Ελένη Καστάνη: «Ο δρόμος για να βγούμε στο φως είναι προσωπικός και μοναχικός…» - απολαύστε την συνέντευξη της πολυαγαπημένης ηθοποιού

Καθώς βουτά στην ορμή των βουβών κυμάτων του απόλυτου έρωτα και παρασύρεται σε ένα τρικυμιώδες ταξίδι, χωρίς όρια και αναστολές, η ηθοποιός Ελένη Καστάνη μας μιλά για την παράσταση «Σουέλ» στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη και το Click@Life.



Καθώς βουτά στην ορμή των βουβών κυμάτων του απόλυτου έρωτα και παρασύρεται σε ένα τρικυμιώδες ταξίδι, χωρίς όρια και αναστολές, η ηθοποιός Ελένη Καστάνη μας μιλά για την παράσταση «Σουέλ» στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη και το Click@Life.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη - το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, έχει κάνει πάνω από 30 εκδόσεις και μεταφράστηκε στα αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά - το έργο «Σουέλ» παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Παληγιαννόπουλου, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Ερμηνεύοντας τον ρόλο μίας κομμώτριας, που - επί 40 χρόνια - είναι η κρυφή αγαπημένη ενός καπετάνιου, ο οποίος αρνείται να βγει στη σύνταξη γιατί η θάλασσα δε θέλει να τον επιστρέψει, η Ελένη Καστάνη θυμάται τις ημέρες και τις νύχτες μιας ζωής που κύλησε στην αποβάθρα της αναμονής, και μιλά για την παράσταση και την τρικυμία της σημερινής πραγματικότητας.



Μιλήστε μας για το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, πάνω στο οποίο βασίζεται το έργο.
Σαν αναγνώστης του βιβλίου, θα σας πω πως είναι ένα βιβλίο που το λάτρεψα, το ρούφηξα, το διάβασα μέσα σε δύο μέρες. Πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο παθιάρικο, ερωτικό, αλλά για να μην κάνω την κριτικό βιβλίων, γιατί νιώθω άβολα, θα πω ότι είμαι τυχερή, που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζωντανέψω έναν ήρωα του βιβλίου, τη Λίτσα Τσίχλη.

Πώς διαμορφώνεται η θεατρική του μεταφορά;
Πιστά στο κείμενο! Προσπάθησα σαν ηθοποιός να μεταφέρω τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν, διαβάζοντας το. Βέβαια, έχουν γίνει κάποιες περικοπές με πόνο ψυχής, γιατί ο χρόνος της παράστασης είναι συγκεκριμένος.

Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Σουέλ»;
Σουέλ, στη γλώσσα των ναυτικών, είναι το βουβό κύμα. Ο βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ο καπετάνιος Δημήτρης Αυγουστής. Ο τίτλος υποδηλώνει τα «σουέλ» που αντιμετώπισε στη ζωή του, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ποια είναι η διαδρομή της ηρωίδας που υποδύεστε;
Η διαδρομή μιας γυναίκας λαϊκής, που ζει και εργάζεται σαν κομμώτρια στην Ελευσίνα, που αγάπησε και αφοσιώθηκε σε έναν άντρα ναυτικό.



Ποια θέματα πραγματεύεται η παράσταση μέσα από την ιστορία της;
Η παράσταση πραγματεύεται αυτά, που πραγματεύεται και το βιβλίο. Τίποτα παραπάνω και – ελπίζω - τίποτα λιγότερο.

Στη σύγχρονη πραγματικότητά μας, ποια «βουβά κύματα» μάς χτυπούν;
Ο άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού μας, ο υπερκαταναλωτικός, που τώρα αναγκάζεται να ζήσει με τα μισά και λιγότερα αγαθά. Τι άλλο να είναι αυτό, εκτός από «σουέλ»;

Αν είχατε τη δυνατότητα να εξαφανίσετε - ως διά μαγείας - κάτι, τι θα ήταν αυτό;
Τη φτώχεια.

Ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε, για να βγούμε στο φως;
Φοβάμαι πως αυτός ο δρόμος είναι προσωπικός και μοναχικός! Αν έπρεπε να διαλέξω έναν δρόμο κοινό για όλους, θα διάλεγα τον δρόμο του επαναπροσδιορισμού της ανθρώπινης αξίας.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Χρήστος Παληγιαννόπουλος, σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Ερμηνεία: Ελένη Καστάνη. Συμμετέχει ο Ηλίας Αδάμ.

Πληροφορίες:Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14 – Πλάκα, τηλ.: 210 3222464, 210 3236732, ώρες ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή: 10.00 - 13.00 και 17.00 - 22.00. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό – ομάδες - νεανικό κάτω των 25 ετών: 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ