Η αποθέωση της απόλαυσης είναι εδώ: Μους σοκολάτας με ελαιόλαδο και πικάντικα καρύδια δια χειρός Άκη Πετρετζίκη! Γιαμ γιαμ!
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1,5 λεπτό στα 800 watt μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το λάδι με σταθερή ροή και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα μας στην άκρη.
Χτυπάμε τους κρόκους και τη μισή ζάχαρη με ένα μίξερ μέχρι να αφρατέψει (2-3 λεπτά) και κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας που ετοιμάσαμε, τον καφέ και το κονιάκ και το αφήνουμε στην άκρη βάζοντας το σε ένα μπολ.
Καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ προσέχοντας να μην έχει καθόλου νερό.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι με το σύρμα του μίξερ μέχρι να φουσκώσει (1-2 λεπτά) και σταδιακά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε ελαφρά μέχρι να γίνει μία γυαλιστερή μαρέγκα.
Μόλις γίνει η μαρέγκα μας παίρνουμε μία σπάτουλα και ρίχνουμε το 1/3 της στο μείγμα με τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να αραιώσει το μείγμα. Έπειτα παίρνουμε το άλλο 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με τη σπάτουλα κάνοντας ελαφρές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (αυτό το κάνουμε για να έχουμε μία πολύ αέρινη και αφράτη μους). Συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 και κάνουμε την ίδια διαδικασία.
Χωρίζουμε τη μους σε 6 ποτήρια σερβιρίσματος των 200 ml και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η μους (2-3 ώρες).
Για τα πικάντικα καρύδια
Στο μεταξύ, για τα πικάντικα καρύδια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα καρύδια σε ένα μπολ με 1/2 κ.γ. αλάτι και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανά (4-5 λεπτά). Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το σερβίρισμα σπάμε τα πικάντικα καρύδια πάνω από τη μους μας.
Συστατικά
Για τη μους
200 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
120 ml ελαιόλαδο
4 αυγά χωισμένα
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 ml καφέ espresso
20 ml κονιάκ
Για τα πικάντικα καρύδια
80 γρ. καρύδια
25 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κονιάκ
1/4 κ.γ. μπούκοβο
Who is Who:
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr