Ηλίας Μπαρμπαλιάς: Το πορτραίτο ενός οραματιστη που «μεταμόρφωσε» την Αθήνα και ενός άνδρα που αγάπησε τη γυναίκα της ζωής του, Μπουμπού για 43 χρόνια

Υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, με όραμα και πείσμα και ένα μοναδικό χάρισμα να βλέπει μπροστά.

Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς, που εμπνεύστηκε την Αθήνα με ταράτσες γεμάτες πράσινο, έφυγε στα 68 του χρόνια, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα της ζωής του Μπουμπού, τρία παιδιά, έξι εγγόνια και μια κατασκευαστική εταιρεία που από την ίδρυσή της, το 1971, τον εκτόξευσε στο πάνθεον των γνωστότερων αρχιτεκτόνων της χώρας.

Με την αγαπημένη του σύζυγο Μπουμπού ήταν μαζί 43 χρόνια

Δεν ήταν μόνο η όψη της πρωτεύουσας που οραματίστηκε ν' αλλάξει: ο Μπαρμπαλιάς έβαλε το χεράκι του για την αναμόρφωση πολλών κτιρίων από τη Μύκονο έως τη Λήμνο, ενώ στην Αθήνα το πιο διάσημο έργο του είναι το Instituto Cervantes, στη Μητροπόλεως. Ξεχωριστή θέση στην αρχιτεκτονική εικόνα της πόλης έχει η οικία του στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, η οποία για πολλούς θεωρείται μουσειακός χώρος καθώς φιλοξενεί σπάνια έργα τέχνης.

Η ατομική κατασκευαστική επιχείρηση «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών» ιδρύθηκε το 1971 από τον οικονομολόγο Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά, απόφοιτο του Κολεγίου Αθηνών (1963) και της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής Αθηνών.

Από το 1972 έως και το 1973, η αρχική δραστηριότητα της επιχείρησης, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής, ήταν η κατασκευή πολυκατοικιών στην ίδια περιοχή.

efuge-o-arxitektonas-ilias-mparmpalias

Στην συνέχεια η επιχείρηση ασχολήθηκε με την κατασκευή πρωτοποριακών, για την εποχή, μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων με διαρρυθμισμένους εξωτερικούς χώρους, γνωστά ως «Studio 1,2,3,4,5», στο Πολύδροσο Χαλανδρίου.

Το 1980, χρονιά σταθμός για την επιχείρηση, δημιουργήθηκε ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό τμήμα που εστίασε σε επαγγελματικά κτίρια υψηλών προδιαγραφών μεικτής, εμπορικής και γραφειακής χρήσης, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα ασχολήθηκε και με κάποιες τουριστικές αναπτύξεις σε νησιά. Επίσης, εξειδικεύτηκε στην ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων παρουσιάζοντας πρωτοποριακές μεθόδους και τεχνικές.

Την ίδια χρονιά, ο Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς ίδρυσε στην Νέα Υόρκη την θυγατρική εταιρεία «Naos American Enterprise», σε συνεργασία με τον γνωστό Αμερικάνο αρχιτέκτονα D. Kenneth Specter. Η εταιρεία εστίασε σε κτηματοεπενδύσεις στο West Side της Νέας Υόρκης και μελέτες μετατροπών υπαρχόντων κτιρίων, σε υψηλών προδιαγραφών κτιρίων διαμερισμάτων, με σεβασμό στην πρωτύτερη χρήση τους και τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.

Από το 1985 έως και το 1986, πέρα από τις 100 και πλέον δημοσιεύσεις στον ελληνικό τύπο σε σχέση με τα έργα της επιχείρησης και τον ιδρυτή της, τα γνωστά Γαλλικά και Ιταλικά περιοδικά «Le Figaro» και «Casa Vogue» παρέθεσαν επτασέλιδο και πεντασέλιδο αφιέρωμα αντίστοιχα.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες στη Μητροπόλεως Το Ινστιτούτο Θερβάντες στη Μητροπόλεως

Από το 1987 έως και το 1991, η επιχείρηση ασχολήθηκε με το εκτενές έργο «Kifissias Plaza», ένα μοναδικό γραφειακό συγκρότημα 22.000 μ² αποτελούμενο από τέσσερις κτιριακές μονάδες που συνδέονταν με αερογέφυρες και πύργους τηλεπικοινωνίας και εμπεριείχαν πρωτοποριακά συστήματα διαχείρισης ενέργειας που έθεσαν τις βάσεις για την εξέλιξη αυτής της παραμέτρου σε μετέπειτα κατασκευές.

Το 1994, παρά την πάροδο 3 ετών από την ολοκλήρωσή του, το γραφειακό συγκρότημα «Kifissias Plaza» κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία των επιχειρηματικών κέντρων, στη διεθνή έκθεση και διαγωνισμό MIPIM στις Κάννες, όπου συμμετείχαν 45 χώρες και 5.500 σύνεδροι.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ