Κάνετε αυστηρή δίαιτα χωρίς αποτέλεσμα; Ιδού ποια συστατικά στα τρόφιμα σας παχαίνουν

Πόσο σίγουροι μπορείτε να είστε όμως ότι τα άλλα συστατικά που περιγράφονται στα «ψιλά» γράμματα της ετικέτας των επεξεργασμένων τροφίμων είναι «αθώα»;

Οι γαλακτωματοποιητές, δηλαδή συστατικά όπως η λεκιθίνη, πολυοσορβικό 80, καραγενάνη, πολυγλυκερόλες, κόμμι και άλλα, που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής και για να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής πολλών τροφίμων που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, όπως σε παγωτά και σε ντρέσινγκ σαλάτας και σε κατεψυγμένα είδη, μπορεί να συμβάλλουν –σύμφωνα με μία νέα έρευνα- στην αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας, σε σύνδρομα του μεταβολισμού και στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου παρεμβαίνοντας στα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τα πρόσθετα τροφίμων σίγουρα δεν είναι «η μόνη αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου», οι γαλακτωματοποιητές ωστόσο, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Ποια είναι τα λιπαρά που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση
«Αυτό που προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια, είναι να καταλάβουμε σε τι οφείλεται η αύξηση των συνδρόμων του μεταβολισμού και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου» που επηρεάζουν την πέψη, εξηγεί ο Andrew Gewitz, καθηγητής βιολογίας στο Georgia State University και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα σύνδρομα μεταβολισμού περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όλες αυτές οι ασθένειες, εξηγεί ο Gewitz, «συνδέονται με τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου».

Οι γαλακτωματοποιητές είναι «πολύ κοινοί» στα πρόσθετα τροφίμων και η αυξημένη τους χρήση «σχεδόν συμπίπτει με την αύξηση αυτών των χρόνιων παθήσεων».
Το γεγονός ότι οι γαλακτωματοποιητές φαίνεται να σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα και ότι χρησιμοποιούνται σε ορισμένα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, και επιλέγονται από τους καταναλωτές για λόγους υγείας, εγείρει πρόσθετα ερωτήματα.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν επιπλέον γαλακτωματοποιητές και να συνεχίσουν με δοκιμές σε ανθρώπους. Η πρόσφατη, μεγάλη αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη γενετική, λέει ο Gewitz. Η γενετική του ανθρώπου δεν έχει αλλάξει κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: Onmed.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr