Ο ταλαντούχος Άκης Πετρετζίκης, μας ετοιμάζει μια υπέροχη λεμονάτη σούπα με ψητές μελιτζάνες! Ας τον ακολουθήσουμε!

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

 
 

Υλικά

3 μεγάλες μελιτζάνες (1.4 κιλά συνολικά)
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών ή 1 ½ λίτρο νερό και 1 κύβο
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
70 ml κρέμα γάλακτος
10 φύλλα βασιλικού
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Πρώτα πρέπει να ψήσουμε 2 από τις μελιτζάνες για να  πάρει η σούπα μας καπνιστό άρωμα.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου για περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθούν, γυρνώντας τες τακτικά (μην αγχωθείτε να μαυρίσουν ελαφρά στο εξωτερικό τους).
Κόβουμε τις μελιτζάνες που δεν έχουμε ψήσει σε κύβους των 2 εκ.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μισό λάδι. Όταν είναι καυτό , προσθέτουμε μέσα τα μισά κυβάκια από τις κομμένες μελιτζάνες μας και τις τηγανίζουμε, γυρνώντας τα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα από όλες τις μεριές. Αλατοπιπερώνουμε.
Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να σουρωθούν. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες που έχουμε κόψει κυβάκια και το υπόλοιπο λάδι.
Όταν έχουν κρυώσει λίγο οι μελιτζάνες  που έχουμε ψήσει στο γκριλ, με ένα μαχαίρι κάνουμε μια τομή στις μελιτζάνες μας και αφαιρούμε όλη τη σάρκα που έχουν μέσα, με ένα κουτάλι αποφεύγοντας τα μαύρα κομμάτια από τη φλούδα σας.
Κόβουμε τη σάρκα με ένα μεγάλο μαχαίρι και την τοποθετούμε σε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει το ζωμό, το χυμό λεμόνι και 1 ½ κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. πιπέρι. Βράζουμε και μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.  Προσθέτουμε μέσα τα τηγανητά κυβάκια από πριν και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Δοκιμάζουμε τη σούπα μας για το αλατοπίπερο και προσθέτουμε αν χρειαστεί.
Για να σερβίρουμε, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στη ζεστή σούπα μας και τη βάζουμε σε μεγάλα μπολάκια.
Κόβουμε τα φύλλα βασιλικού και τα πασπαλίζουμε από πάνω. 

Who is Who:


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr