Στην κουζίνα... ολοταχώς για να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα γεμιστά μήλα με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού υπό τις οδηγίες του Η. Μαμαλάκη!
Ευχαριστούμε τον Ηλία Μαμαλάκη και το www.eliasmamalakis.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Υλικά για 6 άτομα
6 μεγάλα πράσινα μήλα
1 λίτρο λευκό αρωματικό κρασί
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κλαράκι κανέλα
1 κουτ γλυκού σποράκια γλυκάνισο
Για τη γέμιση δαμάσκηνου
30 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
1 ποτήρι του κρασιού μπράντι
Για το σερβίρισμα
100 γραμ καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
Προετοιμασία
Ετοιμάζετε τον πουρέ δαμάσκηνου. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα 30 δαμάσκηνα μαζί με το κόκκινο κρασί και το μπράντι. Αφήνετε να πάρουν βράση , μετριάζετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί.
Τα αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν τα βάζετε στο μπλέντερ και τα κάνετε ένα ομοιογενή πουρέ. Τον αφήνετε να κρυώσει.
Πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε το κοτσανάκι από πάνω, τραβάτε μια μαχαιριά στο κάτω μέρος για να κάθονται καλά μέσα στην κατσαρόλα τα μήλα και με ένα μικρό μαχαιράκι κουφώνετε τα μήλα αφαιρώντας τη στήλη κυρίως με τα κουκούτσια.
Γεμίζετε τα μήλα σας με τον πουρέ δαμάσκηνου και βάζετε τα μήλα μέσα σε μια κατσαρόλα που να χωράνε ίσα-ίσα.
Σε ένα λεκανάκι αδειάζετε τα λευκό αρωματικό κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λειώσει. Ρίχνετε σιγά-σιγά το κρασί μέσα στη κατσαρόλα με τα μήλα. Προσθέτετε τα σποράκια του γλυκάνισου και την κανέλα. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα περίπου για 15-20 λεπτά. Βγάζετε με σπάτουλα τα μήλα σιγά-σιγά για να μην διαλυθούνε και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.
Συνεχίζετε το βράσιμο τη σάλτσας των μήλων μέχρι να πήξει ελαφρά. Την μαζεύετε σε ένα μπολ. Σερβίρετε τα μήλα με τη γέμιση δαμάσκηνο μαζί με παγωτό σοκολάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα που βράσανε στη κατσαρόλα.
Who is Who
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.
Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο και έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Αποτέλεσμα ήταν να έχει πέντε δημοσιογραφικές συνεργασίες με τα περιοδικά ΜΕΝΟΥ και άλλα, ELLE, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΚΑΪ 100,3 με την εκπομπή: “Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του”.
Τελικά το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Το 1999 δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Ήταν μία δύσκολη απόφαση που συζήτησε με την γυναίκα του. Όταν του είπε: “καν΄ το”, πήρε κουράγιο και προχώρησε. Η απόφαση και των δύο ήταν απόλυτα συνειδητή.
Από το 1998 έως το1999 συμμετείχε στη σειρά μαγειρικής της ΕΡΤ “Χρυσές συνταγές”.
Το 2000 συμμετείχε ως ηθοποιός στο σίριαλ “Παππούδες εν δράση” της ΕΡΤ και έκανε τον μάγειρα του γηροκομείου.
Έκανε την εκπομπή “Στην κουζίνα ολοταχώς στο mega channel για τρία χρόνια και μετά ακολούθησε η εκπομπή: “Ντομάτα και πιπεριά” για άλλα τρία χρόνια.
Έχει γράψει μέχρι τώρα έντεκα (11) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.
Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της πολυβραβευμένης εκπομπής “Στη Κουζίνα Ολοταχώς “στο MEGA CHANNEL, καθώς και αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής ΜΠΟΥΚΙΑ & ΣΥΧΩΡΙΟ που παρουσιαζόταν στο ίδιο κανάλι. Εδώ και δύο χρόνια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3, παρουσιάζει μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας. Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη και φέτος παρουσιάζεται η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Η Πεντανόστιμη» στο Τραίνο στο Ρούφ σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.
Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου δημοσιογραφεί.
Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.α.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr