Σε κρίσιμο σημείο η συνάντηση Σαμαρά - Τρόικα

Προσπάθεια για να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές μας καταβάλλει η κυβέρνηση, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη.



Προσπάθεια για να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές μας καταβάλλει η κυβέρνηση, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ορισμένα θέματα πιθανόν να κλείσουν σήμερα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη νέα συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών, που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «η συζήτηση συνεχίζεται»,αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα.

Ο υπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παρόντες στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
Πολλά θέματα είναι ανοικτά ακόμα, καθώς παρατηρούνται αρκετά πεδία που είναι στο «κόκκινο».

Η ελληνική πλευρά έχει επικοινωνία με υψηλόβαθμους ευρωπαίους παράγοντες, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να αρθεί το αδιέξοδο.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το πρόγραμμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα επιμένει σε λεπτομερή χρονική και ποσοτική καταγραφή των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.

Η τρόικα δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και ζητά ένα σχέδιο που να μπορεί να υλοποιηθεί. Στην κυβέρνηση καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, ώστε να παρουσιαστεί ένα πειστικό σχέδιο.

Γι' αυτό το λόγο ήδη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, που συναντάται με τον πρωθυπουργό.

Στην κυβέρνηση εμμένουν στην εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας και αποκλείουν την περίπτωση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένσταση της τρόικας, εμφανίζεται η κυβέρνηση έτοιμη να αποδεχθεί και τη λύση να μην ισχύσει για τα επόμενα έτη, ούτε το μοντέλο 1 προς 5 (δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) ώστε να αποφύγει απολύσεις.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο μιλάνε για «λεπτούς χειρισμούς», αλλά εκφράζεται αισιοδοξία, με επιφυλάξεις, ότι θα βρεθεί κοινός τόπος και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις που μπορεί να δημιουργήσουν μείζον ζήτημα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ