WSJ: Τα ξένα κεφάλαια εξετάζουν ξανά ευκαιρίες στην Ελλάδα - τεράστια βελτίωση μέσα σε 6 μήνες

Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της απασχόλησης έχει μειωθεί σημαντικά και οι φόβοι για μία έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη υποχωρούν, σηματοδοτώντας την πιθανή αναστροφή του κλίματος μετά από τρία χρόνια κρίσης.



Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της απασχόλησης έχει μειωθεί σημαντικά και οι φόβοι για μία έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη υποχωρούν, σηματοδοτώντας την πιθανή αναστροφή του κλίματος μετά από τρία χρόνια κρίσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Έθνος.

Οπως γράφει η Wall Street Journal, από την ακίνητη περιουσία μέχρι τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας υπάρχουν περισσότεροι ξένοι επενδυτές πρόθυμοι να ρισκάρουν σε τοποθετήσεις στην Ελλάδα, γεγονός που προοιωνίζεται την επιστροφή των επενδύσεων στην «στεγνή» από ρευστότητα ελληνική οικονομία.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 μία σταθερή εισροή ξένων κεφαλαίων εισέφερε 109 εκατ. ευρώ στις ελληνικές μετοχές, ενώ ο ρυθμός επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, με ακόμη 27,6 εκατ. ευρώ. Αυτή η τάση έφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την ετήσια απόδοσή του πέρυσι. Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, τα κέρδη του φέτος φτάνουν το 10,51%. Φυσικά, απέχει πολύ από το υψηλό των 6.355 μονάδων όπου είχε αναρριχηθεί πριν από 12 και πλέον χρόνια, θυμίζει η εφημερίδα.

Το θετικό κλίμα οδηγεί παράλληλα και σε μείωση της απόδοσης των ομολόγων, σε ναδίρ 2 και πλέον ετών, δηλαδή λίγο μετά από την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, ελληνικές επιχειρήσεις πουλάνε ομόλογα.

Η εφημερίδα αναφέρει τα παράδειγματα του ΟΤΕ, που άντλησε 700 εκατ. ευρώ μέσω πώλησης 5ετούς ομολόγου στο τέλος Ιανουαρίου, της ΦΑΓΕ με άλλα 250 εκατ. ευρώ από έκδοση ομολόγου το Δεκέβριο και του Τιτάνα με 200 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Προ εβδομάδων, η Eurobank πήρε από την ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά 6 δισ. ευρώ. Ηταν η πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό που ξένες τράπεζες δέχθηκαν να δανείσουν ελληνική τράπεζα.

Οι επενδυτές πλέον πιστεύουν «κατά τρόπο που δεν πίστευαν πριν» στην ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από τους πιστωτές της για να διατηρηθεί η προσφορά ρευστότητας, μετά την ανανεωμένη αίσθηση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση συνεργασίας, λέει ο Ρίτσαρντ Ντάιτζ, πρόεδρος της VR Capital Group, ενός hedge fund που ειδικεύται σε τίτλους υψηλού ρίσκου. «Εχουμε επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα και συνεχίζουμε να εξετάζουμε την χώρα ως πηγή επενδυτικών ευκαιριών», προσθέτει.

Φυσικά, όλα θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω στο πρόσφατο πικρό παρελθόν, προειδοποιεί η WSJ, εάν προκύψουν νέες κοινωνικές ή πολιτικές εντάσεις και εκτροχιαστεί το εύθραυστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Προς το παρόν, πάντως, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν αφοσιωθεί στα καλά νέα, όπως το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 49,2 δισ. ευρώ που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ το Δεκέμβριο, κυρίως για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και χρηματοδότηση της κρατικής μηχανής και του ασφαλιστικού. Η οικονομική εμπιστοσύνη είναι κοντά σε υψηλά διετίας, οι τράπεζες είδαν τις καταθέσεις τους να αυξάνονται κατά 15 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο και η κυβέρνηση πέτυχε στόχους-κλειδιά του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που υπάρχει τόσο μεγάλο ξένο ενδιαφέρον για «φιλέτα» όπως ο ΟΠΑΠ, αλλά και άλλες περιπτώσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας και επένδυσης σε ιδιωτικά σχήματα. H WSJ αναφέρει ενδεικτικά την αγορά παραθαλάσσιας έκτασης στην Κέρκυρα από την νεοϋρκέζικη NCH Capital, έναντι 100 εκατ. ευρώ, ή την πρόταση που κατέθεσε η Rhone Capital για να εξαγοράσει την S&B Industrials.

Στα δυτικά της πρωτεύουσας, η Philip Morris επενδύει 3 εκατ. ευρώ σε γραμμές παραγωγής που θα καλύψουν την εγχώρια ζήτηση αλλά ταυτόχρονα θα δώσουν και τη δυνατότητα μελλοντικών εξαγωγών. Αντίστοιχα, η Unilever φέρνει στην Ελλάδα την παραγωγή 110 προϊόντων της, από άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Η εφημερίδα φυσικά υπενθυμίζει ότι η «ορδή» των πολυεθνικών που έχει αρχίσει να επενδύσει στην Ελλάδα, προσελκύθηκε από την μεγάλη μείωση του κόστους εργασίας, που έχει υποχωρήσει χονδρικά κατά ένα τρίτο από την αρχή της κρίσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ