Είστε έτοιμοι να υποδεχθείτε την θερινή ώρα: μήπως χρειάζεστε περίοδο προσαρμογής;
Όλοι έχουμε δει τα πρώτα δείγματα της αλλαγής ώρας στον οργανισμό μας και αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Υπνηλία, κούραση, διάθεση για χουζούρεμα είναι μερικά μόνο από όλα όσα πρέπει να βάλουμε σε σειρά.
Όλοι έχουμε δει τα πρώτα δείγματα της αλλαγής ώρας στον οργανισμό μας και αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Υπνηλία, κούραση, διάθεση για χουζούρεμα είναι μερικά μόνο από όλα όσα πρέπει να βάλουμε σε σειρά.
Επειδή λοιπόν, η άνοιξη ήρθε για να μείνει, έφτασε η ώρα να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις του…καιρού, όπως τις παρουσιάζει το clickatlife.gr.
Αν σηκωθώ νωρίς
Η αλλαγή της ώρας είναι πάντα προγραμματισμένη για τις πρώτες πρωινές ώρες του κυριακάτικου πρωινού, συγκεκριμένα στις 3 τα ξημερώματα.
Για να δώσουμε στον εαυτό μας περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πρώτης ανοιξιάτικης, ημερολογιακά εβδομάδας, χρειάζεται να ξεκινήσουμε με ένα γερό πρωινό, το οποίο φυσικά θα διατηρήσουμε και τις υπόλοιπες μέρες. Ό,τι τρώμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σώμα αλλά και για το μυαλό μας, ώστε να παραμένουμε δημιουργικοί. Το πρωινό, ειδικότερα, αποτελεί το πρώτο «καύσιμο» για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας και επηρεάζει το αν είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε ή όχι.
Μία καλή κίνηση είναι να αντικαταστήσουμε το φτωχό πρωινό της τυρόπιτας και του καφέ με ένα γεμάτο πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής είναι ιδανικές πηγές ενέργειας για ένα δυναμικό ξεκίνημα
Ναι στο δεκατιανό
Οι ειδικοί επιμένουν, ότι για να κρατήσουμε τα επίπεδα της ενέργειάς μας υψηλά πρέπει να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με γεύματα πλούσια σε βιταμίνες. Ένα καλό αλλά ελαφρύ δεκατιανό είναι η λύση, που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Θυμηθείτε, ότι είναι περίοδος προσαρμογής για τον οργανισμό και χρειάζεται όση περισσότερη ενέργεια γίνεται. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα βαριά γεύματα και ειδικά όσα περιέχουν κόκκινα κρέατα με σάλτσες, που …μυρίζουν χειμώνα. Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια, πουλερικά και ξηροί καρποί είναι ιδανικές πηγές ενέργειας. Και μην ξεχάστε τη σαλάτα…εποχής.
Ουφ… χόρτασα
Με την αλλαγή της ώρας, αλλάζει και η διάθεση για φαγητό. Το πρόγραμμα μεταβάλλεται ελαφρώς και έτσι αισθανόμαστε πεινασμένοι λίγο νωρίτερα ή αργότερα από ό,τι είχαμε συνηθίσει.
Επειδή αυτές οι αλλαγές, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι και κυρίως στη διαδικασία της πέψης, καλό θα ήταν να έχουμε επαρκή χρόνο να χωνέψουμε τις τροφές που καταναλώνουμε, πριν πάμε για ύπνο. Προσοχή γιατί ένα βαρύ γεύμα θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.
Άσκηση στην εξοχή…σχεδόν
Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά μάλιστα τώρα που ο ήλιος επιμένει να μας «λούζει» έστω και μία ώρα παραπάνω (για αρχή), σχεδόν επιβάλλεται για την αρμονική μας προσαρμογή. Αθλητικά παπούτσια, φίλοι, ποδήλατο και καλή διάθεση είναι ιδανικοί σύντροφοι.
Εξάλλου, η άθληση απελευθερώνει τη σεροτονίνη, μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις καιρικές αλλαγές. Έχετε κατά νου, ότι η καλύτερη επιλογή είναι ένα γρήγορο περπάτημα το πρωί, για έξτρα δόση ενέργειας. Αντίθετα, το βράδυ οι ειδικοί επιμένουν ότι καλό θα ήταν να μην ασκηθούμε γιατί ενδεχομένως αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.
5 λεπτά ακόμα
Επειδή η μέρα μεγάλωσε, όλοι έχουμε την ανάγκη μιας μεσημεριανής (ή και απογευματινής) σιέστας. Ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να μας βγάλει εκτός προγράμματος. Αποφύγετε να κοιμάστε περισσότερο από μισή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και για να ξεκουραστείτε κάντε καλύτερα μία μικρή βόλτα.
Ανοιξιάτικα κοκτέιλ;
Μπορεί να είναι γευστικά, λαχταριστά και να τα «επιβάλλει» η ανοιξιάτικη διάθεση, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το αλκοόλ, τουλάχιστον μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός στη νέα ώρα. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά (αρνητικά κυρίως) την ποιότητα του ύπνου, τη δραστηριότητα δηλαδή που «ενοχλείται» περισσότερο από την αλλαγή ώρας.
Ύπνος, ο πολύτιμος
Ο σωστός συνδυασμός από το σκοτάδι και το φως μπορεί να βοηθήσει τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματός μας να αναπροσαρμοστεί στην αλλαγή ώρας, έτσι ώστε να μπορούμε να κοιμηθούμε βάσει του νέου προγράμματος και να ξεκουραστούμε. Μία καλή τακτική, είναι να ανοίγουμε τις κουρτίνες, ώστε το πρωί να μπαίνει φως στο δωμάτιο και να ξυπνάμε φυσικά.
Αντίστοιχα, το βράδυ καλό θα είναι να κλείνουμε όλα τα φώτα (ναι, κλείνουμε τηλεόραση και κινητά) προκειμένου ο εγκέφαλος να μπει σε διαδικασία χαλάρωσης και προετοιμασίας για ύπνο.
Αν πάλι η τακτική αυτή δε βοηθά υπάρχει και το κόλπο των 15 λεπτών: Για να επιταχύνετε την προσαρμογή, ρυθμίστε το ξυπνητήρι σταδιακά νωρίτερα, ώστε να μπορέσετε να συνηθίστε στην αλλαγή. Προσπαθήστε να σηκώνεστε 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα για να ετοιμαστείτε και στο τέλος της εβδομάδας θα έχετε συνηθίσει το νέο ωράριο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr