Instant poll: Μπερσάνι 34,5%-37% -Μπερλουσκόνι 29%-31% -χαμηλά ο Μόντι, ψηλά ο Grillo

Αρχίζει να θολώνει το τοπίο μετά τις πρώτες προβολές αποτελεσμάτων που διέψευσαν τα instant poll, τα γκάλοπ που διεξάγονται τηλεφωνικά ανήμερα των εκλογών και έδειχναν προβάδισμα του κεντροαριστερού Μπερσάνι, τόσο στην βουλή όσο και στην Γερουσία.



Αρχίζει να θολώνει το τοπίο μετά τις πρώτες προβολές αποτελεσμάτων που διέψευσαν τα instant poll, τα γκάλοπ που διεξάγονται τηλεφωνικά ανήμερα των εκλογών και έδειχναν προβάδισμα του κεντροαριστερού Μπερσάνι, τόσο στην βουλή όσο και στην Γερουσία. Τώρα, μετά την επεξεργασία των πρώτων αποτελεσμάτων και τις προβολές που δίνουν Rai και Sky, η κεντροδεξιά φαίνεται να επικρατεί στην Γερουσία. Ένα σενάριο που αν επαληθευτεί θα είναι πραγματικός εφιάλτης, αφού μια κυβέρνηση χρειάζεται πλειοψηφία και στα δύο σώματα για να επιτελέσει απρόσκοπτη το έργο της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην εφημερίδα το Έθνος, οι κάλπες έκλεισαν στις 15.00 (τοπική ώρα) και έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων, αρχής γενομένης από την Γερουσία. Οι πρώτες προβολές δείχνουν επικρατούσα την κεντροδεξιά στην Γερουσία, με ποσοστό 31% έναντι 29% της κεντροαριστεράς.

Νωρίτερα τα instant poll-τα οποία ωστόσο δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή- έδειχναν τον Μπερσάνι νικητή και στα δυο σώματα, με μεγάλο κερδισμένο τον Μπέπε Γκρίλο που έρχεται σταθερά τρίτος μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο χαμένος της αναμέτρησης, σύμφωνα με τα instant poll, φαινόταν να είναι ο Μάριο Μόντι ο οποίος δεν έφθανε το 10% που είναι και το όριο για να μπει ένας συνασπισμός κομμάτων στην βουλή.

Το instant poll του Sky Tecne δίνει (για την βουλή) 34,5% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους του, 29% στον Μπερλουσκόνι και τους συμμάχους του και 19% στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο. Ακολουθεί ο Μόντι με 9,5%.

Στην Γερουσία, το ίδιο instant poll δίνει 37% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους, 31% στον Μπερλουσκόνι και λοιπούς συμμάχους, 16,5% στον Γκρίλο και 9% στον Μόντι.

Σύμφωνα με τo instant poll της τηλεόρασης Rai για την βουλή, ο συνασπισμός του Μπερσάνι συγκεντρώνει 35%-37% σε αυτόν του Μπερλουσκόνι 29%-31% το Κίνημα Πέντε Αστέρων 19%-21% και για τον κεντρώο συνασπισμό Μόντι 8%-10%. Στην Γερουσία, η κεντροαριστερά προηγείται με 36%-38%, ενώ η κεντροδεξιά ακολουθεί με 30%-32%.

Πιο αναλυτικά, σε επίπεδο κομμάτων, στην βουλή, το κεντροαριστερό κόμμα (Pd) του Μπερσάνι, συγκεντρώνει 31%-33%, στο Pdl του Μπερλουσκόνι 21%-23% και στον Γκρίλο 19%-21%. Στον Μόντι 6%-8% και στη Λέγκα του Βορρά 4%-5%. Για την Γερουσία, το ίδιο instant poll δίνει 32%-34% στον Μπερσάνι, 22%-24% στον Μπερλουσκόνι, 17%-19% στον Γκρίλο και 7%-9% στον Μόντι, ενώ στην Λέγκα του Βορρά 4%-5%.

Στο κεντροαριστερό στρατόπεδο μίλησαν ήδη για «τέλος εποχής της δεξιάς», ενώ στο στρατόπεδο Μόντι χαρακτήρισαν «πρόωρα τα αποτελέσματα» των instant poll.

Η αποχή που παρατηρήθηκε και εν μέρει αποδίδεται στην κακοκαιρία, θεωρείται ότι ωφέλησε κυρίως την κεντροαριστερά, αλλά και τον Μπέπε Γκρίλο.

Χθες στις 22.00 (τοπική ώρα) είχε προσέλθει στις κάλπες το 55,28% των ψηφοφόρων, ένα ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 62,55% πριν από πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ