Ο Άκης Πετρετζίκης μας κάνει fit με αυτή την σαλάτα με σολομό & αβοκάντο! Άκρως πεντανόστιμη & θρεπτική (βίντεο)

Αναβαθμίστε την κλασική συνταγή με γλυκόξινο dressing

Συστατικά

600 γρ. σολομό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 αβοκάντο
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
200 γρ. σαλάτα mix
20 γρ. σουσάμι, μαύρο

Για το dressing

10 γρ. τζίντζερ
1/2 πιπεριά τσίλι
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. σησαμέλαιο
1 κ.γ. μέλι
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ

Για το σερβίρισμα

σουσάμι, μαύρο
πιπεριά τσίλι
κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
λάιμ, σε φέτες

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

-Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
-Κόβουμε τον σολομό σε φέτες 2 εκ. και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
-Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι με το δέρμα προς το τηγάνι.
-Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ψήνουμε και από τις 2 πλευρές για 5-7 λεπτά.
-Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τον σολομό σε ένα ξύλο κοπής.
-Αφαιρούμε το δέρμα του (προαιρετικά), τον κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη. Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε το δέρμα για το σερβίρισμα.
-Ρίχνουμε σε έναν πολυκόφτη τα αβοκάντο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τον χυμό από το λάιμ, αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-Μεταφέρουμε στο πιάτο σερβιρίσματος και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.
-Βάζουμε από πάνω τη σαλάτα και αφήνουμε στην άκρη.

Για το dressing

-Τρίβουμε σε ένα μπολ το τζίντζερ, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, το μέλι και τον χυμό από το λάιμ, ανακατεύουμε, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

-Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τα κομμάτια του σολομού.
-Σβήνουμε με το dressing και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
-Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
-Μεταφέρουμε τον σολομό πάνω από τη σαλάτα και σερβίρουμε με το δέρμα του σολομού, το σουσάμι, την πιπεριά τσίλι, τον κόλιανδρο και φέτες λάιμ.
 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr