Το νέο τριεθνές fund καινοτομίας έρχεται από τη Βαλτική!

της Έλενας ΕΡΜΕΙΔΟΥ Συμφώνησαν και ξεκινούν διεργασίες  για τον σχεδιασμό καινοτόμου fund αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ τρεις γείτονες χώρες - Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία.

της Έλενας ΕΡΜΕΙΔΟΥ

Συμφώνησαν και ξεκινούν διεργασίες  για τον σχεδιασμό καινοτόμου fund αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ τρεις γείτονες χώρες - Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ασυνήθιστη συνεργασία και  καταδεικνύεται ότι οι χώρες αυτές λόγω της παλαιότερης  ιστορίας και της κουλτούρας που απορρέει από αυτή κινούνται ευέλικτα και με γνώμονα το συμφέρον από συνέργιες. Μεμονωμένα - καθότι μικρές χώρες - δύσκολα θα προσέλκυαν επενδυτικά κεφάλαια, ως εκ τούτου και οι τρεις χώρες αποφάσισαν να κινηθούν με γνώμονα το ομαδικό συμφέρον και πίσω από αυτό το εθνικό.

Εν αντιθέσει με την αγκύλωση που περιχαρακώνει και κλείνει την Ελλάδα στον κόσμο της και που μέχρι τώρα δεν την έχει αφήσει να συνεργαστεί με όρους οικονομικούς που θα ανέβαζαν τους δείκτες οικονομίας της με την γειτονική ΠΓΔΜ ή άλλες γείτονες χώρες.  

Το fund της Βαλτικής "Baltic Innovation Fund" αντλεί 20 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Fund (EIF) και 20 εκατ. ευρώ από κάθε εθνικό οργανισμό εγγύησης επενδύσεων της Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας. Η EIF θα επιλέξει από τον ιδιωτικό τομέα διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι στην συνέχεια καλούνται να προχωρήσουν σε μίνιμουμ αυξήσεις των κεφαλαίων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για το ποσό που θα πάει στο κλάδο τεχνολογίας, αλλά με δεδομένο την ταχεία εξέλιξη των τεχνολογικών startups και στις  τρεις χώρες θα ακούγονταν πολύ περίεργα αν δεν πάρουν σημαντικό μερίδιο.

Θα κατασκευαστεί ένα πολύ δυνατό όχημα στην περιοχή σύμφωνα με αναλυτές στην Εσθονία την στιγμή που το 80% των private equity βρίσκονται σχεδόν στο ναδίρ, φτάνουν με άλλα λόγια στα  5 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2013.

Πηγή: emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ