Ο κατήφορος των ακινήτων: Μια υπερπαραγωγή της Φόρος Φιλμ! Άρθρο της Σταυρούλας Βαμβακά

Ο "Κατήφορος" ήταν ο τίτλος μιας μαυρόασπρης δραματικής ταινίας του ελληνικού σινεμά. Ο ίδιος τίτλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ταινία που θα γυριζόταν σήμερα με υπόθεση την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατήφορο τιμών και ζήτησης των τελευταίων ετών.

Ο "Κατήφορος" ήταν ο τίτλος μιας μαυρόασπρης δραματικής ταινίας του ελληνικού σινεμά. Ο ίδιος τίτλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ταινία που θα γυριζόταν σήμερα με υπόθεση την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατήφορο τιμών και ζήτησης των τελευταίων ετών.

Της Σταυρούλας Βαμβακά, capital.gr

Για το 2013, ειδικότερα, είναι κοινή διαπίστωση ότι η αγορά ακινήτων δεν ανάκαμψε και ότι συνεχίστηκε η πτωτική της πορεία. Αλλαξε όμως η τάση;

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τον δείκτη ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η RE/MAX New Deal και το οποίο βασίζεται σε μετρήσεις από πλήθος διαφορετικών πηγών, διαπιστώνουμε ότι στο β΄εξάμηνο υπήρξαν κάποια σημάδια επιβράδυνσης της πτώσης. Φρένο, όμως, δεν έχει μπει ακόμη.

Ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάκαμψη της αγοράς θεωρούνται η υπέρμετρη φορολόγηση των τελευταίων ετών, η γενική οικονομική αβεβαιότητα και η ανεπαρκής παροχή ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του 2013, ο δείκτης ζήτησης αγοράς/ενοικίασης ακινήτων κινήθηκε με διακυμάνσεις, που κρίνονται φυσιολογικές, δείχνοντας τάσεις σταθεροποίησης.



Πηγή: RE/MAX New Deal

Το κύμα ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για τα ακίνητα έφτασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο σημείο, κάτι που δημιούργησε θετικές προσδοκίες για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Οι ελπίδες διαψεύστηκαν γρήγορα λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα σχέδια νόμου για τη φορολογία ακινήτων που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Η βουτιά ανεκόπη με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.  

Κατά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, διαφαίνεται κάποιο εγχώριο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων ως μέσο διασφάλισης κεφαλαίων. Οι πράξεις που πραγματοποιούνται, όμως, είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές και επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Παραμένει άγνωστο πόσο θα αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά μετά την ψήφιση του ενιαίου φόρου ακινήτων που παγιώνει το "χαράτσι". Παραμένει άγνωστο επίσης σε πόσο μεγάλη έκταση θα επηρεάσει την αγορά ευκαιριών η πρωτοφανής ρύθμιση που προβλέπει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι για να αγοράσει κανείς ακίνητο θα πρέπει να αποδεικνύει ότι έχει εισοδήματα ίσα με την αντικειμενική τιμή πώλησης του ακινήτου και όχι με την τιμή αγοράς του!!! Δηλαδή, κατάστημα αντικειμενικής αξίας 900.000 ευρώ που αυτή την στιγμή πωλείται στο Κολωνάκι στις 450.000 ευρώ, για να το αγοράσει κανείς θα πρέπει να αποδείξει στην εφορία ότι έχει νόμιμο, φορολογημένο κεφάλαιο αξίας 900.000 ευρώ! Η ρύθμιση ισχύει μόνο για τους Έλληνες υπηκόους! Τους πολίτες β΄ κατηγορίας. 

Η αγορά των ακινήτων έχει πέσει χαμηλά, λόγω της πολυετούς ύφεσης, της απότομης αύξησης της φορολογίας και των στρεβλώσεων που παράγονται από κάθε λογής κρατικές ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τη διαδρομή του μαύρου χρήματος εντός των συνόρων. Αργά ή γρήγορα, ελπίζαμε σ΄ ένα happy end. Ενα end, τέλος πάντων, στον κατήφορο. Αλλά αυτή απλά είναι μια ευχή για κτηματαγορά. 

* Η κα Σταυρούλα Βαμβακά σπούδασε Νομικά και είναι Broker/Οwner της RE/MAX New Deal, του Νο 1 γραφείου της RE/MAX στην Ελλάδα.



Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ