Στην κουζίνα ολοταχώς για να φτιάξουμε μια υπέροχη καρυδόπιτα με τις οδηγίες του Ηλία Μαμαλάκη! Θα τη λατρέψετε!
Ευχαριστούμε θερμά τον Ηλία Μαμαλάκη και το eliasmamalakis.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Υλικά
10 αβγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια καρύδια χονδροκοπανισμένα
2 φλιτζάνι γαλέτα τριμμένη
1 κ. γλυκού κανέλα
1 κ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ κίτρο
Κομματάκια γλυκού κίτρου για στόλισμα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φλούδες απο λεμόνι
Εκτέλεση
Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ρίχνετε τη μαρέγκα μέσα στους κρόκους χτυπώντας συνέχεια.
Ρίχνετε στο μείγμα εναλλάξ τη γαλέτα και τα καρύδια ,τη κανέλα,τα γαρύφαλλα και το λικέρ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Λαδώνετε ένα ταψί και ρίχνετε από πάνω το μείγμα.Ψήνετε στους 180 μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη.Πρέπει να βγεί καθαρό ,χωρίς υπολείμματα από τη ζύμη.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη.Ρίχνετε και τις φλούδες μέσα και το αφήνετε να βράσει μέχρι να αρχίσει να "δένει".Αποσύρετε από τη φωτιά.
Οταν ψηθεί η μελαχρινή την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα να χλιαρέψει.Τη χαράζετε σε κομμάτια και από πάνω ρίχνετε σιγά σιγά το σιρόπι.Την αφήνετε τουλάχιστον μία ώρα να ησυχάσει πριν τη σερβίρετε.
Who is Who
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.
Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο και έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Αποτέλεσμα ήταν να έχει πέντε δημοσιογραφικές συνεργασίες με τα περιοδικά ΜΕΝΟΥ και άλλα, ELLE, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΚΑΪ 100,3 με την εκπομπή: “Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του”.
Τελικά το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Το 1999 δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Ήταν μία δύσκολη απόφαση που συζήτησε με την γυναίκα του. Όταν του είπε: “καν΄ το”, πήρε κουράγιο και προχώρησε. Η απόφαση και των δύο ήταν απόλυτα συνειδητή.
Από το 1998 έως το1999 συμμετείχε στη σειρά μαγειρικής της ΕΡΤ “Χρυσές συνταγές”.
Το 2000 συμμετείχε ως ηθοποιός στο σίριαλ “Παππούδες εν δράση” της ΕΡΤ και έκανε τον μάγειρα του γηροκομείου.
Έκανε την εκπομπή “Στην κουζίνα ολοταχώς στο mega channel για τρία χρόνια και μετά ακολούθησε η εκπομπή: “Ντομάτα και πιπεριά” για άλλα τρία χρόνια.
Έχει γράψει μέχρι τώρα έντεκα (11) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.
Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της πολυβραβευμένης εκπομπής “Στη Κουζίνα Ολοταχώς “στο MEGA CHANNEL, καθώς και αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής ΜΠΟΥΚΙΑ & ΣΥΧΩΡΙΟ που παρουσιαζόταν στο ίδιο κανάλι. Εδώ και δύο χρόνια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3, παρουσιάζει μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας. Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη και φέτος παρουσιάζεται η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Η Πεντανόστιμη» στο Τραίνο στο Ρούφ σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.
Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου δημοσιογραφεί.
Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.α.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr