Το βίντεο - ντοκουμέντο με την Σοφία Σακοράφα να ρίχνει βολή 74,20 και να κατακτά το Παγκόσμιο ρεκόρ - 26/9/1982 στα Βενιζέλεια της Κρήτης!

http://content-mcdn.sentragoal.gr/filesystem/images/20120503/engine/newego_LARGE_t_1041_105494657_type12438.jpg

32 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου όπου ολόκληρη η Ελλάδα πληροφορήθηκε με χαρά και έκπληξη από έκτακτα δελτία ειδήσεων ότι η Σοφία Σακοράφα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του ακοντισμού γυναικών στα Χανιά.

Στις 26 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, η ελληνίδα πρωταθλήτρια από τα Τρίκαλα πέτυχε βολή στο στάδιο «Ελενα Βενιζέλου» 74.20 και έστειλε στην ιστορία το προηγούμενο ρεκόρ 72.40 της Φινλανδέζας Τίνα Λίλακ.

Του Τάσου Παπαχρήστου - sentragoal.gr



Βλέπετε εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ιδιωτικά ΜΜΕ, ούτε ραδιόφωνα, ούτε site, ούτε τηλεοπτικά κανάλια, ούτε τίποτα. Μοιραία η ενημέρωση ήταν περιορισμένη και ανήκε στα κρατικά ΜΜΕ και μόνον.

Η τηλεόραση, η ΕΡΤ δηλαδή, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προβεί σε μια υπέροχη παραγωγή και μετάδοση του ευρωπαικού πρωταθλήματος στίβου της Αθήνας, έχασε το πλάνο του νέου ρεκόρ στις λεπτομέρειες του.

Ποτέ δεν το «τράβηξε» ολόκληρο και όσο και αν ψάξει κανείς στο αρχείο της δεν πρόκειται να βρεί άλλη εικόνα. Η κάμερα συνάντησε το ακόντιο της Σοφίας στον αέρα λίγο πριν πέσει στα 74.20, αυτό ήταν όλο.

Το στάδιο ξεσηκώθηκε και η Σοφία ακόμα και σήμερα παραμένει η αγαπημένη των κατοίκων της πόλης. Ακόμα και σήμερα υπάρχει στη διάθεση της το δικαίωμα για δωρεάν παραμονή σε ξενοδοχεία των Χανίων για διακοπές σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της.

Προσφορά που απέκτησε τότε, το 1982 και ισχύει στο διηνεκές. Η απόσταση μετρήθηκε στα 74.20 από τους κριτές και το ήμισυ της αναγνώρισης του νέου παγκοσμίου ρεκόρ ήταν γεγονός.

Απέμενε να μετρηθούν και οι προδιαγραφές του ακοντίου της, όπως για παράδειγμα το βάρος.

Έλα όμως που δεν υπήρχε ζυγαριά στο στάδιο. Η ιδέα έπεσε από ένα γιατρό και γρήγορα τέθηκε σε εφαρμογή. Οι κριτές μετέφεραν το ακόντιο στο μαιευτήριο της πόλης όπου ζυγίστηκε στη ζυγαριά ακριβείας που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί για τα νεογέννητα βρέφη.

Δεν …έλλειπε τίποτα. Το παγκόσμιο ρεκόρ του ακοντισμού ήταν της Σοφίας Σακοράφα.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ