Γλυκό του κουταλιού με ξερά φρούτα και μέλι από τον μοναδικό Στέλιο Παρλιάρο
Εύκολο, υγιεινό και πολύ νόστιμο επιδόρπιο για τα χειμωνιάτικα καλέσματα.
Υλικά
100 γρ. δαμάσκηνα ξερά
100 γρ. βερίκοκα ξερά
100 γρ. σύκα ξερά
100 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
50 γρ. χυμός λεμονιού
250 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1 λεμόνι(το ξύσμα)
1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στη μέση
1 ξυλάκι κανέλα
Βάρος: περίπου 800 γρ.
Ευχαριστούμε την Στέλιο Παρλιάρο και το glykes-alchimies.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Προετοιμασία – Παρασκευή: 50΄
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και τα μυρωδικά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε τα ξερά φρούτα. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι (αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του έχει φτάσει στους 109◦C-110ºC. Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει ρίχνοντας μια κουταλιά σε ένα πιάτο, που έχουμε κρυώσει στο ψυγείο. Θα πρέπει να μην απλώνει πολύ και να φαίνεται ελαφρώς παχύρρευστο. Κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα* βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.
* Για να αποστειρώσουμε τα βάζα τα βράζουμε σε νερό.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr