Διετής παράταση στην Ελλάδα; Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο

Η ευρωζώνη εξετάζει τα μέσα για τη χορήγηση μιας διετούς παράτασης στην Ελλάδα, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή, η οποία θα είχε ένα κόστος μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή ευρωπαϊκή πηγή.


Η ευρωζώνη εξετάζει τα μέσα για τη χορήγηση μιας διετούς παράτασης στην Ελλάδα, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή, η οποία θα είχε ένα κόστος μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή ευρωπαϊκή πηγή.

«Σκέφτονται για την παράταση, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί το κόστος και η χρηματοδότηση» δήλωσε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο την επομένη της προπαρασκευαστικής συνόδου εργασίας της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Το κόστος στη χρηματοδότηση θα βρίσκεται κάπου «μεταξύ των 20 και των 30 δισεκατομμυρίων», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

«Αυτό σημαίνει ένα νέο κόστος και νέα πολιτικά προβλήματα. Αλλά τα 20 δισεκατομμύρια, όταν υπάρχει άνοδος, δεν είναι κάτι το καταστροφικό, ακόμη κι αν είναι πολιτικά δύσκολο» πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη αυτού του κόστους, μέσω μιας μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει επειδή «θα έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια για όλες τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα» οικονομικής βοήθειας.

«Αυτό που επείγει είναι η αποδέσμευση της δόσης της βοήθειας, τουλάχιστον ενός μέρους, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών» στην Ελλάδα, σημείωσε η ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένει να πάρει η χώρα.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του βαυαρικού CSU Χανς Μίχελμπαχ υποστηριξε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να χρηματοδοτηθεί η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, με τον οποίο θα έπεφτε μέρος του βάρους στην ίδια την Ελλάδα.

Μιλώντας στο DowJones Newswires, ο Μίχελμπαχ χαρακτήρισε «δρόμο που μπορεί να εξεταστεί» το ενδεχόμενο «μορατόριουμ» ή μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα επικύρωνε νέο πακέτο για την Ελλάδα που δεν θα περιλάμβανε σχέδιο για βιωσιμότητα του χρέους «και απλά θα έριχνε κι άλλα χρήματα στη χώρα». «Από μόνη της, η επιμήκυνση δεν είναι λύση» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, με στόχο -λόγω των τιμών στις οποίες διαπραγματεύονται- τη μείωση του χρέους, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Άσμουσεν της ΕΚΤ, ο Μίχελμπαχ ανέφερε πως «με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να αναλάβει ευθύνει αντί απλώς να πάρουν χρήματα».

Άλλη πιθανή λύση για την κάλυψη της χρηματοδότησης, υποστήριξε, θα ήταν η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή «πάγωμά» τους.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ