Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος από το Ρέθυμνο και τα Χανιά ως την Πάτρα, την Αθήνα και την Ξάνθη (φωτό και βίντεο)

Γιορτινή καρναβαλική όψη έλαβε από το βράδυ της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου η Πάτρα με το άναμμα του καρναβαλικού φωτισμού, ο οποίος θα δώσει αίγλη στις επόμενες νύχτες μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου όπου θα κορυφωθεί η μεγάλη γιορτή της πόλης. Προετοιμάζονται πυρετωδώς σε Ρέθυμνο, Χανιά, Ξάνθη και Αθήνα.


Γιορτινή καρναβαλική όψη έλαβε από το βράδυ της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου η Πάτρα με το άναμμα του καρναβαλικού φωτισμού, ο οποίος θα δώσει αίγλη στις επόμενες νύχτες μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου όπου θα κορυφωθεί η μεγάλη γιορτή της πόλης. Προετοιμάζονται πυρετωδώς σε Ρέθυμνο, Χανιά, Ξάνθη και Αθήνα.



Η φαντασμαγορική και λαμπερή ατμόσφαιρα διαμορφώθηκε με την ενεργοποίηση του καρναβαλικού φωτισμού στην πλατεία Γεωργίου Α΄ από το Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά. Μαζί του οι αντιδήμαρχοι Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη, Παναγιώτης Βαφέας, Χρήστος Λέγκας και Γιώργος Σιγαλός και βέβαια εκμέρους της διοργάνωσης ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Χαράλαμπος Καρκούλιας και η καλλιτεχνική διεθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά. Η Μπάντα του Δήμου Πατρέων προθέρμανε το καρναβαλικό κλίμα παιανίζοντας αποκριάτικα τραγούδια και καρναβαλικούς ρυθμούς.

20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το καρναβάλι του Ρεθύμνου

Τα 20ά του γενέθλια γιορτάζει φέτος το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκινούν επίσημα την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και κορυφώνονται με τη Μεγάλη Παρέλαση στις 17/3.



Πρόκειται για την μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, περνώντας όχι μόνο τα σύνορα του νησιού, αλλά και της χώρας.

Το φετινό θέμα του καρναβαλιού είναι «20 χρόνια Μύθοι». Στις δύο αυτές δεκαετίες, ο θεσμός διατήρησε την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του, παραμένοντας πιστός στους στόχους και τις αξίες του. Το σύνολο των ομάδων που συμμετέχουν, έχει επιλέξει να πορεύεται αυτόνομα, χωρίς να επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση των αρμάτων, του θέματος ή των στολών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα, η διοργάνωση του 2013 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων-καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000.



Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, ως κορυφαίο πολιτιστικό και ψυχαγωγικό γεγονός, είναι δεμένο άρρηκτα με τον κοινωνικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου, ενώ αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά από κοινωνικές δράσεις. Έχει χαρακτηριστεί και ως το «Πράσινο Καρναβάλι», δεδομένου ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί γνώμονα για την κάθε ενέργεια που γίνεται κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων: οι ομάδες κατασκευάζουν τα άρματα και τις στολές σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μετά το τέλος του καρναβαλιού, όσα υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, ανακυκλώνονται.



Η έναρξη (24/2) θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και για πρώτη φορά φέτος, η έναρξη θα έχει ως κέντρο αναφοράς μια μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, ώστε να στηριχτούν το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου που βοηθά τους άπορους μαθητές.

Έτσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε!





Έτσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε είναι το φετινό σλόγκαν που κυριαρχεί στο Καρναβάλι της Ξάνθης. Σε 17 μέρες από σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά Καρναβάλια της Ελλάδος ετοιμάζεται για την... τρελή του παρέλαση και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου αργά το βράδυ κάτω από την γέφυρα που χωρίζει την παλιά με την νέα πολή της Ξάνθης.

Μύρισε καρναβάλι στην Αθήνα!



Το καρναβάλι πλησιάζει και η Αθήνα χορεύει στους ρυθμούς του! Μικροί και μεγάλοι χαμογελούν και λικνίζονται σε κουβανέζικους ρυθμούς! Στο Μοσχάτο λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη παρέλαση, δόθηκε η εκκίνηση του καρναβαλιού στην κεντρική πλατεία. Στον Ταύρο νεαροί καρναβαλιστές γέμισαν τους δρόμους χορεύοντας και τραγουδώντας!


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ