Στην κουζίνα ολοταχώς για μια πεντανόστιμη πατατόσουπα με φετούλες αβγοτάραχο δια χειρός... Ηλία Μαμαλάκη!

Ευχαριστούμε τον Ηλία Μαμαλάκι και το eliasmamalakis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Υλικά για 4-5 άτομα

600 γραμ πατάτες
600 γραμ ζωμό λαχανικών
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
10 λεπτές φετούλες αβγοτάραχο
1 φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένο άνηθο
1 κουτ του γλυκού γλυκιά πάπρικα
Αλάτι, λευκό πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό για περίπου 45 λεπτά και μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται άνετα με ένα πιρούνι. Σουρώστε τις, καθαρίστε τις από το φλούδι, αφαιρέστε τα μαύρα στίγματα και κόφτε τις σε μικρά κομμάτια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο καλά και ρίχνετε μέσα τα κομματάκια της πατάτας. Τα σοτάρετε απαλά και προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών.

Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Μαγειρεύετε περίπου για 10 λεπτά. Περνάτε από το μπλεντεράκι σας το ζωμό μαζί με τις πατάτες μέχρι να γίνουν ένα βελούδινο μίγμα.

Το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και το αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Ρίχνετε λευκό πιπέρι και αλάτι. Στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει.

Αν είναι πολύ πηκτό το αραιώνετε με λίγο νεράκι, αν είναι πολύ αραιό το βράζετε λίγο ακόμα μέχρι να έρθει εκεί που το θέλετε πχ σαν αραιό μέλι. Το παγώνετε καλά στο ψυγείο.

Λίγο προτού το σερβίρετε ρίχνετε μέσα στη σούπα τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε, σερβίρετε στα πιάτα ακουμπώντας με μεγάλη προσοχή στο κέντρο κάθε πιάτου 2 φετούλες αβγοτάραχο.

Πασπαλίζετε με γλυκιά πάπρικα την επιφάνεια της σούπας και σερβίρετε.

Who is Who


Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο και έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Αποτέλεσμα ήταν να έχει πέντε δημοσιογραφικές συνεργασίες με τα περιοδικά ΜΕΝΟΥ και άλλα, ELLE, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΚΑΪ 100,3 με την εκπομπή: “Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του”.
Τελικά το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Το 1999 δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Ήταν μία δύσκολη απόφαση που συζήτησε με την γυναίκα του. Όταν του είπε: “καν΄ το”, πήρε κουράγιο και προχώρησε. Η απόφαση και των δύο ήταν απόλυτα συνειδητή. 
Από το 1998 έως το1999 συμμετείχε στη σειρά μαγειρικής της ΕΡΤ “Χρυσές συνταγές”.
Το 2000 συμμετείχε ως ηθοποιός στο σίριαλ “Παππούδες εν δράση” της ΕΡΤ και έκανε τον μάγειρα του γηροκομείου.
Έκανε την εκπομπή “Στην κουζίνα ολοταχώς στο mega channel για τρία χρόνια και μετά ακολούθησε η εκπομπή: “Ντομάτα και πιπεριά” για άλλα τρία χρόνια. 

Έχει γράψει μέχρι τώρα έντεκα (11) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.
Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της πολυβραβευμένης εκπομπής “Στη Κουζίνα Ολοταχώς “στο MEGA CHANNEL, καθώς και αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής ΜΠΟΥΚΙΑ & ΣΥΧΩΡΙΟ που παρουσιαζόταν στο ίδιο κανάλι. Εδώ και δύο χρόνια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3, παρουσιάζει μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας. Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη και φέτος παρουσιάζεται η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Η Πεντανόστιμη» στο Τραίνο στο Ρούφ σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.
Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου δημοσιογραφεί.
Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.α.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr