Μπιφτέκια κοτόπουλου λαχταριστά & μοντέρνα από τον Άκη Πετρετζίκη: Αυτός ξέρει…
Μια φανταστική συνταγή που θα σας ενθουσιάσει!
Συστατικά
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μέτριο καρότο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κιλό κιμά κοτόπουλο από μπούτι
1 μέτριο αυγό
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ πιπέρι
1 κ.γ θυμάρι (και λίγο ακόμα)
250 γρ. ψωμί του τοστ
4 σκ. σκόρδο
100 γρ. ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των λαχανικών
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κιμά γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο και να φτιάξουμε μπιφτέκια γαλοπούλας!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε στο μούλτι το ψωμί με τη σκελίδα σκόρδο, μια κουταλιά θυμάρι, την πάπρικα, το πιπέρι και τα κάνουμε ψίχουλα.
Το αρωματικό αυτό μείγμα το απλώνουμε πάνω σε ένα αντικολλητικό ταψί και βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, την πιπεριά, τις 3 σκελίδες σκόρδο και το καρότο. Τα φέρνουμε 2 "βόλτες" και τα ψιλοκόβουμε αλλά όχι τόσο ώστε να γίνουν πουρές.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι (1 κ.σ.) και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να μείνει το 1/3 της αρχικής του ποσότητας. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, τα ψίχουλα, το ελαιόλαδο και τα σοταρισμένα λαχανικά.
Προσθέτουμε το αλάτι και το επιπλέον θυμάρι. Ρίχνουμε και το ωμό αυγό.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
Αφήνουμε να μαριναριστεί ο κιμάς από 2 ώρες μέχρι 1 ημέρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και πλάθουμε τον κιμά σε 8 μπιφτέκια. Ψήνουμε στη σχάρα ή αν δεν έχουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Tip
Ο κιμάς που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι από μπούτι! Το ψωμί εδώ είναι απαραίτητο, γιατί τραβάει τα υγρά και κάνει τα μπιφτέκια μας αφράτα. Δε χρειάζεται να τα γυρίσουμε καθόλου την ώρα του ψησίματος!
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr