Σαββατοκύριακο κομματικών διεργασιών, ενόψει της «μεγάλης Τετάρτης»

Σαββατοκύριακο κομματικών διεργασιών, με τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδαων ΝΔ και ΣυΡιζΑ να κυριαρχούν. Στη ΝΔ ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να αποφορτίσει το κλίμα, λέγοντας ότι η «ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης δεν είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση, είναι καθοριστική για την τύχη της χώρας». Στο ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος θα επιχιερήσει να επιβάλλει πειθαρχία, ενώ στην ΣυΡιζΑ, θα επιχειρηθεί η γεφύρωση των διαφόρων απόψεων.


Σαββατοκύριακο κομματικών διεργασιών, με τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδαων ΝΔ και ΣυΡιζΑ να κυριαρχούν. Στη ΝΔ ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να αποφορτίσει το κλίμα, λέγοντας ότι η «ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης δεν είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση, είναι καθοριστική για την τύχη της χώρας». Στο ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος θα επιχιερήσει να επιβάλλει πειθαρχία, ενώ στην ΣυΡιζΑ, θα επιχειρηθεί η γεφύρωση των διαφόρων απόψεων.

Οι πολιτικοί συντάκτες του «Κέρδους» γράφουν:

Ο Γιώργος Σταματόπουλος για τη ΝΔ:

Η ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης δεν είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση, είναι καθοριστική για την τύχη της χώρας αναμένεται να διαμηνύσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς αύριο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει από το κόμμα του να μην υπάρχει καμία διαρροή στην ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων, την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς και στον προϋπολογισμό την επόμενη Κυριακή.

Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κυριαρχεί σκεπτικισμός εν όψει της κρίσιμης εβδομάδας, ενώ με ιδιαίτερη προσοχή παρατηρούνται οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, οι οποίες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και κάποιους «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι αμφιταλαντεύονται.

Θεωρείται δεδομένο ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, οι τόνοι που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Σαμαράς θα είναι τέτοιοι, που δεν θα χωρά, όπως λένε συνεργάτες του, ερώτημα αν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ή όχι στις δύο επίμαχες ψηφοφορίες.


Ο Αγγελος Μόσχοβας για το ΠαΣοΚ:

Στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος λίγα 24ωρα πριν έρθει η κρίσιμη ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων στη Βουλή. Η αντίδραση του κ. Βενιζέλου γίνεται σε τρία επίπεδα: Προς το εσωκομματικό ακροατήριο επιχειρεί να αμβλύνει τις διαφωνίες των βουλευτών, που απειλούν να καταψηφίσουν τα μέτρα. Προς την κυβέρνηση, προειδοποιεί τη ΔημΑρ να υπερψηφίσει το πακέτο, αλλιώς θα μεταβληθεί ο χαρακτήρας της συμμαχικής κυβέρνησης.

Τέλος, ως προς την προσωπική του στάση στο θέμα της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ. Ευ. Βενιζέλος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα γίνει όμηρος κανενός».

Σε πολύωρη σύσκεψη που είχε χθες ο κ. Βενιζέλος με τους συνεργάτες του στην Ιπποκράτους, ετέθησαν όλα τα θέματα επί τάπητος.

- Στο εσωκομματικό μέτωπο επικρατεί μεγάλη αγωνία για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης. Ηδη προσμετρώνται δύο απώλειες, του κ. Μιχάλη Κασσή και του Θόδωρου Παραστατίδη, οι οποίοι δήλωσαν ευθέως ότι θα καταψηφίσουν και θα ανεξαρτητοποιηθούν. Υπάρχουν 4 ακόμη βουλευτές (οι κκ. Κώστας Σκανδαλίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος και κυρία Θεοδώρα Τζάκρη), οι οποίοι δεν έχουν διευκρινίσει τι θα πράξουν παρατείνοντας την αγωνία της Ιπποκράτους. Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Βενιζέλος υιοθετεί τακτική προσέγγισης με τους διαφωνούντες.

«Ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει με προσωπικές επαφές την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαφοροποιήσεις», έλεγαν κύκλοι πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και εκτιμούν «ότι ο Κ. Σκανδαλίδης που είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης και ενεργεί με πολιτικά κριτήρια θα ακολουθήσει την απόφαση της ΚΟ». Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον κ. Σκανδαλίδη σε μία απροσπάθεια να τον μεταπείσει.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Ιπποκράτους επιδιώκει να «γλυκάνει» το πακέτο μέτρων, παραπέμποντας στους εφαρμοστικούς νόμους και στην πολιτική διαπραγμάτευση που «συνεχίζεται», όπως υποστηρίζει.

«Η συντριπτική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας παρά τον παραπολιτικό θόρυβο, τις περισπούδαστες αναλύσεις, τις συνεχείς προβοκάτσιες αυτών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση διάλυσης του ΠαΣοΚ», λένε στην Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠαΣοΚ, τις επόμενες ημέρες θα εστιάσει στην επεξεργασία του εφαρμοστικού νόμου «ώστε να βελτιωθούν, στο μέτρο του δυνατού, επώδυνες ρυθμίσεις κυρίως σε σχέση με τις συντάξεις και τη φορολογία αυτοαπασχολούμενων και προσωπικών εταιρειών που συνιστούν τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» λένε στην Ιπποκράτους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί ως «κρίσιμο στοιχείο», το ποσό που τελικά θα εκταμιευθεί να καλύπτει τις δόσεις που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση έως το τέλος του 2012, «άρα ποσό πέραν προφανώς των 31,5 δισ.».

- Σε επίπεδο κυβερνητικό, ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει να εμφανίσει το ΠαΣοΚ ως τον μόνο αξιόπιστο εταίρο, ρίχνοντας τα βέλη κατά του κ. Φώτη Κουβέλη. «Είναι προφανές, λένε στην Ιπποκράτους, ότι η ΔημΑρ εφόσον θέλει να μείνει σταθερή στη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης, θα βρει τελικά τρόπο να υπερψηφίσει τα μέτρα. Διαφορετικά θα έχει μεταβληθεί ο χαρακτήρας της σημερινής κυβέρνησης και η ΔημΑρ θα έχει αλλάξει ριζικά τη στρατηγική της μέσα σε τέσσερις μήνες». Η τελευταία φράση είναι σαφές υποννοούμενο για την αλλαγή στρατηγικής του ΠαΣοΚ το οποίο προετοιμάζεται για την «επόμενη κυβερνητική φάση».

Στην Ιπποκράτους κλιμακώνουν μάλιστα τη ρητορική τους έναντι της ΔημΑρ υποστηρίζοντας πως το ΠαΣοΚ με την καθαρή απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, «έστειλε και στο εξωτερικό ένα μήνυμα που βοηθά στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μετά την αβεβαιότητα που προκαλέσει η στάση της ΔημΑρ». «Οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν μεγάλη σημασία, αλλά όχι μεγαλύτερη των ρυθμίσεων σχετικά με μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα ή τη φορολογία εισοδήματος. Συνεπώς η τελική στάση απέναντι στο πακέτο είναι πολιτικού και στρατηγικού χαρακτήρα πέραν των επιμέρους αντιρρήσεων ή παρατηρήσεων τόσο επί της διαπραγματευτικής τακτικής όσο και επί της ουσίας», σημειώνουν με έμφαση οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι η καθαρή, θαρραλέα, συνεπής και έντιμη στάση, θα εκτιμηθεί τελικά από τους πολίτες σε αντίθεση με αντιφατικές ή υποκριτικές, επαμφοτερίζουσες ή «ενδιάμεσες» θέσεις που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά και στο τεράστιο κόστος που έχει ήδη καταβάλει το ΠαΣοΚ για τη διαχείριση της εθνικής κρίσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βενιζέλου «μόνο η ολοκληρωμένη εφαρμογή της γραμμής αυτής και η έναρξη μίας θετικής φοράς στην οικονομία μπορεί να αλλάξει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και να οδηγήσει σε ανάκαμψη το ΠαΣοΚ, ως εκφραστή όχι του παλαιού κοινωνικού συνασπισμού που εξέφραζε λίγο πολύ έως το 2009, αλλά των δυνάμεων που πιστεύουν σε μία Ελλάδα που λειτουργεί ως κανονικό και πραγματικά ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

- Για τη «λίστα Λαγκάρντ», ο κ. Βενιζέλος που βρίσκεται πιεσμένος από τη μέγγενη των εξελίξεων εμφανίζεται επιθετικός. Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του χθες «κανείς δεν θα κρατήσει όμηρο το ΠαΣοΚ. Η στάση μου στο ζήτημα της λίστας, πολλούς μήνες μετά την αποστολή της από τους Γάλλους και δύο ολόκληρους μήνες μετά την αποστολή της στο ΣΔΟΕ, ήταν βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιμένει ότι το υλικό που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που ασχολείται ήδη με την υπόθεση, θα επιτρέψει να «αξιολογηθούν απλοϊκές αντιφάσεις που υπηρετούν προφανείς σκοπιμότητες και φυσικά να διαχωριστούν οι επιμέρους φάσεις και οι επιμέρους συμπεριφορές προσώπων».

Προειδοποιεί δε πως τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, «θα αναμετρηθούμε πολιτικά με τη δημαγωγία, τη συνωμοσιολογία και την τυφλή πολιτική του εθνικού αδιεξόδου. Είμαστε, είμαι και προσωπικά, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης».

Συνέχεια στις εσωκομματικές βολές
Οι εσωκομματικές βολές συνεχίστηκαν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε (Real Fm): «Φοβάμαι, ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, αλλά δεν είμαι εγώ εκείνος που θα προσδιορίσω τι θα γίνει και είμαι πολύ ανίκανος, ανάξιος και λίγος για να προσδιορίσω το μέλλον μίας ιστορικής παράταξης».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για το θέμα ηγεσίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει ορισμένα κρίσιμα λάθη που τον έχουν οδηγήσει σε στρατηγικά αδιέξοδα, όπως ότι ακολούθησε τη λογική του μέσα έξω στην κυβέρνηση και ότι δεν ήταν τόσο τολμηρός και καθαρός για το τι θέλει το ΠαΣοΚ για τη χώρα». Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, κ. Γιάννης Δατσέρης δήλωσε ότι με την ψήφιση των μέτρων «για το ΠαΣοΚ κλείνει ένας ιστορικός κύκλος» εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ΠαΣοΚ θα είναι ο συνδετικός κρίκος της χώρας και της Κεντροαριστεράς.


Η Μάρω Καπετάνη για τον ΣυΡιζΑ:

Να προσπεράσει το πρόβλημα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Π. Λαφαζάνη περί μη ετοιμότητας του ΣυΡιζΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας επιχειρεί η Κουμουνδούρου, πριν η «ζημιά» λάβει διαστάσεις και προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη ενός κύκλου εσωστρέφειας εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, ιδίως την ώρα που δημοσκοπικά τουλάχιστον ο ΣυΡιζΑ εμφανίζει ανοδική πορεία.

Ο κ. Α. Τσίπρας συγκαλεί αύριο το απόγευμα την ΚΟ του ΣυΡιζΑ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό και οι πολιτικές εξελίξεις εν όψει της ψηφοφορίας των νέων μέτρων στη Βουλή, ενώ με την ομιλία του αναμένεται να αποσαφηνίσει τη «γραμμή» του ΣυΡιζΑ και όσον αφορά τις εκλογές. Το θέμα αποτέλεσε άλλωστε ένα ακόμη πεδίο έκφρασης διαφορετικών απόψεων μεταξύ των στελεχών του ΣυΡιζΑ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή κ. Α. Μητρόπουλου ότι ο ΣυΡιζΑ δεν ζητεί εκλογές και της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι εφόσον τα νέα μέτρα καταψηφιστούν από τη Βουλή θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές. Πάντως και ο κ. Λαφαζάνης δέχθηκε και χθες «πυρά» για τις δηλώσεις του από τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος μίλησε για «ατυχή δήλωση», τονίζοντας πως «όλοι μας οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και πως το λέμε, έτσι ώστε να αποφεύγονται ατυχείς εκφράσεις που μπορεί να δώσουν λαβή για παρερμηνείες και επιθέσεις εναντίον του ΣυΡιζΑ».

Η Κουμουνδούρου την ίδια ώρα, επιχειρώντας να «κλείσει» το θέμα, στρέφεται στα μέτρα του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «στάζουν αίμα» και εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

«Η κυβερνητική κρίση αντανακλά τη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της. Του Πρωθυπουργού, που ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, δηλώνοντας την υποταγή του στην κυρία Μέρκελ, χωρίς να διατυπώνει την παραμικρή εναλλακτική πρόταση έναντι των κατεδαφιστικών μέτρων που υπαγορεύουν οι δανειστές. Του κ. Βενιζέλου, ενός εκ των βασικών εμπνευστών των προηγούμενων μνημονίων, του οποίου τις μεταπτώσεις από ιεροκήρυκα υπέρ του μνημονίου σε λάβρο ?εχθρό? πτυχών του κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει. Του κ. Κουβέλη, του οποίου η ?υπευθυνότητα? υπαγορεύει να ψηφιστεί ο πιο βάρβαρος προϋπολογισμός λιτότητας και να καταψηφιστούν μέρη του νέου μεσοπρόθεσμου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣυΡιζΑ λόγω της στήριξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχέδιο νόμου για την κατάργηση του μνημονίου που κατέθεσε το ΚΚΕ.

«Οι μάσκες έπεσαν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου και κατηγόρησε τα κόμματα της Αριστεράς ότι επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και την επιστροφή στη δραχμή. «Ο ελληνικός λαός πλέον γνωρίζει καλά ποιο είναι το σχέδιο του ΣυΡιζΑ για την πατρίδα μας. Αυτό που και ο ίδιος είχε περιγράψει μέσα στη Βουλή ευχόμενος ?να χρεοκοπήσουμε όπως η Αργεντινή?. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν και τη συμμορία της δραχμής, ο ελληνικός λαός δεν θα του κάνει το χατίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αμεση ήταν η απάντηση του ΣυΡιζΑ, που κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αρκεστεί στο να εκφράζει τις απόψεις της παραπαίουσας κυβέρνησής του και να μην διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΣυΡιζΑ -ΕΚΜ «με τόσο παιδαριώδη τρόπο». Τονίστηκε επίσης από την πλευρά του ότι ο δρόμος που προτείνει ο ΣυΡιζΑ θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Αντίθετα, ο δρόμος που προτείνει η κυβέρνηση δεν συνεπάγεται μόνο την περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων, αλλά και την αποδόμηση συνολικά της Ευρώπης».

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ