, παρά μόνο στην Ελβετία. Μ’ αυτό τον τρόπο ξεκινά την ζωή του ένας φέρελπις νέος ονόματι Charles-Édouard Jeanneret-Gris.



Είναι ο ίδιος που με το όνομα Le Corbusier (1887-1965), γίνεται ένας από τους γνωστότερους αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, σχεδιαστές, ζωγράφους του αιώνα που πέρασε. Εισηγητής την μονάδας κατοικίας (unite d' habitation) αρχή σύμφωνα στην οποία στηρίχθηκε κατά ένα ευρύτερο πλαισιο η λαική πολυκατοικία στον κόσμο.



Η βασική αρχή του Λε Κορμπυζιέ στην αρχιτεκτονική, όπως γράφει το geo-s.blogspot.gr, στηρίζεται στο ρεύμα του purisme (pure=καθαρός), απλότητα της μορφής, στην οργάνωση και την αυστηρότητα και όλα αναμεμειγμένα με μια δόση ουτοπίας. Κατασκευάζει τόσο λαϊκές πολυκατοικίες όσο και πολυτελείς κατοικίες.


Προβάλει της πέντε αρχές της αρχιτεκτονικής του: πιλοτή, επίπεδες σκεπές, ελεύθερο-ανοικτό εσωτερικό σχέδιο, μεγάλα παράθυρα, ελεύθερη πρόσοψη. Για την πολεοδομία θεωρεί ότι τα κύρια υλικά είναι ο ήλιος, ο χώρος, τα δένδρα, το οπλισμένο σκυρόδεμα και ο σίδηρος. Δεν κτίζει πολύ αλλά ότι κατασκευάζει είναι εμβληματικό και σημείο αναφοράς.




Ζωγραφίζει, κατασκευάζει έπιπλα, διακοσμεί, γράφει για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία είκοσι πέντε βιβλία. Στο γραφείο του δεν πληρώνει του αρχιτέκτονες που δουλεύουν μάλλον αυτοί πληρώνουν για να μπορούν να βρίσκονται μαζί του. Ταξιδεύει παντού από το Άγιον Όρος στην Λατινική Αμερική. Οι παρατηρήσεις από τα ταξίδια του μεταξύ άλλων, του δίνουν την δυνατότητα να κατασκευάσει το δικό του σύστημα στηριγμένο στον χρυσό κανόνα, το modulor όπου κυριαρχούν οι διαστάσεις σε ανθρώπινη κλίμακα.



Είναι ένα πρόσωπο γνωστό παντού ανά τον κόσμο. Φτάνοντας στην Νέα Υόρκη με το υπερωκεάνιο, λέει στους δημοσιογράφους που τον πολιορκούν ότι οι ουρανοξύστες της του φαίνονται πολύ μικροί.



"…έντρομοι και αρκετά εκνευρισμένοι οι ιδιοκτήτες της περίφημης Villa Savoye τον φωνάζουν επειγόντως γιατί στάζει η σκεπή στην πρώτη βροχή μετά την παράδοση του έργου. Ο Λε Κορμπιζιέ φτάνει ασμένως.



 Η κυρία με αυστηρό ύφος του δείχνει την ευμεγέθη λιμνούλα στο πάτωμα του αρχιτεκτονήματος. Αυτός ζητά χωρίς άλλη κουβέντα ένα λευκό χαρτί. Του το δίνουν. Με ταχύτητα το διπλώνει ξανά και ξανά κατασκευάζοντας βαρκούλα παιδική την οποία εναποθέτει απαλά πάνω στην λιμνούλα και αποχωρεί αφήνοντας εμβρόντητους του ιδιοκτήτες…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ