Στον ξενώνα της «ΑΡΣΙΣ» - Άρθρο του Βαγγέλη Πασιά στη στήλη "ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ: ΕΔΩ ΒΟΛΟΣ" στην ιστοσελίδα protagon.gr!

Λένε πως μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.. Μία επίσκεψη στην «Άρση» αξίζει όσο μια εμπειρία ζωής!

Λένε πως μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.. Μία επίσκεψη στην «Άρση» αξίζει όσο μια εμπειρία ζωής!


Άρθρο του Βαγγέλη Πασιά στη στήλη "ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ: ΕΔΩ ΒΟΛΟΣ" στην ιστοσελίδα protagon.gr!

Προ ολίγων ημερών, έχοντας ακούσει τυχαία γι αυτό, επισκέφτηκα τον ξενώνα της «Άρσις» που βρίσκεται στη Μακρινίτσα και φιλοξενεί ανήλικους μετανάστες, προερχόμενους κυρίως από εμπόλεμες περιοχές. Εκεί συνάντησα την υπεύθυνη του ξενώνα, την κοινωνική λειτουργό Ιωάννα Ρεπανά, και κάποιους από τους συνεργάτες της ενώ συνομίλησα με δύο παιδιά που φιλοξενούνται, τον Αμίρ και τον Αχμέντ, 17 και 18 χρονών, αντίστοιχα. Τα κοινά βιώματα, η κοινή γλώσσα που μαθαίνουν και το μεράκι των υπεύθυνων του ξενώνα καθιστούν εύκολη τη συμβίωση των παιδιών και καλλιεργούν την αίσθηση της οικογενειακής θαλπωρής.

Κάθε παιδί που διαμένει εκεί κουβαλάει και τη δική του σκληρή ιστορία. Ο Αμίρ ξεκίνησε το δικό του ταξίδι από το Αφγανιστάν μαζί με τη μητέρα του και τα αδέρφια του όταν εκείνος ήταν 4 χρονών και πήγαν στο Ιράν. Δούλευε προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην για την οικογένειά του. Όταν συνέχισε το ταξίδι του, εμπιστευόμενος «εμπόρους ανθρώπων», ήταν μόλις 14 χρονών, αφήνοντας πίσω του τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του προκειμένου να κυνηγήσει ένα δικαίωμα στις καλύτερες συνθήκες ζωής, ένα δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο. Στόχος του ήταν να φτάσει στη Σουηδία. Η διάρκεια του ταξιδιού του από την Τεχεράνη μέχρι την Ελλάδα ήταν τρεις μήνες. Ωστόσο, αυτό που τονίζουν οι υπεύθυνοι του ξενώνα και αγνοούμε οι περισσότεροι είναι ότι ένα τέτοιο ταξίδι κρατάει πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε: ξεκινάει πολύ πριν την αναχώρηση και ίσως να μην τελειώσει ποτέ. Οι συνθήκες αυτού του ταξιδιού κρύβει πολλές δυσκολίες και κινδύνους. Πλέον, ο Αμίρ διαμένει στον ξενώνα συμβιώνοντας με τα υπόλοιπα παιδιά, παρακολουθεί το σχολείο ένταξης στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, παίζει ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνική ομάδα, διδάσκεται μαγειρική στο ΔΙΕΚ Βόλου και συμμετέχει στην παρασκευή των γευμάτων του ξενώνα.

Η ΜΚΟ «Άρσις» λειτουργεί από το 1992 με σκοπό την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την καταγωγή και το θρήσκευμα. Η «ΆΡΣΙΣ» χρηματοδοτείται κατά το πλείστον από Ευρωπαϊκούς πόρους. Ο ξενώνας που λειτουργεί στη Μακρινίτσα Πηλίου, δυναμικότητας 30 κλινών, δημιουργήθηκε το 2006 σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό σωματείο «Ελληνική Μέριμνα» Βόλου. Τα παιδιά που φιλοξενούνται είναι από ηλικίας 12 έως 18 ετών. Παρακολουθούν ειδικό σχολείο για την εκμάθηση της γλώσσας, τους παρέχεται σίτιση, ένδυση, συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται τόσο από την «Αρσις» όσο και από άλλους φορείς, και, γενικά, επιχειρείται η κοινωνικοποίησή τους ώστε με την ενηλικίωσή τους να είναι σε θέση να διαβιούν αυτόνομα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ