«Μαμά, να δω τηλεόραση;»: Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε όταν τα παιδιά μας είναι μπροστά από την οθόνη! Ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν;

Για την τηλεόραση και την επίδρασή της έχουμε ακούσει πολλά! Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον η τηλεόραση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των παιδιών και ενηλίκων. 

Για την τηλεόραση και την επίδρασή της έχουμε ακούσει πολλά! Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον η τηλεόραση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των παιδιών και ενηλίκων. Πράγματι, μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά περνούν παραπάνω χρόνο βλέποντας τηλεόραση παρά κάνοντας άλλες δραστηριότητες εκτός από τον ύπνο. 
979471-child-watching-tv
Για αυτό το σκοπό συχνά γίνονται έρευνες εξετάζοντας τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της επίδρασης της τηλεόρασης κυρίως στα παιδιά μας.Ειδικοί υποστηρίζουν ότι για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, το παιδί χρειάζεται αλληλεπίδραση και όχι την παθητική στάση που έχει όταν βλέπει τηλεόραση. Υπάρχουν όμως άλλα αποτελέσματα από έρευνες που δείχνουν ότι ανάλογα με τη χρήση της τηλεόρασης και την ποιότητα της εκπομπής μπορεί η επιρροή να είναι θετική στην ανάπτυξη ενός παιδιού.
Επειδή, λοιπόν, τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, εγείρονται κάποιες ανησυχίες και ερωτήματα από τους γονείς:
Από ποια ηλικία είναι καλό να αρχίσουν να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση;
Πόσο χρόνο πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση;
Τι είδους εκπομπές να βλέπουν τα παιδιά;
Πώς μπορεί η τελεόραση να βλάψει ή ωφελήσει την ανάπτυξη του παιδιού μας;
Η ηλικία του παιδιού παίζει ρόλο για να βλέπει τηλεόραση;
Στη βρεφική ηλικία, τα παιδιά θέλουν να ανακαλύψουν τις αισθήσεις τους, να πιάσουν πράγματα, να τα βάλουν στο στόμα τους, να τα μυρίσουν. Η τηλεόραση δεν συμβάλει ουσιαστικά σε κάτι στην βρεφική ηλικία. Για αυτό είναι καλύτερο να δίνετε έμφαση σε άλλες δραστηριότητες, όπως να δείτε παρέα εικόνες από βιβλία, να ακούσετε μουσική, να αφηγηθείτε παραμύθια, να χορέψετε ή να τραγουδήσετε μαζί του.
Παιδιά ηλικίας ενός με δύο ετών
Τα παιδιά ενός έτους όταν παρακολουθούν τηλεόραση, βλέπουν μόνο έγχρωμες εικόνες, οι οποίες τρεμοπαίζουν. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους αρχίζουν και καταλαβαίνουν ελάχιστα κομμάτια αυτού που βλέπουν και ορισμένα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ