Μια μοναδική συνάντηση του διεθνώς αναγνωρισμένου πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη με τους νεαρούς σολίστ του Κουαρτέτου Εγχόρδων Τετρακτύς στο Μέγαρο Μουσικής

Ένας από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες πιανίστες, ο Γιάννης Βακαρέλης, επιστρέφει στο Μέγαρο για μία συναυλία μουσικής δωματίου σε συνεργασία με τους νέους σολίστ του Κουαρτέτου Τετρακτύς, η οποία θα φιλοξενηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 20.30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.



Τετάρτη 13 Μαρτίου, ώρα 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Μια συναυλία με έργα Σούμπερτ και Ντβόρζακ
Ένας από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες πιανίστες, ο Γιάννης Βακαρέλης, επιστρέφει στο Μέγαρο για μία συναυλία μουσικής δωματίου σε συνεργασία με τους νέους σολίστ του Κουαρτέτου Τετρακτύς, η οποία θα φιλοξενηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 20.30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής και οι Γιώργος και Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Ali Başeğmezler (βιόλα) και Δημήτρης Τραυλός (τσέλο) θα παρουσιάσουν το Κουαρτέτο για έγχορδα σε ρε ελάσσονα «Ο θάνατος και η κόρη» αρ. 14 του Φραντς Σούμπερτ και το Κουιντέτο για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 81 του Αντονίν Ντβόρζακ. Η συναυλία του Γιάννη Βακαρέλη και του Κουαρτέτου Εγχόρδων Τεκτρακτύς εντάσσεται στην Ενότητα  «Γνωριμία με την κλασική μουσική» της επιτυχημένης Σειράς «Γέφυρες», που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Μέγαρο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου με στόχο την εξοικείωση του κοινού με συνδυαστικές μορφές τέχνης.


Σειρά Γέφυρες
Για το πρώτο μέρος της βραδιάς το Κουαρτέτο Τετρακτύς επέλεξε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Ρομαντισμού, το τετραμερές Κουαρτέτο για έγχορδα σε ρε ελάσσονα «Ο θάνατος και η κόρη», αρ. 14 του Φραντς Σούμπερτ (1897-1828). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έργο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Ο Σούμπερτ το συνέθεσε το 1824, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του, όταν είχε πλέον αρχίσει να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα της ασθένειάς του και προαισθανόταν ότι θα πεθάνει, γι’ αυτό και πολλοί μελετητές θεωρούν το κουαρτέτο αυτό ως ένα είδος μουσικής διαθήκης του Σούμπερτ. Το κουαρτέτο οφείλει τον τίτλο του στους στίχους του ομότιτλου ποιήματος που είχε γράψει ο Αυστριακός μουσουργός το 1817. Ερμηνεύθηκε για πρώτη φορά σε κατ’ οίκον συναυλία και εκδόθηκε τρία έτη μετά τον θάνατο του συνθέτη. Τον ενθουσιασμό του γι’ αυτή την έξοχη σύνθεση, η οποία συνδυάζει το λυρισμό με την έντονη δραματικότητα, είχε εκφράσει ένας από τους σπουδαιότερους ομοτέχνους του Σούμπερτ, ο Ρόμπερτ Σούμαν, που είχε δηλώσει για το Κουαρτέτο «Ο θάνατος και η κόρη»: «[Ο Σούμπερτ], μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε και τελειοποίησε πράγματα όσο κανείς άλλος πριν από αυτόν». Το έργο έχει γνωρίσει ποικίλες μεταγραφές από πολλούς συνθέτες και έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σαν μουσική υπόκρουση σε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα.
Στη συνέχεια της βραδιάς, ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης θα συμπράξει με το Κουαρτέτο Τετρακτύς για την παρουσίαση του Κουιντέτου για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 81 του Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904), του επιφανέστερου και παραγωγικότερου εκπροσώπου της λεγόμενης Τσεχικής Εθνικής Σχολής, που είναι γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως από τη «Συμφωνία του Νέου Κόσμου». Το Κουιντέτο για πιάνο αρ. 2 θεωρείται ως ένα από τα πλέον αριστουργηματικά δείγματα της συγκεκριμένης φόρμας, η οποία υπηρετήθηκε πιστά και δημιουργικά από σημαντικές συνθετικές μορφές του 19ου και 20ού αιώνα, όπως οι Σούμπερτ, Σούμαν, Μπραμς και Σοστακόβιτς. Γράφτηκε το 1887 και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πράγα στις 6 Ιανουαρίου 1888. Επί της ουσίας, η παρτιτούρα του opus 81 συνιστά την αναθεωρημένη εκδοχή του προγενέστερου opus 5 (είχε γραφτεί δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα), το οποίο ο Ντβόρζακ είχε καταστρέψει λίγο μετά την πρεμιέρα του, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Εν τέλει, ο συνθέτης βρήκε το αντίγραφο της παρτιτούρας του έργου 5 από έναν φίλο του και επεξεργάστηκε το υλικό της εκ νέου, τοποθετώντας το σε νέα βάση και συνδυάζοντας με ευρηματικότητα τον χαρακτηριστικό του εκφραστικό λυρισμό με τα στοιχεία της παραδοσιακής τσεχικής μουσικής.



Οι συστάσεις μάλλον περιττεύουν για τον διάσημο Έλληνα πιανίστα, το αστέρι του οποίου άρχισε να μεσουρανεί στο διεθνές μουσικό στερέωμα πριν από 30 χρόνια, όταν ο Γιάννης Βακαρέλης πήρε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη. Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα συμφωνικά κέντρα όπως η Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, η Φιλαρμονί του Βερολίνου, το Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, η Αίθουσα Κοντσέρτχεμπαου στο Άμστερνταμ, το Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης, κ.ά. Έχει επίσης λάβει μέρος σε φημισμένα φεστιβάλ (Προμς Λονδίνου, Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, Ροκ ντ’ Αντερόν, Σπολέτο, κ.λπ.). Ως σολίστ, είχε την τύχη να συνεργαστεί όχι μόνο με λαμπρούς μαέστρους (Μάαζελ, Ρατλ, Μαζούρ, Ροστροπόβιτς, Ντέιβις, Ασκενάζι, Μενουχίν, Μάρρινερ, Ντυτουά, Έσενμπαχ, Γιανόφσκι, Φεντοσέγιεφ, κ.ά.), αλλά και με εξαιρετικές ορχήστρες όπως η Στάατσκαπελε της Δρέσδης, η Γκεβάντχαους της Λειψίας, η Βασιλική Φιλαρμονική και η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Συμφωνική του BBC, η Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, η Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, η Συμφωνική της Βιέννης, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών και πολλές άλλες. Πρόσφατα συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Ζούμπιν Μέτα και την Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου, τον Έζα-Πέκκα Σάλονεν και τη Φιλαρμόνια, τον Σάκαρι Όραμο και τη Συμφωνική της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας, τον Γιουτάκα Σάντο και τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. 

Παράλληλα με τη σολιστική του καριέρα, ο Γιάννης Βακαρέλης ασχολείται με τη μουσική δωματίου, καθώς και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ναυπλίου, του οποίου υπήρξε ιδρυτής (1991). Έχει συμπράξει με φημισμένους δεξιοτέχνες όπως οι Γιούρι Μπασμέτ, Στήβεν Ισσέρλις, Χάινριχ Σιφ, Ωγκυστέν Ντυμαί, Βλαντίμιρ Σπιβάκοφ, Μίσα Μάισκυ, Μισέλ Πορτάλ και Μαρλίζ Πέτερσεν, αλλά και με τα Κουαρτέτα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και της Σκάλας του Μιλάνου, το Ensemble Wien, το Κουαρτέτο Φιλαρμόνια του Βερολίνου, το Artis Quartet και το New Fine Arts Quartet. Τo βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης ηχογραφήσεις για γνωστές δισκογραφικές εταιρείες που έχουν αποσπάσει επαινετικά σχόλια έγκυρων μουσικών εντύπων του εξωτερικού. Για την καλλιτεχνική προσφορά του, ο Γιάννης Βακαρέλης έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Φοίνικα.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς δημιουργήθηκε το 2008 και αποτελείται από τους Γιώργο  και Κώστα Παναγιωτίδη (βιολί), Ali Başeğmezler (βιόλα) και Δημήτρη Τραυλό (τσέλο). Αποτελεί μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στον χώρο της μουσικής δωματίου στη χώρα μας και έχει ήδη κερδίσει πολύ καλές κριτικές για το ιδιαίτερο ύφος του, τον διαυγή και μεστό ήχο του, την εκφραστικότητά του και την άριστη τεχνική των μελών του, τα οποία έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής και έχουν μακρά πείρα σε ορχηστρικές συνεργασίες υπό τη διεύθυνση κορυφαίων αρχιμουσικών. Ο Γιώργος Παναγιωτίδης, κάτοχος πρώτου διεθνούς βραβείου στο βιολί, έχει τη θέση του αναπληρωτή εξάρχοντα στην Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ο Κώστας Παναγιωτίδης παίζει στα πρώτα βιολιά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ., ο Ali Başeğmezler είναι κορυφαίος στις βιόλες της Καμεράτα, ενώ ο Δημήτρης Τραυλός είναι μόνιμος μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Το Κουαρτέτο Τετρακτύς, μετά τις εμφανίσεις του στο Πνευματικό Κέντρο Διονύσου, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Μέγαρο Μουσικής όπου συνόδευσε μουσικά την ανάγνωση της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Ντίκενς από τον Τζέρεμυ Άιρονς, προτάθηκε από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να συμμετάσχει στον Κύκλο Rising Stars 2011-2012 και πραγματοποίησε περιοδεία σε φημισμένες αίθουσες της Ευρώπης κερδίζοντας την εύνοια του κοινού όσο και του Τύπου. Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου Τετρακτύς απηχεί τη βαθιά αγάπη των μελών του για την κλασική εργογραφία αλλά και το έντονο ενδιαφέρον τους για τη σύγχρονη δημιουργία. Στις συναυλίες τους, ο Λίγκετι συναντά τον Μότσαρτ, ο Σκαλκώτας τον Χάυντν και ο Βέμπερν τον Μπετόβεν, καθώς στόχος τους είναι η δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας μέσα από αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις.


Τιμές εισιτηρίων: €16,00 – 25,00
Ειδικές τιμές: €6,00 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10,00 (65+, πολύτεκνοι) 
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ