Η ετυμολογία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών: κουραμπιές από το Αζέρικο Qurabiya και μελομακάρονο από το macaron!

Τα πιάσαμε απ' όλες τις μεριές και συγκρίναμε τα δυο γλυκίσματα των γιορτών. Ποιο κερδίζει εν τέλει;

Φοράς τα γιορτινά σου. Φτάνεις στο σπίτι που σε έχουν καλέσει για δείπνο. Στο μπουφέ βλέπεις μια πιατέλα φουσκωτούς, λευκούς, αφράτους κουραμπιέδες και άλλη μια αντικριστά, με μελωμένα, ροδοψημένα, μυρωδάτα μελομακάρονα.

Το δίλημμα στέκεται μπροστά σου ολοζώντανο και μασουλάει ενοχλητικά όλο σου το είναι, σκορπώντας στο πάτωμα τα αναποφάσιστα ψίχουλά σου.

Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις. Κάνε πιο εύκολη τη ζωή σου φέτος τα Χριστούγεννα, επιλέγοντας το γλύκισμα εκείνο που θα σε κάνει να νιώσεις λιγότερες (θερμιδικές) τύψεις, θα κοστίσει λιγότερο (χρόνο και χρήμα), θα λερώσει λιγότερο και θα επιβαρύνει στο ελάχιστο τον οργανισμό σου. Μη μας ευχαριστείς, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, το ζούμε και ξέρουμε.

Θερμίδες

Ένα μελομακάρονο σε "φορτώνει" με 170 περίπου θερμίδες, ενώ ένας κουραμπιές με 210. Ανάλογα με το μέγεθος, αυτά διαφοροποιούνται, αλλά σε γενικές γραμμές να ξέρεις ότι τα 100 γραμμάρια μελομακάρονο έχουν 365 θερμίδες, ενώ τα 100 γραμμάρια κουραμπιέ έχουν 463 θερμίδες. Oops!

+1 για το μελομακάρονο

Καύση

Προφανώς μετά τα παραπάνω περιμένεις ότι το μελομακάρονο καίγεται πιο εύκολα. Κι έχεις δίκιο. Θα χρειαστείς περίπου 18 λεπτά spinning για να εξαφανίσεις αυτά τα τέρατα που λέγονται "θερμίδες" και προήλθαν από το μελομακάρονο. Εναλλακτικά μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο για 16 λεπτά ή να κάνεις αργό βάδισμα για 47 λεπτά! Αν προτιμήσεις τον κουραμπιέ θα πρέπει να κάνεις 25 λεπτά spinning ή 17 λεπτά κολύμβηση.

+1 για το μελομακάρονο

Διατροφική Αξία με βάση τα συστατικά τους

Μελομακάρονο

Μέλι: περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β,το οποίο βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος κ στην πνευματική διαύγεια,καθώς κ στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού

Καρύδια: είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα,τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση

Ελαιόλαδο: περιέχει βιταμίνη Ε

Κανέλα : περιέχει ποσότητα σιδήρου κ σε συνδιασμό με το Ξύσμα Πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού κ συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας

Κουραμπιές

Βούτυρο : περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα,τα οποία είναι βλαβερά για το καρδιοαγγειακό σύστημα,αφού αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης

Ζάχαρη : απειλεί την υγεία τον δοντιών κ προκαλεί παχυσαρκία

Αμύγδαλα : περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες κ σίδηρο

+1 για το μελομακάρονο

Αλλεργίες

Το μελομακάρονο περιέχει καρύδια, ενώ ο κουραμπιές αμύγδαλα. Φυσικά μπορείς να τα φτιάξεις και χωρίς, αλλά εδώ μιλάμε για τις παραδοσιακές συνταγές. Δεδομένου ότι πρόκειται για ξηρούς καρπούς, αλλεργία μπορεί κανείς να εμφανίσει και στους δύο, αλλά είναι συχνότερα τα κρούσματα της αλλεργίας στα καρύδια, ενώ αρκετά σπάνια συναντάμε αλλεργία στα αμύγδαλα.

+1 για τον κουραμπιέ

Λεκές

Πλέον η μάχη περνά σε πιο ειδικά πεδία. Ζάχαρη άχνη VS Μελωμένα Τρίμματα και καρύδια. Πότε δείχνεις πιο γελοία; Μα φυσικά όταν έχεις γεμίσει λευκή σκόνη παντού. Σίγουρα ξέρεις τι εννοούμε. Ειδικά αν σου αρέσει το total black look.

+1 για το μελομακάρονο

Χρόνος μαγειρέματος

Μετά από διερευνητικό γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε σε 10 νοικοκυρές, τα μελομακάρονα χρειάζονται 20-30 λεπτά λιγότερα απ' ότι οι κουραμπιέδες για να τα φτιάξεις. Έξαλλες εξεγέρθησαν όλες, όταν η συζήτηση πήγε στο πόσο πρέπει να βιαστείς να κοσκινίσεις την άχνη πάνω στους ζεστούς κουραμπιέδες προκειμένου να "πιάσει".

+1 για το μελομακάρονο

Χρόνος αγοράς υλικών στο super market

Τα περισσότερα υλικά του μελομακάρονου βρίσκονται στον ίδιο διάδρομο, ίσως εκτός από το μέλι, το οποίο μπορεί να έχεις και στο σπίτι σου (αν όπως οι δικοί μου γονείς φυλάτε σε τσίγκινα δοχεία μέλι από διάφορα ελληνικά χωριά).

Αν θες να φτιάξεις τον τέλειο κουραμπιέ, θες φρέσκο βούτυρο. Γι' αυτό, ενώ σε αρκετά σούπερ μάρκετ, μπορείς να το βρεις και συσκευασμένο, εννοείται ότι είναι πάντα καλύτερο (και πιο χρονοβόρο), να περιμένεις στην ουρά και να ζητήσεις να σου βάλουν εκείνη τη στιγμή την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι.

+1 για το μελομακάρονο

Κόστος

Σπιτικά: Η ίδια ομάδα νοικοκυρών υποστήριξε πως το να φτιάχνεις μελομακάρονα στο σπίτι είναι φθηνότερο από το να φτιάχνεις κουραμπιέδες, καθώς το βούτυρο, μπορεί να κοστίσει μέχρι και 8-10 ευρώ για μια μόνο δόση κουραμπιέδων.

Από φούρνο: Με μία πρόχειρη έρευνα αγοράς οι περισσότεροι φούρνοι έχουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην ίδια τιμή. Όπου συναντήσαμε διαφορές, πάντα οι κουραμπιέδες ήταν 2-3 ευρώ πιο πάνω.

Ιστορία και ετυμολογία

Σύμφωνα με τον δρ. κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Σταθακόπουλο, ο κουραμπιές προέρχεται από αραβικές και τούρκικες λέξεις, ενώ το μελομακάρονο από τα αρχαία ελληνικά.

Μελομακάρονο: Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη "μακαρόνι" παράγεται από τη μεσαιωνική  ελληνική λέξη "μακαρωνία" (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό ). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "μακαρία", που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου κυρίως από τους Μ.Ασιάτες 'Ελληνες και με το όνομα "φοινίκια". Οι λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί  χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία , ένα αμυγδαλωτό μπισκότο ονομάστηκε "macaroon".

Κουραμπιές: Η ρίζα είναι : Qurabiya قورابیه στα Αζέρικα, غرّيبة‎, στα Αραβικά , Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα Ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru= ξηρό, biye= μπισκότο. Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δυο φορές ( στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον ), ως τεχνική ψησίματος για να μην "χαλάει" εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών . Στα σύγχρονα Ιταλικά η λέξη είναι biscotto. (To cookies έχει Φλαμανδική/ Ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία , όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης,  σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινοανατολίτικη) λέξη Qurabiya/ Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το Κουραμπιές με την έννοια του ξηρού μπισκότου που διανθίστηκε και με καρύδια, αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κλπ.

+1 για το (ελληνικό) μελομακάρονο

Εναλλακτικές χρήσεις λέξεων

"Πού πάει μ' αυτόν τον κουραμπιέ;", για να δηλώσει άντρα φλώρο, μαμάκια ή με περιττά κιλά. Παίρνει και άλλες (αρνητικές) σημασίες, ανάλογα με την περίσταση.

"Κουραμπιεδάκι μου σ' αγαπώ", για να δηλώσει οικειότητα μεταξύ ζευγαριού.

Το μελομακάρονο δεν έχει κάποια άλλη ευρέως διαδεδομένη χρήση. Το "μελομακαρονάκι μου" δε θεωρείται δόκιμο.

+2 για τον κουραμπιέ

Αποτελέσματα

Με σκορ 8-3 υπέρ του μελομακάρονου, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το μάτι από δω και στο εξής βλέπει μόνο μια πιατέλα. Ο κουραμπιές είναι μόνο θερμίδες και σκόνες. Αν και μας αρέσει πολύ σαν χαρακτηρισμός για τους ανθρώπους.

Καλά Χριστούγεννα!

Πηγή: ladylike.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr